top of page

Acerca de

22 Feb 2021

Comunicat 
in atentia liderilor asociatiilor diasporei si ai grupurilor politice de activisti

 

Pentru o integrare cat mai buna a proiectelor diasporei, va prezentam urmatoarele categorii de interes public, pe care le consideram necesare, in urmatorii 5 ani:


1. ONG-Asociatiile diasporei (constituirea Consiliului Diasporei – CD – care seteaza manualele si ghidurile necesare, gratuite 100% pentru diasporeni, pentru atragerea de finantari in diverse domenii de activitate, cu conditia ca aceasta sa indeplineasca cerintele finantatorului).


2. Sanatate (proiecte care se refera la sanatatea mentala, emotionala si fizica a diasporenilor dar si proiecte de asistenta sociala a romanilor din exil – batrani, bolnavi, copii abandonati, etc - si activism pentru protectia padurilor din Romania)


3. Proiecte artistice (pictura, desen, poezie, film, muzica etc)


4. Mediul privat/ firme/ IMMuri/Business Ecologic/ Dezvoltare rurala/ Agricultura etc. De notat ca, pentru sectorul privat, posibilitatile de finantare nu sunt nembursabile, ca in cazul ONG-urilor, ci mai degraba sunt sub forma de scheme de imprumuturi mai avantajoase.


5. Dezvoltare Personala (servicii individualizate din partea unor specialisti voluntari, membri ai platformei noastre)


6. Initiative Politice (partide politice noi, create de diasporeni: consultare gratuita si sprijin tehnic).

Grupul Diaspora 2025 are misiunea, auto-asumata, de a sprijini federarea transparenta, de calitate si independenta a cat mai multor proiecte incepute deja de diasporeni, in anii trecuti, dar care nu s-au bucurat de succesul dorit, pana in acest moment.

​

Grupul Diaspora 2025 se va autodizolva, in anul 2026.

​

In acesti cativa ani, dorim sa ajutam diasporenii sa invete singuri cum sa lucreze impreuna, pentru folos reciproc, cum sa isi pastreze autonomia si demnitatea concomitent cu participarea la proiecte comune, serioase, transparente, cum sa evite exploatarea din partea partidelor politice sau din partea altor asociatii, care sunt domeniile de activitate finantare de UE, in ce tipuri de proiecte pot depune propuneri direct, in ce proiecte finantate de UE se pot interesa indirect, dar legitim – spre exemplu ce se intampla cu Fondul Social European in Romania, in ultimii 10 ani? Si multe altele.

​

O lista cu cateva surse de finantare UE a fost creata pe siteul nostru temporar (versiune free deoarece promovam gratuitatea tuturor serviciilor cu adevarat umane si umaniste, precum si voluntariatul, sprijinul reciproc intre diasporeni!).  Linkul nu este permis pe facebook, dar il puteti gasi in descrierea clipului cel mai recent, pe youtube.

​

O sectiune speciala a activitatilor noastre o constituie scrutinul exigent asupra activitatilor guvernului, legate de Diaspora, prin intermediul Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni (DRP), venind cu propuneri de imbunatatire la Ghidul de Finantare Nerambursabila 2021, printre altele. http://dprp.gov.ro/web/   

DRP este numit astfel la ideea initiala a PSD-ului de a crea conceptul de “romani de pretutindeni” pentru a justifica cheltuirea banilor DRP mai mult in Romania, in ONG-uri create de ei, si nu in sprijinul asociatiilor adevarate ale diasporei. Stim cu totii ca “romanii de pretutindeni” inseamna inclusiv din Romania. Astfel, se explica logic de ce, in fiecare an, un numar foarte mare de asociatii cu adrese din Romania primesc finantare DRP, iar cele mai multe din Spania, Franta, Germania, Austria, Grecia, Italia, etc nu au primit niciodata, sau primesc sume derizorii, insuficiente, in ciuda activitatilor socio-culturale deosebit de utile comunitatii, cunoscute de multi ani.


La presiunile societatii civile, fostul “Minister al Romanilor de Pretutindeni” a fost dizolvat, dar in locul lui a fost lansata o entitate si mai inutila, si mai incompetenta, acest DRP, care iroseste de ani de zile banii publici ai romanilor pe petreceri si plimbari fara noima cu avioanele, ale unor sefi pusi acolo temporar, iar fondurile cele mai importante scurgandu-se, de prea multe  ori, in ONG-uri create tot de ei. DRP are mai multi angajati decat avea ministerul initial! Asemenea bataie de joc trebuie sa inceteze. Romania are o datorie externa de peste 120 de miliarde de euro, conform surselor tot din cadrul guvernului. Deci, cum isi poate permite sa se imprumute extern pentru a mentine astfel de entitati inutile?

​

​

O alta sectiune speciala si deosebit de importanta de activitate a Grupului Diaspora 2025 o reprezinta Drepturile Omului. Aceasta include scrutinul exigent al activitatii partidelor politice romanesti in relatie cu diasporenii. Primim, zilnic, nenumarate plangeri si sesizari cu privire la abuzurile partidelor asupra propriilor statute legale de functionare, incalcand flagrant Drepturile Membrilor rezidenti in diaspora. Unii chiar au fost anuntati, in cadrul unor sedinte, ca “ statutul Partidului X nu se aplica in cazul diasporei” – reprezentand o incalcare flagranta a dreptului membrilor la informare corecta si completa, in cadrul partidului.

Alte situatii imorale, delictuale si ilegale, indreptate impotriva diasporenilor, din partea unor sefi sau reprezentanti de partide politice din Romania, identificate de Grupul Diaspora 2025:

- Diasporenii sunt solicitati de partide sa doneze sume de bani, sub forme diverse (nu doar cotizatii) in conturile personale ale unor indivizi si nu in conturile partidelor.

-Partidele nu ofera vedere publica suficienta la conturi, sau la sursele de finantare. Banii oamenilor pot fi folositi dupa bunul plac al unora, fara reglementare legala si fara a proteja donatorul sau interesul public pentru care acele sume au fost donate.

- Diasporenii inscrisi in partide nu primesc carnete de membru si nu au dreptul sa participe in foruri consultative unde sa isi poata expune ideile in mod regulat, organizat, si nici vota propunerile celorlalti.

- Diasporenii sunt bruscati, injurati si expulzati din partide cand incep sa puna intrebari juste, spre exemplu unde se cheltuie banii investiti de ei. Dreptul de a se apara nu le este respectat, atunci cand sunt exclusi abuziv. Comisiile de arbitraj din partide par a fi numai pe hartie. Statutele legale de functionare sunt incalcate flagrant.

- Multi diasporeni au participat la campanii electorale, in ultimii ani, dupa care multi dintre ei au descoperit ca nici macar nu figurau in registrul central al membrilor de partid.

- Diasporenii nu au un cuvant de spus atunci cand se selecteaza candidatii pe listele partidelor, inainte de alegeri. Multi au fost chiar informati ca vor avea acces la liste, contra unor sume de bani, ulterior fiind expulzati abuziv din partid.  Aceste partide, intr-o zi, vor raspunde in fata legii pentru aceste abuzuri, pe langa imaginea politica patata.

-Deputatii si senatorii “de diaspora” nu au facut niciun proiect semnificativ pentru diasporeni, in ultimii 30 de ani, iar cei mai multi dintre ei nu au trait nici macar un an in afara granitelor Romaniei. Nu putem, asadar, spune ca Diaspora este reprezentata corect in Parlamentul Romaniei. Nici calitativ, nici cantitativ (avem doar 2 senatori si 4 deputati, la o populatie de peste 5 milioane de romani!)

 

Grupul Diaspora 2025
 

bottom of page