top of page
Arhiva: activitati de generare a programului politic
Programul politic al Diasporei s-a dezvoltat pe 22 de Capitole, in perioada august-noiembrie 2018

Programul politic al Diasporei Democrate ÅŸi independente s- a dezvoltat pe 22 de capitole. Aceste capitole s-au construit prin dezbatere publica, la nivelul mai multor platforme civice independente, organizaÅ£ii ÅŸi grupuri formale ÅŸi informale din Diaspora ÅŸi din România. Unitatea naÅ£ională este mai importantă decât oricând, de aceea, toate  grupurile civice ÅŸi organizaÅ£iile independente, formale sau informale, din străinătate ÅŸi din România, sunt în continuare binevenite să se alăture acestei iniÅ£iative ÅŸi să-i ofere un plus de forţă politică.

​

Până la data de 29 august 2018, diasporenii au dezbătut public ÅŸi au produs primele schiÅ£e de program politic al viitorului partid al diasporei (vezi SchiÅ£a 3 mai jos, pe aceasta pagina) invitând la unitate naÅ£ională ÅŸi construcÅ£ie comună. Fiind convinÅŸi de calitatea documentului ÅŸi de potenÅ£ialul acestuia de dezvoltare într-o platformă puternică unică, ce va răspunde nevoilor tuturor românilor, mai multe partide (neparlamentare) ÅŸi-au exprimat dorinÅ£a de a contribui pozitiv, punând la dispoziÅ£ia diasporenilor ideile lor politice. Primul partid care a câÅŸtigat încrederea liderilor platformelor civice aliate ale diasporei independente a fost Partidul Adevăr ÅŸi Dreptate (PAD). Acesta este un partid mic, neparlamentar (ÅŸi fără legături de prietenie cu partidele parlamentare), a fost înfiinÈ›at în anul 2017 ÅŸi se află în plină organizare, având doar 110  membri.

 

La fel cum diasporenii doresc o schimbare majoră pentru România, tot aÅŸa vor ÅŸi fondatorii Partidului Adevăr È™i Dreptate, în special domnul Ioan Toroican care declara pentru noi, în exclusivitate:
„Dragii mei, acest partid nu îmi aparÅ£ine mie, chiar dacă sunt membru fondator. Acest partid vă aparÅ£ine vouă ÅŸi tuturor românilor de bună credinţă de pretutindeni, patrioÅ£i înflăcăraÅ£i, deoarece toÅ£i ne dorim o Românie demnă, prosperă, curată, fără corupÅ£ie, fără imoralitate. Vă rog, nu consideraÅ£i România ca pe o mamă vitregă care v- a alungat fără milă de la sânul ei, ci consideraÅ£i România ca pe mama voastră cea bună, care vă doreÅŸte înapoi acasă, să va aÅŸeze la masa ei, plină de dragoste, să vă ofere cea mai bună ÅŸi mai sănătoasă hrană pe care o poate da o mamă iubitoare copiilor ei, fără a face deosebire între  unii È™i alÈ›ii. România se află într-o grea suferință È™i prea puÈ›ini copii ai ei îi È™terg lacrimile. Trebuie să schimbăm asta.  

 

Noi, românii rămaÅŸi acasă avem speranÅ£a că voi, diasporenii, toÈ›i cei aflaÈ›i temporar sau definitiv în afara graniÈ›elor strămoÈ™eÈ™ti, încă ne mai consideraÅ£i fraÅ£ii voÅŸtri, părinÅ£ii voÅŸtri, prietenii voÅŸtri, de aceea, haideÅ£i să promovăm împreună Unitatea NaÅ£ională ÅŸi să pornim împreună pe drumul lung ÅŸi greu al RenaÅŸterii NaÅ£ionale, adică a reformării profunde a tuturor structurilor societății româneÈ™ti. HaideÅ£i să construim acea Å£ară pe care de fapt ne-o dorim toÅ£i, deopotrivă. Da, ÅŸi eu îmi doresc o „Å£ară ca afară”! Dar o È›ară care să importe tot ce au creat mai bun alte naÈ›iuni È™i să oprească la frontierele ei lucrurile mai puÈ›in bune. Voi aÅ£i văzut multe, aÅ£i învăţat multe lucruri bune prin ţări străine, ÅŸi de aceea sunt convins că toate proiectele voastre politice ÅŸi nu numai, ideile voastre în toate domeniile de dezvoltare vor duce România pe cele mai înalte culmi ale succesului. În acelaÅŸi timp, tot prin munca ÅŸi implicarea voastră, ÅŸi a noastră a tuturor, veÅ£i avea ocazia reală să vă întoarceÅ£i acasă, într-o zi nu prea îndepărtată. PatrioÅ£ii au nevoie unii de ceilalÅ£i! Å¢ara are nevoie de voi! Èšara are nevoie de lideri patrioÈ›i, competenÈ›i, cu un istoric curat, curajoÈ™i È™i echilibraÈ›i. De ce patrioÈ›i? Pentru că un om politic care nu-È™i iubeÈ™te È›ara poate fi cel mult un bun politician, dar nu un Om de Stat! Iar È›ara noastră are nevoie de Oameni de Stat!”

 

Cum Viziunea politică pentru România este una comună ÅŸi unitară, s-a luat decizia de a contopi Schita3 a programului politic al diasporei cu programul politic al PAD constituit in 2017, pentru a genera un nou document, mai cuprinzător ÅŸi mai performant din punct de vedere politic.

 

Cetăţenii români din Å£ară ÅŸi din străinătate au luat parte la acest exerciÅ£iu democratic, aducând propuneri de îmbunătăţire ÅŸi alte sugestii constructive. Èšinta noastră, în această primă etapă, a fost să ajungem la un program politic unic, unanim acceptat de toÈ›i cei care vor cu adevărat să pună umărul la construirea acestui partid politicnou, modern si inovativ.

​

Noi suntem Unitatea NaÅ£ională! Noi Suntem Diaspora Democrată! Noi Suntem Furtuna!  

​

​

​

​

​

​

​

DU-color-jpg.jpg
MSA2.png
RIL-UK.png
logo-furtuna.jpg
poster-9 august.jpg
logodp-jpeg.jpg
FRD-logo.png
stop-racism-jpg.jpg
DRG-logo-jpg.jpg
PAD.jpg
PROGRAMUL POLITIC AL DIASPOREI DEMOCRATE
8 noiembrie 2018

Partidul Adevăr È™i Dreptate – Diaspora Democrată (PAD-DD) a stabilit 22 de priorități politice, ca rezultat al aÈ™ezării valorilor democraÈ›iei È™i transparenÈ›ei în centrul viziunii politice definite în folosul cetățenilor români, indiferent de rezidenÈ›a acestora. PAD-DD este o asociaÈ›ie cu caracter politic, de Centru, pro-europeană, constituită potrivit legii, care militează pentru respectarea echilibrului democratic în România, în Europa È™i în lume, pentru Drepturile Omului, suveranitate naÈ›ională, independenÈ›a È™i unitatea statului, integritate teritorială, a ordinii de drept È™i a cooperării internaÈ›ionale benefice pentru România È™i pentru cetățenii români de toate etniile.

​

Programul politic al PAD-DD cuprinde următoarea listă de priorități politice, identificate È™i dezvoltate prin dezbatere publică extinsă, alături de cetățenii români de toate etniile din România È™i din străinătate, care au aderat în mod liber, È™i continuă să adere, la Grupul de IniÈ›iativă al Diasporei Democrate (GIDD) pornit din alianÈ›a platformelor civice Noi Suntem Furtuna (NSF), Diaspora Unită (DU), MaramureÈ™ul se Adună (MA), Diaspora Română pe Glob (DRG), Frăția Romilor Diaspora (FRD) È™i Diaspora Progresistă (DP), È™i P.A.D. România.  

 

​       PREAMBUL

  1. PRINCIPII

  2. REVIZUIREA CONSTITUÅ¢IEI

  3. IDENTITATEA NAÅ¢IONALÄ‚

  4. REFORMA EDUCAÈšIEI

  5. REFORMA CERCETÄ‚RII

  6. REFORMA SÄ‚NÄ‚TÄ‚ÈšII

  7. SPORT

  8. REFORMA ECONOMIEI. ECONOMIA. AGRICULTURA. RESURSE NATURALE. ECONOMIA DISTRIBUTIVA, INFRASTRUCTURA. ENERGIA, INDUSTRIA. TRANSPORTUL. TURISMUL

  9. PROTECÅ¢IA MEDIULUI

  10. PROTECÅ¢IA ANIMALELOR

  11. REFORMA CLASEI POLITICE. DEMOCRATIE

  12. REFORMA ADMINISTRAÅ¢IEI PUBLICE

  13. REFORMA MUNCII ÅžI A PROTECÅ¢IEI SOCIALE. COPII. TINERET. VÂRSTA A TREIA

  14. REFORMA JUSTIÅ¢IEI

  15. LUPTA ÎMPOTRIVA CORUPÅ¢IEI ÅžI INDECENÅ¢EI

  16. REFORMA ARMATEI

  17. ORDINE PUBLICĂ ŞI SIGURANŢĂ NAŢIONALĂ

  18. REFORMA FISCALÄ‚

  19. REFORMA BANCARÄ‚

  20. O MAI BUNÄ‚ ASISTENŢĂ CONSULARÄ‚. CREÅžTEREA CALITÄ‚Å¢II IMPLICÄ‚RII MAE ÅžI ICR ÎN COOPERAREA CU SOCIETATEA CIVILÄ‚ ROMANA DIN STRÄ‚INÄ‚TATE

  21. RECONCILIERE NAÅ¢IONALÄ‚ CU ISTORIA ÅžI CU DIASPORA

  22. POLITICÄ‚ EXTERNÄ‚ 

 

   

PROGRAMUL POLITIC S- A AFLAT IN DEZBATERE PUBLICA IN PERIOADA AUGUST-NOIEMBRIE 2018.  

​

 

PREAMBUL

 

Partidul Adevăr È™i Dreptate (PAD) a stabilit 22 de priorități politice, în 22 de Capitole, ca rezultat al aÈ™ezării în centrul doctrinei sale a fiinÈ›ei umane È™i aspiraÈ›iei acesteia spre excelență, într-o societate din ce în ce mai performantă, guvernată de o democraÈ›ie avansată din punct de vedere al metodei, cu aplicaÈ›ii extinse È™i diversificate. Cetățenii români, indiferent de rezidenÈ›a lor pe glob, constituie prioritate pentru PAD.

 

PAD este un partid de Centru, pro-european, constituit conform legii partidelor politice din România, care militează pentru respectarea echilibrului democratic în România, în Europa È™i în lume, pentru Drepturile Omului, suveranitate naÈ›ională, independenÈ›a È™i unitatea statului, demnitate naÈ›ională, o imagine externă de È›ară mult îmbunătățită, integritate teritorială È™i indivizibilitate a statului naÈ›ional, buna desfășurare a ordinii de drept È™i a diplomaÈ›iei interne (transpartinice) È™i internaÈ›ionale, benefice pentru România È™i cetățenii români de toate etniile.

​

Programul politic al PAD cuprinde o listă consistentă de Articole, identificate cu multă atenÈ›ie din propunerile cetățenilor români, în cadrul dezbaterilor publice din perioada august-octombrie 2018. Aceste dezbateri au inclus participarea liberă, de o intensitate fără precedent, a diasporei române. Acest Program se va reflecta într-o Strategie distribuită pe termen scurt, mediu È™i lung, în funcÈ›ie de nevoi È™i de gestionarea eficientă a resurselor.

 

Trei acÈ›iuni de intervenÈ›ie politică orizontală, asumate în urma identificării celor mai grave urgenÈ›e naÈ›ionale, fără limitare în timp decât atunci când rezultatele vor vorbi de la sine, sunt: creÈ™terea calității scenei politice È™i a DemocraÈ›iei în România È™i în UE, reducerea corupÈ›iei la toate nivelurile È™i reducerea sărăciei extreme din România cu eliminarea completă a sărăciei extreme a copiilor români, indiferent de etnie È™i care se află oriunde pe glob.

 

În centrul doctrinei PAD este fiinÈ›a umană. Bunăstarea È™i dezvoltarea tuturor românilor, ca fiinÈ›e umane, precum È™i a societății noastre (România văzută ca societatea de drept a tuturor românilor, indiferent de etnie sau rezidență) depind de o serie de elemente pragmatice, măsurabile din punct de vedere tehnic/È™tiinÈ›ific, cum ar fi efectele legilor statului È™i proiectele de intervenÈ›ie „pe teren”, în diverse domenii, finanÈ›ate din bugetul naÈ›ional dar È™i din surse externe la care România are dreptul, fără însă a trece la acÈ›iuni adecvate în acest sens! Aceste îmbunătățiri nu pot fi construite, din păcate, în afara unei scene politice pe deplin responsabile, democratice, mânată de valori declarate public, È™i nici în absenÈ›a egalității tuturor membrilor societății în fata legii. De aici È™i importanta fundamentală a Articolelor referitoare la apărarea È™i dezvoltarea DemocraÈ›iei în România, în Europa È™i în lume, precum È™i a Articolelor din acest Program referitoare la reforma clasei politice È™i lupta împotriva corupÈ›iei È™i indecenÈ›ei. Din valoarea centrală, fundamentală a fiinÈ›ei umane È™i aspiraÈ›iei acesteia spre excelență identificăm, aÈ™adar, toate subdiviziunile ataÈ™ate listelor de acÈ›iuni pozitive (ex. construcÈ›ii, inovaÈ›ii) È™i negative (ex. lupta împotriva corupÈ›iei, acÈ›iuni politice de distrugere intenÈ›ionată a elementelor dăunătoare interesului naÈ›ional) de care avem nevoie, în mod echilibrat È™i pe deplin responsabil, pentru reconstrucÈ›ia României din temelii. Ne dorim cu toÈ›ii o Românei demnă È™i prosperă, unde cei mai mulÈ›i români din exil doresc să se întoarcă, într-o zi, pentru a trăi în pace, ordine publică, demnitate È™i bunăstare. O È›ară unde nimeni nu este mai presus de lege, unde minciuna nu mai ocupă loc de frunte în stat È™i unde fiecărui individ îi sunt recunoscute meritele personale, indiferent de originea sa socială, în mod justificat de raÈ›iune, È™tiință, logică, bun simt, credință, iar acolo unde toate acestea nu constituie un consens general, de lege.

Capitolul I. PRINCIPII

Art.1. Un partid îÈ™i justifică existenÈ›a doar prin acÈ›iuni care arată în mod clar faptul că susÈ›ine interesul poporului, al țării È™i al naÈ›iunii.

 

Art.2. LIBERTATEA se dobândeÈ™te prin acÈ›iune unitară constructivă, ADEVÄ‚RUL prin educaÈ›ie, cunoaÈ™tere È™i informare corectă, DREPTATEA prin lege.

 

Art.3. Identitatea națională, tradițiile, patrimoniul cultural, istoric, precum și toate celelalte valori naționale, sunt garantate și apărate prin legi drepte și clare.

 

Art.4. Integritatea, competenÈ›a È™i moralitatea, sunt condiÈ›ii fundamentale în ocuparea oricărui post în structurile statului român.

 

Art.5. RenaÈ™tem ca naÈ›iune, ne dezvoltăm în mod armonios, doar prin propriile noastre forÈ›e, în concordanță cu voinÈ›a majorității cetățenilor, exprimată prin vot.

 

Art.6. În centrul tuturor preocupărilor È™i acÈ›iunilor structurilor societății româneÈ™ti este omul, familia, È›ara È™i naÈ›iunea.

 

Art.7. Proprietatea privată este garantată, doar atâta timp cât este dobândită licit È™i nu este folosită la comiterea unor infracÈ›iuni.

 

Art.8. Economia naÈ›ională este motorul dezvoltării durabile È™i sustenabile a țării; ea asigură, în mod prioritar, un nivel de trai decent, cetățenilor ei.

 

Art.9. JustiÈ›ia slujeÈ™te, în mod real, Adevărului È™i Dreptății. Ea poate face asta, doar dacă este înalt calificată, coerentă, independentă, morală È™i egală pentru toÈ›i cetățenii țării.

 

Art.10. În relaÈ›iile cu alte State suntem parteneri egali, iar cu diaspora română suntem fraÈ›i.

Capitolul II. REVIZUIREA CONSTITUÅ¢IEI

Art.11. Modificarea art. 13 din Constituție, astfel:

 

  1. În România, învățarea limbii române este obligatorie pentru toÈ›i cetățenii români.              

  2. Singura limbă folosită, în administraÈ›ia locală È™i naÈ›ională, în toate documentele oficiale publice sau private, precum È™i pe toate inscripÈ›iile stradale, este limba română.

  3. Limba oficială în mass-media din România este limba română.

 

Art.12. Modificarea art. 44, alineat (8) din ConstituÈ›ie, astfel: Averea dobândită licit nu poate fi confiscată. (* Ștergerea propoziÈ›iei referitoare la prezumÈ›ia caracterului licit)

 

Art.13. Revizuirea art. 44 alin (2) din ConstituÈ›ie referitor la dreptul de proprietate privată, astfel încât terenurile agricole, pădurile È™i apele României să fie protejate conform legislaÈ›iei existente în statele dezvoltate ale Uniunii Europene.

 

Art.14. Modificarea art. 48, alineat (1) din Constituție, astfel:

 

  1. Familia în România se întemeiază, în mod fundamental, pe căsătoria liber consimÈ›ită între un bărbat È™i o femeie, pe egalitatea acestora È™i pe dreptul È™i îndatorirea părinÈ›ilor de a asigura creÈ™terea în bune condiÈ›ii, educaÈ›ia È™i instruirea copiilor născuÈ›i din ei în mod complet, din ei în mod incomplet (mame surogat), sau adoptaÈ›i.

  2. În România, se va decide prin referendum (DemocraÈ›ie Directă) È™i cu dezbatere publică formula parteneriatului civil liber consimÈ›it între parteneri de orice sex.

  3. Biserica pe teritoriul României, indiferent de cultul religios, este liberă să recunoască, sau nu, parteneriatul civil în România, prin decizie proprie È™i conform valorilor doctrinare, neintimidată de miÈ™cările laice, indiferent de hotărârile de ordin legislativ. 

 

Art.15. Compatibilizarea ConstituÈ›iei României, cu principiile È™i regulile democraÈ›iei directe. Realizarea unui Proiect de revizuire a ConstituÈ›iei în acest sens. Introducerea în acest Proiect, în mod esenÈ›ial, a următoarelor:

 

  1. Exprimarea prin referendum naÈ›ional a suveranității poporului se exercită, în mod obligatoriu, asupra deciziilor Parlamentului, în următoarele situaÈ›ii:

  1. revizuirea Constituției;

  2. demiterea Președintelui;

  3. aderarea la sau ieșirea din organizații sau structuri supranaționale

 

  1. Exprimarea prin referendum naÈ›ional a suveranității poporului se exercită, în mod obligatoriu, la solicitarea a 500.000 de cetățeni cu drept de vot, asupra iniÈ›iativelor populare de:

  1. revizuire a Constituției;

  2. demitere a Președintelui;

  3. dizolvare a Parlamentului

 

  1. Exprimarea prin referendum naÈ›ional a suveranității poporului se exercită, în mod obligatoriu, la solicitarea a 100.000 de cetățeni cu drept de vot asupra:

  1. inițiativelor cetățenești legislative, dacă au fost respinse de Parlament;

  2. iniÈ›iativelor cetățeneÈ™ti de respingere a Legilor, Hotărârilor Parlamentului, cu excepÈ›ia Hotărârii de demitere a PreÈ™edintelui;

 

  1. contractelor încheiate de Guvernul României care vizează, achiziÈ›ii publice, darea bunurilor care aparÈ›in proprietății publice în administrare regiilor autonome ori instituÈ›iilor publice, sau în folosință gratuită instituÈ›iilor de utilitate publică, închirierea ori concesionarea acestora.

 

  1. Exprimarea prin referendum local a suveranității poporului se exercită, în mod obligatoriu, la solicitarea a 5% dintre cetățeni cu drept de vot, dintr-o unitate administrativ-teritorială asupra iniÈ›iativelor populare de:

  1. demitere a Președintelui Consiliului Județean sau a Primarului;

  2. dizolvare a Consiliului Local sau a Consiliului Județean.

 

  1. Exprimarea prin referendum local a suveranității poporului se exercită, în mod obligatoriu, la solicitarea a 5% dintre cetățeni cu drept de vot, dintr-o unitate administrativ-teritorială asupra:

  1. iniÈ›iativelor cetățeneÈ™ti materializate prin proiecte la nivel local sau judeÈ›ean,  dacă au fost respinse de Consiliul Local sau de Consiliul judeÈ›ean;

  2. iniÈ›iativelor cetățeneÈ™ti de respingere a Hotărârilor de Consiliu Local sau Consiliu JudeÈ›ean.

 

  1. Modificarea Art. 74 spre facilitarea posibilităților, cât mai concrete, pentru toÈ›i români din străinătate, astfel încât aceÈ™tia să poată participa activ la toate iniÈ›iativele legislative cetățeneÈ™ti din România.

  1. Sprijinirea dezvoltării È™i perfecÈ›ionării instrumentului ECI[1] (IniÈ›iativei CetățeneÈ™ti Europene), la nivel UE, atâta vreme cât România va continua să fie Stat Membru.

 

Art.16. Compatibilizarea ConstituÈ›iei cu toate cele necesare trecerii de la forma de guvernământ actuală, republica semi - prezidenÈ›ială, la o nouă formă de guvernământ: republica PrezidenÈ›ială ( pe model S.U.A ). Realizarea unui Proiect de revizuire a ConstituÈ›iei în acest sens.

 

Art.17. Compatibilizarea ConstituÈ›iei cu Parlamentul unicameral. Realizarea unui Proiect de revizuire a ConstituÈ›iei în acest sens. Introducerea în acest Proiect, în mod esenÈ›ial, a faptului că:

 

  1. Parlamentul este unicameral, cu un număr total de parlamentari care nu poate depăși 1/65 000 de cetățeni cu drept de vot.

 

Art.18. Introducerea în ConstituÈ›ie a faptului că în România pot fi schimbate politic, ca rezultat al alegerilor, doar următoarele funcÈ›ii în puterea executivă:

 

  1. La nivel central:

 

  1. Președintele (Primul-Ministru) prin alegeri;

  2. Miniștrii și secretarii de Stat - prin numire.

 

  1. La nivel local:

 

  1. Președinții de consilii județene, prin alegeri;

​

  1. Consilierii judeÈ›eni, prin alegeri; aceÈ™tia să poată fi însă înlocuiÈ›i din funcÈ›ia pe care o deÈ›in în cazuri explicit precizate de legiuitor, prin decizia politică a partidului de care aparÈ›ine consilierul în cauză, sau la iniÈ›iativa societății civile, prin referendum;

  2. Primarii, prin alegeri locale;

  3. Consilierii locali prin alegeri; aceÈ™tia să poată fi însă înlocuiÈ›i din funcÈ›ia pe care o deÈ›in, în cazuri explicit precizate de legiuitor, prin decizia politică a partidului de care aparÈ›ine consilierul în cauză, sau la iniÈ›iativa societății civice, prin referendum.

 

Art.19. Introducerea în ConstituÈ›ie a faptului că economia țării, în zona profiturilor realizate din exploatarea proprietății publice, a resurselor naturale, este una de piață, distributivă.

 

Art.20. Introducerea în ConstituÈ›ie a faptului că în administraÈ›ia centrală cât È™i cea locală, toate funcÈ›iile, cu excepÈ›ia celor enumerate în articolul 18, alineatele (1) È™i (2), se ocupă doar prin concurs. Unul, desfășurat echitabil È™i transparent, pe bază de calificare profesională, competentă, experiență È™i în funcÈ›ie de rezultatele obÈ›inute în domeniul respectiv.

 

Art.21. Introducerea în ConstituÈ›ie a faptului că nici un demnitar român nu are imunitate în faÈ›a Legii, decât numai pentru acÈ›iunile È™i declaraÈ›iile sale politice.

 

Art.22. Introducerea în ConstituÈ›ie a faptului că funcÈ›iile de conducere în Puterea Judecătorească, inclusiv cele de la Curtea ConstituÈ›ională, se ocupă numai prin concurs, pe bază de calificare profesională de specialitate, competentă È™i performanță, iar amestecul politicului, sau al grupurilor de interese, de orice fel, în această zonă, este strict interzis.

 

  1. Orice pedeapsă pentru încălcarea acestor prevederi nu poate fi mai mică de 10 ani.

 

Art.23. Introducerea în ConstituÈ›ie a protecÈ›iei inocenÈ›ei copiilor până la vârsta de 14 ani. Excluderea din manualele È™colare primare a „educaÈ›iei sexuale”, È™i înlocuirea acestor capitole cu mai multă educaÈ›ie sportivă, civică È™i de îngrijire a mediului înconjurător. Orele de dirigenÈ›ie pot include educaÈ›ie sexuală de bază, începând cu vârsta de 14 ani a elevilor, predată de dascăli instruiÈ›i în acest sens.

 

[1] ECI=European Citizens Initiative = Inițiativa Cetățenească Europeană: http://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/welcome?lg=ro
 

Capitolul III. IDENTITATEA NAÅ¢IONALÄ‚

Art.24. Sprijinirea editarea È™i tipărirea unor lucrări de istorie a naÈ›iunii care să respecte întocmai adevărul despre trecutul nostru, recunoaÈ™terea È™tiinÈ›ifică a adevărurilor istorice È™i integrarea acestor informaÈ›ii în manualele È™colare.

 

Art.25. Promovarea tradiÈ›iilor culturale È™i spirituale, morale, ocupaÈ›ionale È™i a tezaurului folcloric autohton, promovând un echilibru sănătos spre convieÈ›uirea paÈ™nică a populaÈ›iei majoritare cu toate minoritățile naÈ›ionale. Dezvoltarea È™i încurajarea practicării artelor È™i meÈ™teÈ™ugurilor străbune

​

Art.26. Promovarea continuă  a unității naÈ›ionale, apărării țării, a valorilor naÈ›ionale consacrate, a democraÈ›iei, libertății de exprimare, decenÈ›ei, a spiritualității, a echilibrului puterilor în Stat È™i a demnității naÈ›ionale în toate structurile societății româneÈ™ti.

 

Art.27. Protejarea și valorificarea patrimoniului național, din toate punctele de vedere.

 

Art.28. Sprijinirea negocierilor de Unire a României cu Republica Moldova, Nordul Bucovinei È™i Èšinutul HerÈ›a, promovând bunele practici diplomatice, pacea È™i prietenia cu toate statele din vecinătatea României, din Uniunea Europeană È™i din întreaga lume.

​

Capitolul IV. REFORMA EDUCAÅ¢IEI

Art.29. Implementarea în toate structurile învățământului românesc a principiilor È™i valorilor umane consacrate, precum: iubirea de aproape, de familie, de È›ară, adevărul, dreptatea, libertatea, responsabilitatea, demnitatea, moralitatea, cinstea, omenia, echitatea, dorinÈ›a de perfecÈ›ionare, aspiraÈ›ia activă spre excelență, promovarea nonviolenÈ›ei, protejarea naturii.

 

Art.30. Elaborarea unui Proiect al Educației Naționale, cu obiective concrete desfășurate pe termen scurt, mediu și lung, care să fie urmat, respectat, de către toți cei care vor conduce acest domeniu, din care să nu lipsească următoarele măsuri:

 

  1. Stabilirea unui program educaÈ›ional care să declanÈ™eze în fiecare copil premisele necesare dorinÈ›ei de cunoaÈ™tere È™i dezvoltarea a aptitudinilor personale.

  2. În primi 3-4 ani de È™coală să se pună accentul pe formarea caracterului civic È™i nu doar pe acumularea de cunoÈ™tinÈ›e. .

  3. Reintroducerea examenelor de admitere în licee È™i în universități.

  4. Introducerea unui cod etic obligatoriu pentru profesori, elevi și studenți.

  5. Reanalizarea programei È™colare È™i a conÈ›inutului manualelor, la toate nivelurile de învățământ, scoaterea informaÈ›iilor de tip „balast”.

  6. Omologarea manualelor școlare care, la toate nivelurile de pregătire, trebuie să fie aceleași pentru orice școală din țară.

  7. Eliminarea tuturor manualelor care promovează ideologia de gen.

  8. Reevaluarea tuturor cadrelor didactice din România.

  9. Depolitizarea întregului Sistem de EducaÈ›ie din România.

  10. Alocarea a minimum 6% din PIB Educației.

 

Art.31. Mai multe facilități acordate sistemului educaÈ›ional de Stat din România. Ridicarea calității educaÈ›iei la toate nivelurile, eliminarea corupÈ›iei în mod special din mediul academic È™i preuniversitar. Includerea în curicula È™colară a unor programe sănătoase de educaÈ›ie civică a tineretului È™i adulÈ›ilor. Schimburi de experiență cu alte țări în ceea ce priveÈ™te educaÈ›ia pentru toÈ›i.

 

Art.32. MenÈ›inerea manualelor oficiale, la toate materiile de bază, identice pe tot teritoriul tarii È™i plasarea manualelor alternative în regim extra-curricular, opÈ›ional. La examenele / olimpiadele regionale È™i naÈ›ionale elevii trebuie să plece de pe aceleaÈ™i poziÈ›ii de acces la cunoaÈ™tere, beneficiind de È™anse egale la educaÈ›ie È™i la competiÈ›ie È™colară, cu efecte directe asupra dezvoltării psihologice a copilului.

​

Art.33. Relansarea È™i încurajarea (reduceri de taxe) È™colilor profesionale È™i de meserii, în România, inclusiv în mediul rural.

 

Art.34. Găsirea unor soluÈ›ii cât mai practice pentru grupurile etnice minoritare încă neintegrate din punct de vedere educaÈ›ional: accesul mărit la educaÈ›ie, proiecte de prevenire a abandonului È™colar.

 

Art.35. Implementarea valorilor descrise în Carta Europeană a Drepturilor Fundamentale, în curicula È™colară.

​

Capitolul V. REFORMA CERCETÄ‚RII

Art.36. Cercetarea È™tiinÈ›ifică trebuie să fie parte integrantă a siguranÈ›ei naÈ›ionale. CreÈ™terea cu minimum 20% a investiÈ›iilor pentru cercetarea din România.

 

Art.37. InteligenÅ£a inovatoare a cercetătorilor români, a tuturor celor care au scânteia invenÈ›iei/inovaÈ›iei în ei, este pusă, în mod prioritar, în slujba țării È™i a poporului nostru.

 

Art.38. Elaborarea unui program naÈ›ional de dezvoltare a cercetării È™tiinÈ›ifice care să ridice acest domeniu la cel mai înalt nivel posibil, jucând un rol vital în dezvoltarea economiei naÈ›ionale È™i în crearea locurilor de muncă.

 

Art.39. Dezvoltarea cercetării È™tiinÈ›ifice trebuie să se facă având la bază creativitatea de excepÈ›ie, competenÈ›a È™i profesionalismul, precum È™i inter-disciplinaritatea în sensul cooperării active a cercetătorilor din diverse domenii în vederea facilitării inovaÈ›iei printr-un acces mai bun la datele È™tiinÈ›ifice, valorificând datele È™tiinÈ›ifice în slujba poporului român.

 

Art.40. Dotarea tuturor institutelor de cercetare cu spații adecvate și tehnică ultramodernă.

 

Art.41. Remunerarea și stimularea corespunzătoare a cercetătorilor prin stabilirea unor premii substanțiale pentru brevetarea de invenții care se dovedesc a fi de folos țării.

 

Art.42. Încurajarea firmelor, prin măsuri fiscale, să investească în cercetare, să angajeze È™i să creeze condiÈ›ii bune de lucru pentru tinerii cu abilități în cercetare-inovare, absolvenÈ›i ai unor instituÈ›ii de învățământ superior din România È™i din străinătate.

 

Art.43. CreÈ™terea cu minimum 7% a investiÈ›iilor în cercetarea È™i inovarea È™tiinÈ›ifică românească în domeniul sănătății, inclusiv în metode de prevenÈ›ie È™i medicină personalizată.

 

Art.44. CreÈ™terea cu minimum 5% a investiÈ›iilor în cercetarea È™i inovarea È™tiinÈ›ifică românească în domeniul energiilor regenerabile È™i nepoluante.

 

Art.45. Descoperirile, invențiile și inovațiile trebuie să devină prioritate de Stat.

 

Art.46. Programe naÈ›ionale de dezvoltare a laboratoarelor universităților româneÈ™ti de Stat precum È™i a centrelor de cercetare È™i inovare de Stat È™i private.

 

  1. Promovarea soluÈ›iilor de cooperare la distanta între cercetători, la nivel global, prin sisteme cloud („noruri” de date È™tiinÈ›ifice È™i servicii dedicate cercetării) È™i alte aplicaÈ›ii digitale dedicate cercetării È™i inovării româneÈ™ti, europene È™i la nivel global.

Capitolul VI. REFORMA SÄ‚NÄ‚TÄ‚ÈšII

Art.47. Intensificarea măsurilor de prevenÈ›ie împotriva îmbolnăvirii populaÈ›iei. Introducerea unor ore suplimentare de sport în scoli È™i licee precum È™i construirea de facilități adecvate pentru încurajarea exerciÈ›iului fizic zilnic (ex. exerciÈ›ii fizice care ajută atât la creÈ™terea puterii de concentrare a elevilor cât È™i a sănătății È™i vitalității lor fizice: "mens sana in corpore sano!"). Elaborarea unui proiect de lege a Sănătății naÈ›ionale È™i apoi susÈ›inerea lui în Parlament, care să È›ină cont de faptul că în sistemul de sănătate, public sau privat, securitatea sanitară a oamenilor este prioritară È™i nu afacerile din domeniu. Un proiect din care să nu lipsească următoarele:

 

  1. Obligativitatea prevenÈ›iei medicale, dotarea în această direcÈ›ie cu toate cele necesare È™i modalitățile de aplicare a ei („este mai uÈ™or să previi decât să tratezi”).

  2. Promovarea intensivă È™i obligatorie, la toate nivelurile de pregătire (începând chiar de la grădiniță), a unei educaÈ›ii sanitare riguroase.

  3. Reorganizarea, modernizarea sistemului sanitar prin construirea pe tot teritoriul României, a unor spitale de Stat È™i private, dispensare, policlinici, centre naÈ›ionale de cercetare.

  4. Administrarea corectă È™i eficientă, atât în plan local cât È™i la nivel naÈ›ional a patrimoniului din sistemul de sănătate, atrăgând resurse suplimentare din fondurile UE specifice.

  5. Elaborarea de protocoale È™i strategii prin care medicina alopată tradiÈ›ională, să colaboreze cu medicina alternativă, naturistă, autohtonă, consacrată È™i verificată în ceea ce priveÈ™te eficienÈ›a terapiilor.

  6. Măsuri concrete în direcÈ›ia ridicării gradului de etică È™i profesionalism a cadrelor medicale, dar È™i de stopare a exodului acestora.

  7. Revizuirea legislaÈ›iei din domeniu, astfel încât aceasta să nu mai permită apariÈ›ia pe piaÈ›a românească (fără studii aprofundate realizate de organismele abilitate independente) a produselor de tipul Codex Alimentarius, sare iodată, vaccinuri, sau a altor medicamente străine.

  8. Revigorarea și stimularea producției autohtone de medicamente și vaccinuri.

  9. Renegocierea capitolului Sănătate din Tratatul cu Uniunea Europeană.

  10. Sprijinirea adecvată a Sistemului de Sănătate din România, inclusiv pentru cercetare, oferind cercetătorilor români mai multe posibilități să lucreze în echipe multinaÈ›ionale È™i inter-disciplinare pe teritoriul României, prevenind exodul acestora din lipsa de infrastructură È™i / sau salarii decente.

 

Art.48. O protecÈ›ie mai bună a pacienÈ›ilor, creÈ™terea calității serviciilor medicale. 

 

  1. Eradicarea mitei din Sistem.

  2. Persoanele care suferă de epilepsie, boli cardiace sau alte afecÈ›iuni care pot genera schimbări bruÈ™te ale stării de conÈ™tiință pe domeniul public vor avea posibilitatea să poarte asupra lor ecusoane speciale sau alte indicii speciale, pentru a eficientiza munca voluntarilor specializaÈ›i în Prim Ajutor precum È™i pe cea a cadrelor medicale.

  3. Introducerea „butoanelor GPS” în România pentru pacienÈ›ii care locuiesc singuri È™i care se află în situaÈ›ii vulnerabile din punct de vedere al crizelor medicale (apăsarea unui simplu buton solicită mai puÈ›in timp, în situaÈ›ie de criză, decât un apel telefonic).

  4. Libertatea pacienÈ›ilor de a-È™i alege „medicii de  familie” în funcÈ›ie de calitatea serviciilor. Este inacceptabil ca pacientul să fie obligat să se înscrie la un medic de familie doar pe criterii geografice.

    1. Adoptarea unui sistem de supraveghere medicală în regim de urgență, bazat pe criteriul proximității geografice, în situaÈ›ii extreme (ex. înzăpeziri, inundaÈ›ii, cutremure etc.) 

  5. Gratuitatea unor medicamente recomandate prin reÈ›etă de către medicul de familie (ex. medicamente de care depinde însăși viaÈ›a, în cazurile unor pacienÈ›i fără posibilități financiare).

    1. Colaborarea dintre medicul de familie și serviciul de asistență socială.

 

Art.49. Modernizarea sistemului de sănătate din România È™i încurajarea medicilor È™i cadrelor medicale să-È™i dezvolte cariera profesională în România, prevenind emigraÈ›ia acestora în defavoarea pacienÈ›ilor.

 

  1. Redeschiderea Institutului Cantacuzino de virusologie și serologie din București

  2. Adaptarea È™i îmbunătățirea mecanismului de supraveghere medicală la nivel regional

  3. Prevenirea, identificarea și combaterea focarelor de infecție și a epidemiilor

  4. Îmbunătățirea È™i modernizarea sistemelor naÈ›ionale de carantină

  5. Îmbunătățirea performanÈ›ei serviciilor SMURD în raport cu sistemul de supraveghere medicală naÈ›ional È™i regional.

 

Art.50. Renovarea și modernizarea spitalelor de Stat existente care au nevoie de reparații, reigienizări, extinderi și dotări cu aparatură medicală.

 

Art.51. Prevenirea corupÈ›iei din sistemul medical românesc. Echilibrarea sistemului de sănătate de Stat cu cel privat. Găsirea unor metode prin care se pot evita conflictele de interese în cazul medicilor care au responsabilități atât în mediul de Stat cât È™i în cel privat.

 

Art.52. Reglarea situaÈ›iilor de competiÈ›ie neloială dintre serviciile medicale de Stat È™i cele private, spre exemplu situaÈ›iile în care personalul medical activ la Stat este acÈ›ionar la laboratoare private (de analize), generându-se conflicte de interese prin direcÈ›ionarea pacienÈ›ilor în defavoarea laboratoarelor de Stat.

 

Art.53. Reevaluarea / scrutinul tuturor beneficiarilor de „pensii de handicap” de pe teritoriul  României È™i propunerea de sancÈ›iuni È™i pedepse pentru autoritățile publice emitente de decizii în acest sens.

 

Art.54. Lansarea unor programe de revitalizare a serviciilor de Stat, ONG È™i private de îngrijire a persoanelor cu dizabilități, fizice È™i mentale, de toate vârstele. Controale frecvente ale instituÈ›iilor respective È™i alocarea unor fonduri mai consistente prin fonduri de Stat si europene (ex. Fondul Social European); controale È™i reduceri de taxe bazate pe reacÈ›iile populaÈ›iei.

 

Art.55. Încurajarea iniÈ›iativelor de Stat È™i de tip ONG în domeniul asistenÈ›ei sanitare, sociale È™i medicale în regim ambulatoriu / la domiciliu.

 

Art.56. ÎnmulÈ›irea È™i diversificarea Caselor de Sănătate din România È™i a sistemelor competitive de asigurări de sănătate (importarea unor elemente din sistemul german de sănătate È™i adaptarea acestora la realitățile din România).

​

Art.57. Reevaluarea echilibrului etic È™i legal dintre calitatea serviciilor medicale post-operatorii È™i contractele individuale de delegare de risc medical „pe proprie răspundere”.

 

Art.58. Sprijinirea programelor naÈ›ionale eficiente pentru lupta împotriva bolilor cornice È™i a bolilor rare, în cooperare cu agenÈ›ii externe specializate de finanÈ›are a cercetării în aceste domenii.

 

Art.59. Reducerea birocraÈ›iei existente între industria farmaceutică È™i medici, pentru un acces mai bun al pacienÈ›ilor la servicii (ex. reÈ›ete electronice, medicamente capsulate, posibilitatea de primire a medicamentelor la domiciliu prin curier specializat/ certificat etc.)

 

Art.60. Sprijinirea programelor È™i proiectelor care individualizează tratamentului pacienÈ›ilor, de la faza de diagnostic È™i până la însănătoÈ™ire, promovând în acelaÈ™i timp cooperarea intensivă dintre medicii de specialitate (interdisciplinar) È™i un acces liber al cercetătorilor din toate domeniile È™tiinÈ›ifice la datele medicale (non-personale) în scopul cercetării È™i inovării în domeniul medical È™i de protecÈ›ie a mediului înconjurător în România, în Europa È™i în lume.

​

Capitolul VII. SPORT

Art.61. Sportul românesc are nevoie de o reformă reală, una prin care să se îndrepte indiferenÈ›a aproape totală manifestată de clasa politică din România pentru acest sector de activitate, unul vital pentru orice È›ară civilizată. Această reformă PAD îÈ™i propune să o realizeze cu succes, prin următoarele măsuri:

  1. DeclanÈ™area imediată de programe cu finanÈ›are atât naÈ›ională cât È™i externă, pentru relansarea sportului la nivel naÈ›ional, revitalizând progresiv toate disciplinelor sportive din România

  2. Refacerea/construirea infrastructurii necesare, după un proiect de țară bine articulat, cu implicarea activă a oamenilor din domeniu și a unor consultanți externi, acolo unde este necesar

  3. Scutirea de impozit a tuturor celor care investesc în infrastructura sportivă.

  4. Acordarea unei importanÈ›e egale atât dezvoltării sportului pentru amatori cât È™i celei rezervate profesioniÈ™tilor

  5. Crearea de gratuități condiÈ›ionate È™i reduceri de preÈ› pentru încurajarea accesului cât mai larg al publicului la facilități sportive finanÈ›ate de la bugetul de stat.

Capitolul VIII. REFORMA ECONOMIEI

ECONOMIA

 

Art.62. Dezvoltarea durabilă a tuturor componentelor economice trebuie să aibă ca bază echitatea socială, respectarea demnității umane și armonia cu natura.

 

Art.63. Lansarea unei Strategii de Dezvoltare Economică pe termen scurt mediu È™i lung, expunerea acesteia unei consultări publice serioase, supunerea aprobării prin referendum naÈ›ional È™i apoi legiferarea ei în Parlament.

​

Art.64. Guvernele, indiferent de culoarea politică, să fie obligate, prin lege, să urmeze întocmai coordonatele Strategiei de Dezvoltare Economică, până la finalizarea obiectivelor ei, dar È™i să le pună permanent în concordanță cu realizările tehnice È™i È™tiinÈ›ifice ale momentului.

 

Art.65. Lansarea unor proiecte de InvestiÈ›ii ale Diasporei în România pe model „non-majoritar” în interes public (ex. societăți pe acÈ›iuni multiple È™i în diverse domenii de activitate)
 

Art.66. Elaborarea È™i promovarea, în cadrul Strategiei de Dezvoltare Economică a unor legi pentru toate ramurile economiei naÈ›ionale care să ducă la redresarea acestora în cel mai scurt timp. În esență, aceste legi trebuie să È›ină cont de următoarele:

 

  1. Interesele cetățenilor români È™i ale României sunt prioritare, în orice situaÈ›ie.

  2. Măsuri concrete care să asigure reziliența economică.

  3. Protejarea mediului, a ecosistemului, la standarde europene.

  4. SusÈ›inerea sectorului de afaceri în general È™i a antreprenorialului autohton în special.

  5. SusÈ›inerea strategiei europene de economie digitală È™i dezvoltarea ei armonioasă în folosul României È™i al pieÈ›ei comune UE.

  6. O nouă lege a parteneriatului public privat care să asigure transparență în acest domeniu È™i satisfacerea prioritară a intereselor comunității.

  7. Îmbunătățirea condiÈ›iilor de viață din România prin investiÈ›ii de Stat dar È™i modele noi de afaceri private, în special mici È™i mijlocii, sprijinind economia locală, ridicând numărul cooperativele agricole È™i meÈ™teÈ™ugăreÈ™ti, contribuind la economia României prin creÈ™terea producÈ›iei autohtone de mărfuri È™i servicii, creÈ™terea exporturilor È™i reducerea importurilor.  

  8. Reducerea numărului È™i cantității produselor străine de pe piață È™i încurajarea producÈ›iei È™i desfacerii produselor autohtone (ex. facilități fiscale progresive în favoarea supermarketurilor care vând produse alimentare È™i non alimentare româneÈ™ti: 10%, 30% etc.).

 

Art.67. Reevaluarea modului de cheltuire a Fondurilor Structurale (infrastructură mare) în Romania. Reforma modului de funcÈ›ionare a Ministerului Fondurilor Europene – cu recrutarea, până la nivel de ministru, secretari de Stat È™i funcÈ›ionari exclusiv din rândurile personalului calificat la locul de muncă în instituÈ›iile europene È™i agenÈ›iile executive relevante de la Bruxelles, cu experiență în instituÈ›iile europene, pe bază de experiență în domeniul proiectelor È™i politicilor europene.

 

Art.68. Implicarea consistentă È™i competentă a Statului în următoarele ramuri ale Economiei: exploatarea resurselor naturale, sistemul energetic, infrastructură, transporturi publice, telecomunicaÈ›ii È™i cercetare.

 

Art.69. Interzicerea exportului de materii prime care pot fi exploatate în tara.

 

Art.70. ÎnfiinÈ›area Departamentului ComerÈ›ului Exterior cu oficiile sale judeÈ›ene, cu reprezentanÈ›i economici în fiecare ambasadă română din străinătate.

 

Art.71. Prevenirea È™i combaterea muncii „la negru” È™i a riscurilor impuse de absenÈ›a accesului la asigurări sociale. Diversificarea modelelor de contracte de muncă „flexibile” odată cu apariÈ›ia aplicaÈ›iilor de tip norvegian sau UBI care oferă o „plasă de salvare pentru viață” mult mai bună decât „indemnizaÈ›ia de È™omaj” sau „ajutorul social” de tip parazit.

​

Art.72. Sprijinirea întreprinderilor mici È™i mijlocii în mediile urban È™i rural pentru a asigura locuri de muncă absolvenÈ›ilor È™colilor de meserii, atât cu contracte de muncă stabile, de lungă durată, cât È™i în sisteme de contracte de muncă flexibile compensate de modele noi È™i inovative de protecÈ›ie socială, cum ar fi dividendul social de tip norvegian È™i aplicaÈ›iile UBI. Eliminarea discrepanÈ›ele majore existente între mediul urban È™i cel rural.

 

Art.73. Dezvoltarea durabilă È™i sustenabilă a economiei naÈ›ionale prin încurajarea inovaÈ›iei în afaceri È™i în domeniile social È™i economic. Încurajarea antreprenoriatului social È™i a responsabilizării sociale a firmelor de pe teritoriul României.

 

Art.74. Realizarea unui Program Naţional de Antreprenoriat (PNA) pentru rezolvarea eficientă a situațiilor de criză economică profundă din zone puternic defavorizate, cu atragerea resurselor de la nivel local, regional, național, al partenerilor publici și privați, precum și al fondurilor internaționale de solidaritate.

PNA va avea rolul de a transforma zonele puternic defavorizate socio-economic din România în comunități economice sănătoase È™i productive. Eliminarea completă a ghetourilor, mahalalelor È™i zonelor cu locuinÈ›e improvizate de tip „bidonville” (ex. cartierul Dallas din IaÈ™i, cartierul Ferentari din BucureÈ™ti etc.)

 

Art.75. Construirea unor modele noi de competiÈ›ie în afaceri, mai umane È™i umaniste, receptive cu privire la protecÈ›ia fiinÈ›ei umane, a mediului È™i a animalelor, bazate pe etică.

 

Art.76. Lansarea unor strategii de È›ară înalt specializate care să încurajeze investiÈ›iile străine de lungă durată în România cu beneficii mai bune locale È™i regionale, direct măsurabile în creÈ™terea bunăstării oamenilor È™i a naturii/ mediului înconjurător din România.

 

Art.77. InvestiÈ›iile diasporei române, a tuturor românilor din străinătate, în România sunt o investiÈ›ie strategică de capital străin care trebuie să se bucure de facilități cum ar fi: scutiri È™i diminuări de taxe È™i impozite pe anumite perioade vitale dezvoltării afacerilor, taxe zero până la recuperarea investiÈ›iei, accesarea unor posibilități de concesionare gratuită, pe durată îndelungată, a unor spaÈ›ii publice intravilane sau agricole, cum ar fi cele lăsate în paragină, în vederea dezvoltării.

 

Art.78. CreÈ™terea numărului de IMM-uri în România, în toate domeniile economiei; încurajarea micilor afaceri de familie È™i a microfinanţărilor la sate È™i în zonele urbane defavorizate din punct de vedere social È™i economic; încurajarea investiÈ›iilor publice È™i private în mediul rural, inclusiv prin lansarea unor programe financiare de sprijinire a cooperativelor locale de producÈ›ie, a ONG-urilor pentru antreprenoriat social local È™i regional, sănătatea È™i educaÈ›ia copiilor, îngrijirea bătrânilor È™i a animalelor.

  1. Scutirea de taxe È™i impozite în primii doi ani de la pornirea activității efective a IMM-urilor.

  2. Proiecte specifice de prevenire a artificiilor contabile de natură să conducă la evaziune fiscală.

 

  1. In cazul în care una din firmele deÈ›inute de o persoană fizică sau juridică este declarată în faliment È™i aceeaÈ™i entitate deÈ›ine minimum o altă firmă care este declarată pe profit, transferul de active È™i pasive se va face pentru reglarea conturilor în vederea evitării evaziunii fiscale.

  2. Verificarea transferului de active È™i pasive inclusiv în cazul terÈ›ilor.

 

Art.79. Proiecte de repopulare È™i dezvoltare a localităților părăsite din România.

​

Art.80. Gândirea unui sistem cât mai eficient de echilibrare a activităților È™i profiturilor generate de bursele private È™i a celor supravegheate de Stat, pe teritoriul României.

 

Art.81. Renegocierea cu Uniunea Europeană a capitolului din Tratatul de Aderare care privește Economia.

​

AGRICULTURA

​

Art.82. Revizuirea legilor care permit vânzarea terenurilor intra È™i extravilane către cetățeni străini precum È™i a concesionării pe perioade mai mari de 30 de ani.

 

Art.83. O nouă Lege a Agriculturii, elaborată în regim de urgență, care să includă È™i o nouă lege de vânzare a terenurilor agricole modificată în sensul acordării unei protecÈ›ii maxime în cazul vânzării acestora către străini, conform normelor existente în alte țări europene în această direcÈ›ie (ex. FranÈ›a); acordarea preemÈ›iunii de cumpărare È™i Statului român, în toate aceste cazuri.

 

Art.84. Refacerea agriculturii autohtone È™i începerea imediată a procesului de transformare a ei într-o agricultură organică.

Art.85. Reglementarea situației terenurilor agricole necultivate.

Art.86. Găsirea unor scheme inteligente de păstrare a profiturilor agricole în România (ex. în partea de Vest a Canadei există o asociaÈ›ie guvernamentală care cumpără grânele de la fermieri la un preÈ› listat la o bursă agricolă – preÈ›ul este stabil timp de 1 an. Grija fermierului este doar să producă È™i să transporte la centrul de colectare ceea ce a produs. Această asociaÈ›ie guvernamentală negociază cu alte state, pentru toÈ›i fermierii din zonă, are centre de stocare a produselor precum È™i centre de export, propriul lor terminal în Vancouver).

Art.87. Rezolvarea problemelor legate de titlurile de proprietate asupra terenurilor agricole. RecunoaÈ™terea legală a proprietăților oamenilor la preturi rezonabile È™i cu excepÈ›ii de gratuitate pentru peroanele cu venituri lunare sub salariul minim pe economie. (Încheierea cadastrului pe timpul « fostului Regat » a început în 1918 È™i până în zilele noastre aceste probleme încă nu au fost rezolvate !)

  1. Activarea în acest sens a tuturor serviciilor de administraÈ›ie locală È™i de cadastru din toate judeÈ›ele afectate. 

  2. Modernizarea sistemului de cadastru și centralizarea datelor cadastrale, cu posibilitatea accesării lor online. Aceasta va asigura garantarea dreptului de proprietate, stabilirea corectă a taxelor, efectuarea durabilă a planificării urbane, intravilane și a infrastructurii.

 

Art.88. Construirea Bursei Agricole: aceasta dă posibilitatea fermierilor să - È™i listeze companiile / fermele / societățile etc. evitându-se abuzurile împotriva producătorilor (specula, competiÈ›ia neloială) È™i să atragă fonduri de pe piaÈ›a privată, în vederea dezvoltării. Construirea unor scheme inteligente de schimb între bursele de toate tipurile (mărfuri, valori mobiliare, de devize, cele complementare comerÈ›ului internaÈ›ional cum ar fi cele de asigurări etc.) È™i Bursa Agricolă (obiectiv strategic de apărare naÈ›ională) cu sedii  în toată È›ara.

​

Art.89. Dezvoltarea unor centre de procesare a legumelor È™i fructelor (în sistem de reÈ›ea naÈ›ională) atât publice cât È™i private, în toate zonele cu potenÈ›ial de producÈ›ie, care să respecte aceleaÈ™i norme de calitate, care să negocieze la export cantități mari de produse finite (ex. prin Bursa Agricolă).

 

Art.90. Cumpărarea de utilaje agricole È™i îmbunătățirea sistemelor de irigaÈ›ii. Încurajarea, prin facilități fiscale, a firmelor private lansate de diaspora în mediul rural, în special acolo unde se creează locuri de muncă È™i se înzestrează zona cu utilaje agricole È™i echipamente de întreÈ›inere È™i reparaÈ›ii ale acestora.

 

Art.91. Încurajarea producÈ›iei È™i consumului de produse alimentare organice în România, cu desfacere atât în România cât È™i în străinătate (reducerea importurilor de alimente È™i creÈ™terea exporturilor).

 

  1. Modernizarea și eficientizarea sectorului zootehnic

 

Art.92. Simplificarea modalităților de a obÈ›ine un „certificat de producător” sau de a înfiinÈ›a un „PFA” sau o altă activitate de tip familial, reducând semnificativ birocraÈ›ia ucigătoare. Reevaluarea tipurilor È™i scopurilor „controalelor aberante” care descurajează iniÈ›iativele de afaceri private mici È™i mijlocii ale românilor, în propria lor È›ară.

 

Art.93. O nouă Lege a Silviculturii, elaborată în regim de urgență, care să includă È™i norme speciale de a vânzare pădurilor, în sensul acordării unei protecÈ›ii maxime în cazul vânzării acestora către străini, conform normelor existente în alte țări europene în această direcÈ›ie; acordarea preemÈ›iunii de cumpărare È™i Statului român, în toate aceste cazuri.

 

  1. Renegocierea capitolului Silvicultură din Tratatul cu Uniunea Europeană

  2. Interzicerea imediată a tăierilor de păduri pe o perioadă de minimum 15 ani timp în care să fie premise doar tăieri de întreÈ›inere, doar tăieri pentru asigurarea sănătății pădurilor È™i a nevoilor economice interne È™i pentru acoperirea necesarului folosit la încălzirea populaÈ›iei.

  3. Elaborarea, în regim de urgență, a unui proiect naÈ›ional de reîmpădurire.

  4. Introducerea în Legea Silviculturii a obligativității celor care exploatează pădurile prin tăiere de a replanta sau de a finanÈ›a plantarea de copaci, după criterii foarte clare, bine stabilite.

 

Art.94. Renegocierea capitolului Agricultură din Tratatul cu Uniunea Europeană.

​

RESURSELE NATURALE

​

Art.95. Evaluarea contractelor de concesiune încheiate din 1990 până în prezent È™i mărirea tuturor redevenÈ›elor, practicate în această zonă, la nivelul celor din țările dezvoltate ale Europei.

 

  1. Sesizarea instituÈ›iilor Statului acolo unde există suspiciuni de fraudă la încheierea contractelor de concesiune.

 

Art.96. Elaborarea unei noi legi de exploatare a resurselor naturale care să asigure protejarea mediului la standarde europene È™i care să È›ină cont de faptul că beneficiarul principal în urma acestor exploatări este poporul român.

​

Art.97. Exploatarea unor resurse naturale aflate în proprietatea statului (ex. aur, petrol, gaze etc.) È™i a patrimoniului naÈ›ional (ex. resurse de turism cultural, speologic etc.). Folosirea acestor profituri prin intermediul unei „burse interne”.

 

Art.98. Reluarea activității în mineritul de aur, argint, uraniu È™i alte materiale rare È™i scumpe, cu forÈ›e proprii È™i în interesul naÈ›iunii române. Revizuirea Legii exploatărilor miniere, Lege care trebuie să răspundă în mod prioritar interesului naÈ›ional.

 

Art.99. Renegocierea cu Uniunea Europeană a capitolului din Tratatul de Aderare care privește Resursele Naturale.

​

ECONOMIA DISTRIBUTIVA

​

Art.100. În zona de exploatare a proprietății publice, a resurselor naturale, economia României este o economie de piață distributivă. Cetățenii români sunt acÈ›ionari anonimi È™i egali în sectorul de exploatare a avuÈ›iei publice (pe model norvegian). Ca acÈ›ionari anonimi, în indiviziune egală în zona proprietății publice, toÈ›i cetățenii români primesc dividende care sunt utilizate de către Stat pentru garantarea drepturilor lor fundamentale. AÈ™adar, aceste dividende nu vor fi împărÈ›ite în mod efectiv cetățenilor ci se vor introduce în Fondul NaÈ›ional Public al Cetățenilor, fond creat È™i administrat în condiÈ›iile unei legii speciale, de către Comisia de Administrare a Fondului NaÈ›ional Public.

 

Art.101. Fondul NaÈ›ional Public al Cetățenilor este destinat subvenÈ›ionării treptate È™i tot mai consistente a cheltuielilor de întreÈ›inere a cetățenilor români, persoane fizice, cu domiciliul stabil în România, cheltuieli legate strict de plata utilităților (curent electric, apă, gaz, încălzire), până la eliminarea completă a acestora (estimăm ca realizabil acest obiectiv în maxim 12 ani). În timp, dezvoltând această economie distributivă în È›ara noastră, ea poate acoperi chiar È™i cheltuielile de educaÈ›ie È™i sănătate a populaÈ›iei, care pot deveni gratuite.

În sensul că aceste cheltuieli nu vor mai fi achitate de cetățean, ci ele vor fi achitate din Fondul NaÈ›ional Public al Cetățenilor.

​

INFRASTRUCTURA

​

Art.102. DeclanÈ™area unui proiect naÈ›ional de construire È™i refacere a infrastructurii României, de electrificare, digitalizare È™i modernizare tehnologică, inteligentă, a tuturor localităților țării, pentru a reduce discrepanÈ›a dintre mediul rural È™i cel urban. Reglementarea transporturilor interne. ConstrucÈ›ia de autostrăzi È™i infrastructură mare în România.

​

ENERGIA

​

Art.103. Eliminarea intermediarilor din Sistemul Energetic Național..

 

Art.104. Încurajarea sistemelor de panouri solare în sate È™i oraÈ™e, precum È™i a altor soluÈ›ii „verzi” (ex. eoliene) cu scopul producerii energiei regenerabile, dobândirii È™i menÈ›inerii independenÈ›ei energetice a României (producătorii individuali de energie verde pot vinde excesul de energie, în mod permanent, către Gridul NaÅ£ional de Energie/ grid-connected systems).

​

Art.105. Luarea tuturor măsurilor care se impun în acest domeniu astfel încât România să devină o È›ară complet independentă din punct de vedere energetic.

 

Art.106. Renegocierea cu Uniunea Europeană a capitolului din Tratatul de Aderare care privește Energia și renegocierea unor contracte externe la capitolul Energie.

​

INDUSTRIA

​

Art.107. Relansarea dezvoltării industriei naÈ›ionale, în mod prioritar, a industriei alimentare.

 

Art.108. Reindustrializarea țării, urmând o strategie bine pusă la punct, respectând cu stricteÈ›e mediul înconjurător, folosind tehnologii avansate, non-poluante.

 

Art.109. Renegocierea capitolului Industrie din Tratatul cu Uniunea Europeană.

​

TRANSPORTUL

​

Art.110. Eficientizarea Ministerului Transporturilor în sensul încheierii decisive a contractelor pentru autostrăzi È™i modernizarea CFR.

 

Art.111. Dezvoltarea È™i modernizarea infrastructurii CFR aflată în proprietatea Statului, aceasta fiind, printre altele, obiectiv militar. Este nevoie de o investiÈ›ie masivă în acest sector de activitate extrem de important (posibil cu contribuÈ›ia partenerilor strategici cu interese în zonă de tip UE, NATO).

 

Art.112. Îmbunătățirea transportului public È™i păstrarea unor costuri scăzute de folosință pentru cetățeni (evitarea unor modele abuzive de privatizare haotica a infrastructurii publice de transport, aÈ™a cum s- a întâmplat în Anglia, spre exemplu, unde cetățenii suferă din cauza costurilor excesive È™i rarității serviciilor de transport public). 

 

 

Art.113. Transport public gratuit până la vârsta de 18 ani, pe model finlandez (Finlanda are cel mai productiv sistem de învățământ din lume deoarece copiii sunt trataÈ›i cu foarte multă atenÈ›ie, din partea statului, din toate punctele de vedere).

​

TURISMUL

​

Art.114. Elaborarea urgentă a unui proiect național de dezvoltare armonioasă a turismului de toate tipurile: cultural, religios, de tranzit, balnear, de agrement, de afaceri, etc.

 

Art.115. Relansarea Turismului în România, la toate nivelurile, inclusiv agro-turismul. ReconstrucÈ›ia È™i modernizarea tuturor staÈ›iunilor balneare lăsate în paragină È™i construirea unora noi, cu capital mixt È™i cu includerea în schemă a „SA-urilor pentru România”.

Capitolul IX. PROTECÅ¢IA MEDIULUI

Art.116. Protejarea mediului înconjurător prin:

 

  1. promovarea programelor de reîmpădurire È™i depoluare a zonelor afectate din România È™i

  2. programe active ecologice de protejare a florei È™i faunei României.

 

Art.117. Ecologizarea adecvată a minelor (ex. minelor de uraniu) părăsite, de pe teritoriul României.

 

Art.118. Construcția și amenajarea pistelor pentru biciclete și spațiilor verzi și de joacă pentru copii precum și a terenurilor de oină și altor amenajări care promovează:

 

  1. Activitățile voluntare în favoarea curățării È™i menÈ›inerii curățeniei mediului înconjurător

  2. Activitățile voluntare de plantare de puieÈ›i în zonele afectate de despădurire

  3. Activități non-profit în favoarea ocrotirii bunăstării animalelor sălbatice[1] È™i domestice.

 

Art.119. Facilități moderne de reciclare a gunoiului, în condiÈ›ii bune pentru mediu. Eliminarea tuturor gropilor de gunoi de la marginea localităților È™i tratarea specifică a solurilor afectate în vederea reechilibrării naturale.

 

Art.120. Ecologizarea râurilor È™i apelor stătătoare prin acÈ›iuni intensive de voluntariat È™i de muncă în folosul comunității impusă prin lege.

 

Art.121. Atragerea de finanțări nerambursabile pentru eficienÈ›a energetică în construcÈ›ii, în vederea reducerii CO2 È™i a poluării.

 

Art.122. Încurajarea unui parc auto naÈ›ional din ce în ce mai „hibridizat” reducându-se, treptat, consumul de combustibili pe bază de petrol, generator de poluare atmosferică, fonică, a apelor È™i a solului.

 

Art.123. Introducerea unor condiÈ›ii de mediu pentru funcÈ›ionarea supermarketurilor È™i           mall-urilor din România. Astfel, acestea să ofere publicului pubele speciale pentru depozitarea în siguranță, în regim selectat, a bateriilor casnice uzate, a uleiului menajer, sticlelor precum È™i aparate de reciclare a peturilor din plastic, dozelor din aluminiu, hârtiei, textilelor È™i a altor materiale reciclabile.

 

Art.124. AcÈ›iuni masive de reîmpădurire, în colaborare cu ONG-uri È™i voluntari, din È›ară È™i din UE, primind la dispoziÈ›ie studii, manuale È™i hărÈ›i silvice. Cultivarea unor tradiÈ›ii (tabere) unde tinerii pot avea un contact mai direct cu munca voluntară în folosul naturii umane È™i a mediului înconjurător.

 

[1] Cum ar fi puii de urs brun ramaÈ™i orfani în urma afectării fatale a stării naturale de hibernare a mamelor, din cauza despăduririlor abuzive în perioade specifice ale anului, încă nereglementate prin lege.

Capitolul X. PROTECÅ¢IA ANIMALELOR

Art.125. Lansarea unor iniÈ›iative legislative pentru creÈ™terea protecÈ›iei animalelor[1] (Politia Animalelor România) pe modelul altor țări, unde animalele sunt protejate prin Lege de orice tortură È™i / sau tratamente abuzive.

 

  1. Modificarea Legii 171/2017 pentru completarea Legii nr. 205/2004 privind protecția animalelor:

    1. Eliminarea conceptului de „animale de rentă” (care fac excepÈ›ie de la lege È™i pot fi folosite în circuri la discreÈ›ie) 

    2. Introducerea câinilor È™i a cailor în lista animalelor protejate împotriva folosirii lor în circuri (aceste animale sunt ocolite expres în actuala lege de protecÈ›ie, în anul 2018).

    3. Abrogarea Art.20  sau îmbunătățirea acestuia în sensul anestezierii animalului supus experimentelor È™tiinÈ›ifice dureroase sau care duc la exterminarea progresivă a animalului treaz.

    4. Cu privire la exploatarea primatelor superioare în laborator (cimpanzei, gorile, urangutani) crearea unui articol dedicat, în lege, cu specificaÈ›ii suplimentare de protecÈ›ie a bunăstării fizice È™i psihologice din moment ce aceste animale au un nivel de conÈ™tientizare a durerii È™i traumei foarte apropiat omului.

    5. Abrogarea art. 30 (3) care practic interzice autorităților să verifice starea animalelor fără acordul proprietarului, dacă acestea trăiesc în locuinÈ›a omului. (N.B. Cei care torturează animalele cu voie sau fără voie, evident că nu-È™i vor da niciodată acordul să fie vizitaÈ›i, verificaÈ›i È™i sancÈ›ionaÈ›i!)

    6. Clarificarea urgentă a procedurilor de aplicare a Legii È™i definirea în detaliu a scopului È™i misiunii PoliÈ›iei Animalelor, precum È™i asigurarea unui mecanism de finanÈ›are adecvată a acestei instituÈ›ii publice

  2. Încurajarea asociaÈ›iilor non-profit de protecÈ›ie a animalelor, pe teritoriul României. Facilitarea accesului la finanÈ›are internă È™i externă, pentru bunăstarea animalelor È™i în cooperare permanentă cu instituÈ›ia de stat Politia Animalelor România (PAR).

 

Art.126. Legi speciale pentru protecÈ›ia animalele domestice È™i a animalelor sălbatice pe teritoriul României.

 

  1. Interzicerea folosirii animalelor sălbatice în circuri sau alte spectacole, pe teritoriul României;

  2. Interzicerea oricăror forme de abuz, tortură sau rele tratamente împotriva animalelor;

  3. Clarificarea, prin lege, a unor metode cât mai puÈ›in traumatizante din punct de vedere fizic È™i psihologic, pentru animalele destinate sacrificiului.

    1. Procesele È™i metodele de sacrificare trebuie să fie cât mai rapide È™i cât mai confortabile pentru animal. Animalul nu trebuie să ajungă la stadiul psihologic de a intra în panică în prezenÈ›a durerii sau în faÈ›a morÈ›ii.

  4. DesfiinÈ›area grădinilor zoologice È™i înlocuirea acestora cu parcuri naturale (rezervaÈ›ii) pentru a asigura bunăstarea animalelor care încă nu pot fi „repatriate” în mediul lor natural.  

Asigurarea celor mai bune condiÈ›ii animalelor aflate sau născute în captivitate pentru a recâÈ™tiga pregătirea necesară reîntoarcerii acestora în mediul sălbatic de vieÈ›uire È™i înmulÈ›ire. Eliberarea animalelor sălbatice din sclavia impusă de oameni.

Capitolul XI. REFORMA CLASEI POLITICE. DEMOCRAÈšIE

Art.127. Elaborarea unei noi legi electorale care să cuprindă în mod esenÈ›ial următoarele:

 

  1. Măsuri clare menite să asigure condiÈ›ii optime, decente, de a alege È™i de a fi ales, pentru toÈ›i cetățenii români È™i care să permită pătrunderea în structurile de conducere internaÈ›ionale, centrale È™i locale a celor mai buni candidaÈ›i, pe bază de competentă È™i performanță politică.

  2. Stabilirea fără echivoc a faptului că persoana care se înscrie în cursa electorală, pentru a ocupa un post în conducerea locală, trebuie să aibă domiciliul – menÈ›ionat în cartea de identitate românească - în localitatea unde doreÈ™te să candideze.

  3. Toate persoanele înscrise în cursa electorală trebuie să anexeze la dosarul de candidatură, pe lângă curriculum vitae È™i declaraÈ›ia de avere, cazierul fiscal, cazierul judiciar.

  4. Implementarea tuturor condiÈ›iilor necesare practicării votului electronic generalizat, în momentul în care tehnologia viitorului apropiat va oferi sisteme È™i aplicaÈ›ii electronice suficient de bine securizate.

  5. Limitarea mandatelor ale tuturor aleÈ™ilor, în aceeaÈ™i funcÈ›ie politică, la doar două.

  6. Promovarea unei noi Legi a LustraÈ›iei care să cuprindă în mod esenÈ›ial conÈ›inutul ProclamaÈ›iei de la TimiÈ™oara, în special punctul 8 referitor la interzicerea dreptului la candidatură, pe orice listă, al foÈ™tilor activiÈ™ti comuniÈ™ti, al torÈ›ionarilor din închisorile politice comuniste  È™i al foÈ™tilor ofiÈ›eri de Securitate, din timpul Regimului CeauÈ™escu. 

 

Art.128. Elaborarea unei legi de funcÈ›ionare a Parlamentului României care să cuprindă, printre altele, următoarele:

 

  1. Parlamentarii (senatorii È™i deputaÈ›ii) nu vor putea schimba partidul care i-a promovat, cu altul, în timpul legislaturii respective.

  2. Vot electronic transparent în Parlament. Vizibilitatea deplină a votului fiecărui Membru al Parlamentului.

  3. CandidaÈ›ii independenÈ›i ajunÈ™i în parlament nu se vor putea înscrie într-un partid politic pe durata desfășurării legislaturii respective.

  4. Orice parlamentar care nu respectă mandatul dat de cetățenii care l-au ales, poate fi oricând demis de către societatea civilă sau de către partidul de care aparÈ›ine prin proceduri rapide, stabilite în lege.

  5. Bugetarea strictă a cheltuielilor necesare administrării birourilor parlamentare din teritoriu, precum È™i a cheltuielilor realizate de către acestea, în mod transparent.

  6. Eliminarea votului secret.

  7. RelaÈ›ii mai eficiente de comunicare a Parlamentului României cu Parlamentul European.

  8. Posturi în secretariatul central scoase la concurs – prevenirea È™i combaterea nepotismelor.

​

Art.129. Elaborarea unei legi de funcÈ›ionare a Guvernului României care să cuprindă, printre altele, următoarele:

 

  1. În formarea È™i funcÈ›ionarea Guvernului, patriotismul, profesionalismul, competenÈ›a, realizarea interesului naÈ›ional, sunt principii fundamentale.

Guvernul țării este format din maxim 14 ministere, astfel:

  1. Ministerul Justiției și Protecției Consumatorului;

  2. Ministerul Sănătății și Sportului;

  3. Ministerul Educației și Civismului;

  4. Ministerul Cercetării Științifice;

  5. Ministerul Economiei, Industriei Energiei și Turismului

  6. Ministerul Muncii și Protecției Sociale;

  7. Ministerul Resurselor Naturale și Mediului (inclusiv protecția animalelor);

  8. Ministerul Agriculturii;

  9. Ministerul Finanțelor;

  10. Ministerul Infrastructurii și Transporturilor;

  11. Ministerul Telecomunicațiilor și Digitalizării;

  12. Ministerul Afacerilor Interne;

  13. Ministerul Afacerilor Externe;

  14. Ministerul Apărării Naționale (MApN).

 

  1. Ministerele sunt obligate prin lege să colaboreze pe baza unei platforme comune care să aibă ca vector principal Strategia Națională de Dezvoltare.

  2. La toate nivelurile structurilor ministeriale ocuparea prin concurs a posturilor se va face cu celeritate (interimatele vor fi pe o perioadă de maxim 45 de zile), excepție fac funcțiile desemnate prin numire, conform legii.

  3. Reducerea drastică a birocrației ministeriale și a personalului auxiliar. Tehnologizarea maximă a secretariatelor și includerea posibilității funcționarilor publici să lucreze de acasă, cel puțin un sfert din timpul de lucru lunar.

  4. ToÈ›i viitorii miniÈ™tri È™i secretari de Stat, sunt obligaÈ›i să anexeze la dosarul lor de candidatură CV-ul, documente doveditoare prezentate în CV (diplome, atestate etc. în format original), cazierul fiscal, cazierul judiciar È™i un certificat de atestare psihologică.

 

Democrație

 

Art.130. MenÈ›ionarea expresă în Legea electorală a faptului că cetățenii români pot să voteze atât în baza cărÈ›ii de identitate cât È™i în baza paÈ™aportului românesc, oriunde s-ar afla.

  
Art.131. Eliminarea condiției de declarare a rezidenței pentru a avea acces la vot / procesul electoral.

 

Art.132. Scăderea pragului electoral de la 5 la 3% pentru a încuraja partidele noi să contribuie la împrospătarea scenei politice româneÈ™ti.

​

Art.133. Mărirea semnificativă a pedepsei pentru frauda electorală. Interzicerea pe viață a dreptului de a vota È™i de a fi votat, în toate cazurile de fraudă electorală.

 

  1. Formarea unor scheme suplimentare de observatori voluntari și plătiți la fiecare secție de votare, pentru prevenirea și identificarea fraudei electorale

  2. Folosirea obligatorie a sistemului electronic de prevenire a votului multiplu

  3. Filmarea procesului de votare din afara cabinei și de numărare a voturilor

  4. Arhivarea imaginilor video pe o perioadă de un an, iar arhivele plasate online, la dispoziția publicului larg.

 

Art.134. Construirea unui sistem electoral mai transparent, mai modern, în România È™i în Uniunea Europeană, crearea unei scene politice româneÈ™ti È™i europene mai sănătoase, bazate pe calitate politică, integritate morală, democraÈ›ie È™i pluripartitism.

 

Art.135. Îmbunătățirea accesului la vot al românilor din străinătate precum È™i la diverse candidaturi în funcÈ›iile publice din România È™i din UE.


Art.136. Rezolvarea problemelor legate de numărul insuficient de secÈ›ii de votare în străinătate precum È™i normalizarea votului prin corespondență, prin scrisoare recomandată, în aÈ™teptarea unor opÈ›iuni / sisteme electronice suficient de bine securizate, recunoscute la nivel internaÈ›ional din punct de vedere calitativ, pentru a beneficia de uÈ™urinÈ›a votului online, în viitorul apropiat.

 

Art.137. Organizarea, în diaspora È™i în România, a unor aplicaÈ›ii experimentale de vot online, pentru a genera un scrutin comparativ al procesului electoral oficial, cu scop de             cercetare-dezvoltare a democraÈ›iei.


Art.138. Interzicerea participării la alegeri democratice a organizaÈ›iilor sau asociaÈ›iilor care nu sunt înscrise în Registrul naÈ›ional al partidelor politice, inclusiv celor constituite pe criterii etnice, întrucât situaÈ›ii de acest gen aduc atingere Art4. al ConstituÈ›iei României È™i Art. 21 al Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, referitoare la non-discriminare. Evitarea, în acest fel, a discriminării (pozitivă È™i negativă) pe criterii etnice, în toate situaÈ›iile, conform legii È™i potrivit valorilor fundamentale ale Uniunii Europene.

 

Art.139. Pe scena politică, locurile dedicate minorităților se vor distribui pe criterii strict politice, la alegerea fiecărui partid, bazându-se pe înÈ›elegerea profundă a valorilor europene, a principiilor democratice, umane È™i umaniste, a echilibrului uman multifuncÈ›ional dintre bărbat È™i femeie È™i a echilibrului sănătos inter-etnic, fără a aduce atingere valorilor naÈ›ionale sau indivizibilității teritoriale a României.

 

Art.140. Interzicerea prin lege a „traseismului politic” (trecerii membrilor de la un partid la altul). Prin „traseism politic” înÈ›elegem schimbarea partidului în timpul desfășurării unei legislaturi.

 

Art.141. Sprijinirea echilibrului politic real în România, a democraÈ›iei È™i a dezvoltării,  diversificării, mediilor de dezbatere naÈ›ională, prin construirea unor modele noi È™i moderne, mai accesibile È™i mai eficiente, de educaÈ›ie civică È™i responsabilizare socială, promovând toleranÈ›a zero în ceea ce priveÈ™te corupÈ›ia, la orice nivel.

 

Art.142. Reevaluarea, prin dezbatere naÈ›ională È™i prin dialog politic cu toate partidele, a rolului, misiunii È™i activității Avocatului Poporului în România, ca instituÈ›ie publică.

​

Art.143. Reechilibrarea / însănătoÈ™irea separării InstituÈ›iilor în Stat, consemnarea prin Legi clare a rolului acestora în asigurarea unei bune continuități a proiectelor de dezvoltare naÈ›ională.

 

Art.144. Implementarea unor programe experimentale de securitate socială inovativă (spre exemplu UBI / Venitul de Bază NecondiÈ›ionat/ AlocaÈ›ia de Demnitate) folosind modele din alte țări europene (Finlanda, Suedia, Olanda, Spania) pentru construirea unor politici sociale moderne, îmbunătățite, de democratizare optimă a resurselor naÈ›ionale È™i europene, în vederea eliminării complete È™i definitive a situaÈ›iilor de sărăcie extremă din România – transpunerea Art1. al Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene: Demnitatea Umană. N.B. Doar un om demn poate participa la viaÈ›a socială È™i la dezvoltarea democraÈ›iei.

 

Art.145. Modernizarea politicilor sociale È™i economice din România È™i din UE, în cooperare cu partenerii implicaÈ›i, publici È™i privaÈ›i, învățând din bunele practici ale altor țări.

 

Art.146. Promovarea egalității de È™anse pentru toÈ›i cetățenii români indiferent de rezidenÈ›a acestora temporară ori permanentă, originea socială, etnică, religioasă, intelectuală sau economică; accesul mărit al copiilor la o viață decentă, în special accesul la hrană È™i la servicii naÈ›ionale de sănătate, educaÈ›ie È™i transport.

 

Art.147. Prevenirea È™i combaterea extremismului È™i intoleranÈ›ei inter-etnice pe teritoriul României È™i în Uniunea Europeană.

 

  1. Promovarea activă a integrării È™i unității naÈ›ionale a tuturor etnicilor È™i alogenilor domiciliaÈ›i pe teritoriul României care deÈ›in cetățenia română sau fac aplicaÈ›ii în acest sens (inclusiv refugiaÈ›ii).

 

Art.148. Eliberarea publicului de la sate din monopolul radio - televiziunii È™i facilitarea înmulÈ›irii reÈ›elelor de internet în zonele rurale pentru a asigura un acces cât mai bun / liber la informaÈ›ie È™i educaÈ›ie de tip E - learning (învățare online, la distanta).

 

Art.149. Apărarea independenÈ›ei JustiÈ›iei în România È™i a calității ireproÈ™abile a JustiÈ›iei. Ridicarea calității educaÈ›iei în facultățile de drept, de Stat È™i private, din România. Reducerea numărului cazurilor în care cetățenii români trebuie să ajungă să-È™i găsească dreptatea la curÈ›ile internaÈ›ionale.

 

Art.150. Responsabilizarea socială mai bună a firmelor, a societății civile în general È™i a presei în mod special în direcÈ›ia asumării coerente a rolurilor legitime de gardieni ai transparenÈ›ei È™i domniei Legii È™i a democraÈ›iei în România (ex. dezbateri publice televizate de o bună calitate, pe model francez).

 

Art.151. Îmbunătățirea Legii partidelor politice È™i creÈ™terea transparenÈ›ei publice cu privire la sursele de finanÈ›are ale acestora (pe model german) în vederea creÈ™terii democraÈ›iei, competitivității È™i eficienÈ›ei partidelor.

 

Art.152. DeclaraÈ›ie de avere a demnitarilor înainte dar È™i după mandat. CreÈ™terea transparenÈ›ei cu privire la activitățile comerciale È™i de lobby ale demnitarilor, premergătoare È™i ulterioare funcÈ›iilor publice deÈ›inute ca rezultat al alegerilor. 

 

Art.153. Adoptarea modelului de jurisprudență practicat în țările Uniunii Europene, astfel încât aceeaÈ™i cauză să nu mai fie judecată în mod repetat, generând costuri inutile.

​

Art.154. Introducerea principiilor de drept, democraÈ›ie È™i a educaÈ›iei civice în curricula È™colară a È™colilor generale È™i liceelor. 

 

Art.155. Diversificarea instrumentelor democratice în România È™i în UE, integrând elementele cele mai relevante din cadrul conceptelor de „democraÈ›ie directă”, „democraÈ›ie lichidă”, „Stat etocratic” È™i alte concepte politice inovative/ revoluÈ›ionare, oferind un acces mărit cetățeanului la viaÈ›a politică.

​

Capitolul XII. REFORMA ADMINISTRAÅ¢IEI PUBLICE

Art.156. În administraÈ›ia publică internaÈ›ională (UE), naÈ›ională, centrală È™i locală, principiile directoare trebuie să fie:

  1. Depolitizarea Administrației Publice.

  2. În era tehnologiei informaÈ›iei se impune reducerea fermă a numărului de angajaÈ›i din cadrul Primăriei Capitalei precum È™i din restul administraÈ›iilor publice la nivel de judeÈ›e.

  3. Rezolvarea rapidă a tuturor problemelor cetățenilor români legate de competenÈ›a AdministraÈ›iei Publice.

  4. Realizarea documentelor de identitate folosind proceduri mai simple pentru toÈ›i cetățenii români.

  5. Înaltă tehnologizare È™i reducerea birocraÈ›iei pe hârtie.

  6. Protecția sporită, prin Lege, a celor care dezvăluie neregulile/ ilegalitățile/ corupția din sistem.

  7. Accesul cetățenilor la informații și servicii online.

  8. Respectarea dialogului social conform ConvenÈ›iei ILO 98 (Art.2) ratificată de România încă din noiembrie 1958![1]

  9. Competentă.

  10. Performanță.

  11. Asumarea oficială a răspunderii.

  12. Respect față de cetățeni.
     

Art.157. Eficientizarea activității bugetarilor din administrația centrală și locală.

Art.158. Întărirea prerogativelor, mărirea responsabilităților administraÈ›iilor publice locale.

Art.159. Simplificarea È™i comasarea tuturor evidenÈ›elor, a obÈ›inerii de avize È™i aprobări, a plăților de taxe È™i impozite, într-un singur edificiu, cu ghiÈ™ee clar indicate; dezvoltarea de sisteme de prezentare/obÈ›inere a documentelor È™i de plată a taxelor online.

​

Art.160. Implementarea principiului circulației documentelor și nu a oamenilor.

 

Art.161. Asistența gratuită a persoanelor, ONG-urilor sau firmelor care doresc să depună proiecte europene (prevenirea și eliminarea mafiei proiectelor).

 

[1] C098 - Right to Organise and Collective Bargaining Convention, 1949 (No. 98). Romania ratification 26 Nov 1958.
https://www.ilo.org/dyn/normlex/en/f?p=NORMLEXPUB:11200:0::NO::P11200_COUNTRY_ID:102824

Capitolul XIII. REFORMA MUNCII ÅžI A PROTECÅ¢IEI SOCIALE. COPII. TINERET. VÂRSTA A III-A

Art.162. Promovarea unei noi legi a salarizării bugetarilor, care să stabilească, în mod foarte clar, un raport echitabil între cel mai mic salariu existent în România (format din salariul minim si eventualele venituri asimilate salariului respectiv) È™i cel mai mare (format din salariul   propriu-zis È™i eventualele venituri asimilate lui), raport care nu trebuie să fie mai mare de 1/10.

 

  1. ÎngheÈ›area veniturilor care depășesc limita legală calculată a bugetarilor din România.

  2. Recalcularea salariilor parlamentarilor în funcÈ›ie de salariul minim pe economie.

  3. Reducerea subsidiilor È™i diurnelor la un nivel mai decent, în comparaÈ›ie cu preturile de pe piață, suportate de cetățenii de pe teritoriul României.

 

Art.163. CreÈ™terea salariului minim pe economie direct proporÈ›ional cu rata creÈ™terii economice a României, până la stabilirea unui model economic mai eficient în România - ex. o dată cu introducerea economiei distributive (dividendului social) pe model norvegian, combinată cu aplicaÈ›ii de tip UBI (Venit de Bază NecondiÈ›ionat) etc.

 

Art.164. Întocmirea unui Program naÈ›ional de reorganizare È™i de redefinire a sistemului de muncă È™i protecÈ›ie socială din care să nu lipsească următoarele obiective:

 

  1. Eliminarea sărăciei extreme.

    1. Repopularea localităților părăsite și crearea unui sistem național de locuințe sociale.

  2. Asigurarea și garantarea condițiilor minime, necesare unui trai decent și demn fiecărui cetățean.

  3. Salarizare egală pentru muncă egală.

  4. Construirea, pe întreg cuprinsul țării, de „case de odihnă”, în care vârstnicii țării să primească îngrijirea È™i ocrotirea de care au nevoie.

  5. ToÈ›i cetățenii români care au vârsta legală pentru a putea munci È™i sunt apÈ›i de muncă trebuie să aibă asigurat acest drept È™i să fie retribuiÈ›i în mod corespunzător.

  6. Construirea unor scheme alternative de plată a muncii salarizate, pe oră, în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, cu o plată suplimentară pentru orele lucrate peste programul standard.

  7. Reorganizarea Ministerului Afacerilor Interne în sensul reducerii numărului categoriilor profesionale È™i armonizării acestora: poliÈ›iÈ™ti, jandarmi, poliÈ›ie comunitară, gardieni publici etc.

  8. ToÈ›i cetățenii români apÈ›i de muncă trebuie să aibă acces la locuri de muncă, ca parte a „contractului social” dintre cetățean È™i Stat.

  9. Statul trebuie să se îngrijească de o piață a muncii favorabilă atât cetățeanului cât È™i economiei naÈ›ionale, prioritizând cetățeanul.

  10. Statul trebuie să creeze È™i să încurajeze scheme alternative de ProtecÈ›ie a SupravieÈ›uirii Omului (PSO) în situaÈ›ia în care locurile de muncă sunt insuficiente.

  11. Statul trebuie să faciliteze atât o piață liberă a muncii salarizate, beneficiind de contracte flexibile de muncă în folosul patronilor / firmelor private, dar È™i scheme adecvate de recompensare a muncii nesalarizate È™i protecÈ›ie socială necondiÈ›ionată, din respect pentru FiinÈ›a Umană.

  12. Drepturile È™i obligaÈ›iile angajatului, dar È™i ale angajatorului, trebuie să fie stabilite după criterii morale care să consfinÈ›ească o colaborare corectă de ambele părÈ›i, iar aceste criterii trebuie să corespundă, în mod esenÈ›ial, următorului principiu: respectul acordat fiinÈ›ei umane este sacru, iar absenÈ›a locurilor de muncă de pe piață nu trebuie să pună în pericol supravieÈ›uirea fiinÈ›ei umane.

  13. Reducerea indemnizațiilor A.G.A. din companiile cu capital de Stat.

  14. Economia este creată să servească FiinÈ›a Umană, È™i nu invers. Omul nu trebuie să fie sclavul economiei, în special în contextul robotizării industriei È™i înlocuirii multor locuri de muncă prin maÈ™ini dotate cu InteligenÅ£a Artificială (roboÈ›i).

  15. RecunoaÈ™terea prin Lege a muncii nesalarizate (ex. voluntariatului în favoarea persoanelor defavorizate sau a protecÈ›iei mediului, muncii casnice È™i de creÈ™tere a copiilor, muncii de îngrijire casnică a părinÈ›ilor vârstnici È™i neputincioÈ™i etc.).

  16. DiferenÈ›ierea corectă È™i armonioasă, în folosul prioritar al societății (È™i mai puÈ›in al creÈ™terii economice) a muncii salarizate comparativ cu munca nesalarizată È™i construirea unor scheme recompensatorii drepte, bazate pe adevăr.

  17. Introducerea criteriilor de performanta pentru asigurarea calității muncii în toate domeniile de activitate în Serviciul Public românesc È™i de la nivel UE. Încurajarea aspiraÈ›iei spre excelență È™i a progresului măsurabil în toate domeniile de dezvoltare

  18. Persoanele cu handicap și categoriile defavorizate trebuie protejate la un nivel decent prin sistemul de pensii și protecție prin incluziune socială.

  19. Introducerea unei scheme de servicii sociale adaptate persoanelor cu dizabilități vizuale și auditive. Posibilități mai bune de a accesa serviciile medicale, de pompieri, de poliție etc. prin comunicare adaptată.

  20. Promovarea È™i legiferarea unui nou sistem de calcul al pensiilor care să tina cont în mod real de necesitățile minime ale unui trai decent, precum È™i de contribuÈ›ia realizată de-a lungul activității profesionale de fiecare persoană în parte.

  21. Stabilirea prin referendum a categoriilor profesionale care pot beneficia de pensii speciale în România, È›inând cont de modelele de bune practici din alte țări.

  22. Reglementarea drastică a nivelului tuturor pensiilor din România prin stabilirea unui raport echitabil de maxim 1/7. Adică, ridicarea nivelului minim al pensiilor până la nivelul salariului minim naÈ›ional È™i în funcÈ›ie de asta stabilirea nivelului celei mai mari pensii din È›ară. Astfel, la o pensie de 2000 de lei (minimum) pensia maximă să fie de      14 000 de lei. Ceea ce înseamnă că, cu cât va creÈ™te salariul minim pe economie va creÈ™te È™i pensia minimă dar È™i cea maximă. Aceasta este doar unul dintre aspectele prin care PAD militează pentru DREPTATE SOCIALÄ‚!

  23. ÎngheÈ›area pensiilor care depășesc limita legală.

  24. Scăderea vârstei voluntare de pensionare, una corelată cu speranÈ›a de viață reală din România È™i posibilitățile reale ale sistemului de pensii de Stat.

    1. Crearea unor sisteme alternative È™i diversificate de pensii private È™i în format public-privat, complementare.

  25. Recalcularea pensiilor parlamentarilor în raport cu salariul minim din România.

  26. Anularea subvenÈ›iilor speciale acordate asociaÈ›iilor minorităților, pe criterii strict etnice, deoarece ele reprezintă o discriminare a majorității româneÈ™ti, o instigare la izolaÈ›ionism etnic precum È™i o încălcare a Art.4 din ConstituÈ›ie.

  27. Eliminarea din domeniul public a privilegiilor nejustificate prin criterii clare, măsurabile, referitoare la Binele Public al tuturor românilor.

  28. Interzicerea evacuărilor din locuințe, pe timpul iernii, indiferent de motivul legal.

 

Art.165. Eficientizarea PieÈ›ei Muncii È™i creÈ™terea locurilor de muncă în România È™i în Europa, apărarea drepturilor muncitorilor È™i patronilor români pe PiaÈ›a Muncii, atât în România cât È™i în Uniunea Europeană (N.B. în Parlamentul European, Comisia pentru Muncă È™i Afaceri Sociale[1] există È™i euro-deputaÈ›i români, aleÈ™i de români! AceÈ™tia trebuie să devină mai activi È™i mai eficienÈ›i în interesul tuturor muncitorilor  È™i patronilor europeni, fără a accepta măsuri „cu dedicaÈ›ie” din partea altor state, contra românilor!)

 

  1. Sprijinirea independenÈ›ei sindicatelor È™i prevenirea conflictelor de interese prin lege[2], încurajând un dialog social productiv, transparent È™i independent în raport cu angajatorii, guvernele statelor membre È™i administraÈ›ia centrală a Uniunii Europene.

  2. Demararea unor studii de impact înalt specializate, similare cu ale altor state europene, în vederea creÈ™terii eficienÈ›ei muncii prin reducerea timpului de lucru la 6 ore sau mai puÈ›ine pe zi, cu 30 de minute pauza de masă È™i crearea sistemului de „ture de 6 (sau 4) ore” pentru mărirea accesului mai multor cetățeni români la locurile de muncă (limitate) disponibile pe piață, cu o salarizare echivalentă a programului de 8 ore, simultan cu lansarea unor măsuri inovative de modernizare, mult îmbunătățite È™i avantajoase atât pentru lucrători cât È™i pentru patroni, în privinÈ›a taxelor È™i asigurărilor sociale.

    1. Explorarea unor posibilități îmbunătățite de reducere progresivă a orelor de muncă salarizată, în contextul diferenÈ›ierii conceptelor de „muncă salarizată” vs. „muncă nesalarizată” la nivelul întregii economii naÈ›ionale, diversificând piaÈ›a muncii cu noi categorii de lucrători, mărind productivitatea muncii precum È™i standardul de viață al întregii societăți (ex. încurajarea voluntariatului È™i a „contractelor flexibile” în condiÈ›iile în care noile măsuri de protecÈ›ie socială includ soluÈ›ii de tip „dividendul social” pe model norvegian È™i/sau de tip UBI/ Venitul de Bază NecondiÈ›ionat dizolvând, în mod coordonat, toată birocraÈ›ia din jurul „asistenÈ›ei sociale a È™omajului” È™i redirecÈ›ionând resurse importante de la bugetul de stat în folosul economiei naÈ›ionale, prin revitalizarea semnificativă a PieÈ›ei Muncii cu mecanisme noi de producÈ›ie + profit pe de o parte È™i de protecÈ›ie socială realistă È™i măsurabilă pe de altă parte).

    2. Proiecte specifice de modernizare a PieÈ›ei Muncii (măsuri de protecÈ›ie socială avansate, diversificarea È™i multiplicarea modelelor de contracte „flexibile” sau „cu zero ore” sau „de tip Uber” etc.) atât în beneficiul lucrătorilor cât È™i în beneficiul angajatorilor, cu efecte economice pozitive la nivel naÈ›ional.

    3. Plata mai mare, cu o dată È™i jumătate pentru orele suplimentare de muncă salarizată (ex. timpul care depășeÈ™te „numărul de ore standard pe săptămână” să fie plătite cu o sumă de 1 +1/2 comparativ cu orele cuprinse în programul standard săptămânal);

  3. Încurajarea patronilor (reduceri de taxe È™i alte avantaje) pentru oferirea unor contracte fixe lucrătorilor cu cetățenie română, pe minimum 3 ani după care contractul devine „pe perioadă nedeterminată”, în mod automat È™i obligatoriu, prevenindu-se abuzurile împotriva lucrătorilor români precum È™i importul nejustificat de forță de muncă, în condiÈ›iile în care forÈ›a de muncă românească este nevoită să emigreze[3].

  4. Contracte de ucenicie È™i calificare la locul de muncă de maximum 2 ani, fără repetarea acestora ducând la slăbirea predictibilității sănătoase a carierei, profesionalismului È™i la afectarea negativă, psihologică È™i materială a lucrătorilor È™i familiilor acestora.

 

  1. Încurajarea patronilor prin reducerea TVA-ului la firme cu 10% pentru măsuri sociale în favoarea lucrătorilor, a creÈ™terii locurilor de muncă stabile È™i plătite decent, creÈ™terii calității condiÈ›iilor de muncă, precum È™i în vederea unei mai bune protecÈ›ii a mediului înconjurător È™i a animalelor, pe teritoriul României.

  2. Încurajarea atât a lucrătorilor cât È™i a patronilor să-È™i declare veniturile cu o frecvență mai mare. Transparentizarea relaÈ›iei patron-angajat precum È™i o vizibilitate mai buna a profiturilor firmelor plătitoare de taxe, în România.

  3. Protejarea angajatului împotriva abuzurilor angajatorului. Măsuri de prevenÈ›ie È™i combatere a torturii psihologice împotriva angajatului.

 

Art.166. Lansarea unor noi proiecte de impozitare cu scopul de a diminua semnificativ economia subterană.

 

  1. Măsuri speciale de prevenire a „muncii la negru” fără a pedepsi lucrătorul aflat în situaÈ›ie de vulnerabilitate extremă pe PiaÈ›a Muncii.

 

Art.167. Promovarea Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene în practica firmelor private româneÈ™ti È™i străine plasate în România È™i pe teritoriul UE, ONG-urilor, administraÈ›iei publice, cu accent deosebit pe Drepturile Copilului, facilitând un spaÈ›iu sănătos de dialog public constructiv, generator de proiecte de intervenÈ›ie în situaÈ›ii de criză; promovarea respectului pentru fiinÈ›a umană;

 

[1] http://www.europarl.europa.eu/committees/en/empl/members.html?action=0

[2] Implementarea ConvenÈ›iei ILO98 (OrganizaÅ£ia InternaÅ£ională a Muncii) ratificată de România încă din 1958!

[3] În anul 2018, numărul estimat al românilor emigraÅ£i atinge aproximativ 6 milioane, fără a lua în calcul copiii români născuÅ£i în străinătate!

​

COPII. TINERET


Art.168. Măsuri specifice pentru copiii români lăsaÈ›i în grija bătrânilor, rudelor sau vecinilor, în urma emigrării economice a unuia sau ambilor părinÈ›i. Potrivit surselor actuale, există peste o sută de mii de copii în situaÈ›ia aceasta, în anul 2018.

 

Art.169. Alocații decente pentru creșterea copiilor și acces mai bun la hrană și securitate a tuturor copiilor.

 

Art.170. Programe de prevenirea È™i combatere a accidentelor È™i abuzurilor împotriva copiilor È™i tineretului.

 

  1. Prevenirea È™i combaterea violenÈ›ei în familie È™i în instituÈ›iile de învățământ.

  2. Prevenirea È™i combaterea urii inter-etnice sau rasismului în instituÈ›iile de învățământ È™i în societate.

  3. Securizarea adecvată a spaÈ›iilor È™colilor È™i grădiniÈ›elor cu garduri È™i panouri de protecÈ›ie între trotuarele din apropierea È™colilor È™i traficul rutier

  4. o responsabilizare mai bună a cadrelor didactice în vederea protecÈ›iei copiilor de grădiniță È™i a elevilor

  5. Oferirea accesului la o educație de bună calitate, folosind manuale adecvate.

 

Art.171. AsistenÈ›a specială a gravidelor de orice naÈ›ionalitate aflate în situaÈ›ie de dificultate pe teritoriul României, pentru a le ajuta să poarte sarcina în mod sănătos, a naÈ™te în condiÈ›ii de siguranță medicală È™i psihologică È™i a asigura integritatea noului născut. Dacă mama este singură È™i de altă naÈ›ionalitate, copilul va fi considerat cetățean român până la proba contrarie (ex. apariÈ›ia tatălui de altă naÈ›ionalitate, care îÈ™i cere drepturile părinteÈ™ti în faÈ›a legii).

​

Art.172. Locuință gratuită în cămine pentru elevii de liceu È™i studenÈ›ii din instituÈ›iile de Stat.

 

Art.173. Accesul gratuit al copiilor pe transportul public, până la vârsta de 18 ani.

 

Art.174. Manuale gratuite È™i alocaÈ›ie suplimentară pentru rechizite pentru elevii care provin din familii aflate în dificultate.

 

Art.175. Acordarea asistenÈ›ei specializate copiilor care provin din familii vulnerabile în vederea uÈ™urării accesului acestora la educaÈ›ie (ex. rechizite, haine, o masă caldă la È™coală, program de odihnă È™i de recreere, acces gratuit la tabere È™i excursii etc) È™i continuarea carierei È™colare/academice strict pe baza meritelor individuale.

 

Art.176. Prevenirea prin mijloace inteligente a abandonului È™colar în România, cu implicarea ONG-urilor, asociaÈ›iilor de părinÈ›i, proiecte ale diasporei etc.

 

  1. Construcția de scoli cu internate subvenționate de Stat.

 

Art.177. Proiecte de È›ară în sprijinul unei dezvoltări sănătoase a copiilor È™i tineretului. Programe de asistenta adecvată pentru familiile monoparentale care se află în situaÈ›ii de dificultate cu privire la posibilitățile de creÈ™tere a copiilor. Evitarea instituÈ›ionalizării copiilor, îmbunătățirea programelor de tip „foster” („părinÈ›i” plătiÈ›i) È™i desfiinÈ›area orfelinatelor de pe teritoriul României.

 

Art.178. Protejarea prin lege a animalelor de companie ale copiilor orfani. Aceste animale îi vor însoÈ›i pe copii în situaÈ›iile de adopÈ›ie, plasament foster sau alte tipuri de programe de integrare socială.

 

Art.179. Aprobarea adopÈ›iilor internaÈ›ionale către părinÈ›i non-români, însă cu o supraveghere adecvată, în cooperare cu autoritățile statelor respective È™i cu CD, astfel încât aceÈ™ti copii să nu devină victime ale abuzurilor. România poate avea acorduri pentru adopÈ›ii cu o listă de țări selectate, spre exemplu din UE, cu implicarea în supraveghere din partea CD, a Bisericii È™i a ONG-urilor locale formate din cetățeni români voluntari.  

 

Art.180. Reducerea timpului de aÈ™teptare pentru adopÈ›ie È™i mărirea cantității È™i calității controalelor specializate ulterioare plasamentului în vederea adopÈ›iei, până la integrarea completă a copilului (È™i a animalului său, acolo unde este cazul) în familia de adopÈ›ie.

 

Art.181. CreÈ™terea soluÈ›iilor pentru adopÈ›iile naÈ›ionale È™i programe „foster” finanÈ›ate în regim de Stat È™i ONG.

 

Art.182. Încurajarea natalității în România È™i o educaÈ›ie mai bună a publicului larg cu privire la riscurile impuse de avort, cu scopul diminuării numărului avorturilor, fără însă a ataca dreptul suprem al femeii, ca ființă umană, asupra propriului ei corp biologic.

 

Art.183. Îmbunătățirea È™i înmulÈ›irea spaÈ›iilor verzi de joacă pentru copii. Introducerea unor produse alimentare sănătoase (organice, produse locale) pentru copii, în grădiniÈ›e È™i scoli (fără vânzători ambulanÈ›i de fast-food în zona È™colilor sau grădiniÈ›elor!)

 

Art.184. Sprijinirea programelor naÈ›ionale pentru lupta împotriva infertilității familiilor.

​

VARSTA A TREIA

​

Art.185. Programe naÈ›ionale de sprijinire a bunăstării È™i îngrijirii decente a bătrânilor români aflaÈ›i în situaÈ›ii de dificultate, atât în România cât È™i dincolo de graniÈ›ele acesteia (pe model irlandez, prin intermediul ONG-urilor È™i altor servicii de asistenta din teritoriile respective).

 

Art.186. Reducerea corupÈ›iei È™i birocraÈ›iei excesive din sistemul de pensii naÈ›ional È™i introducerea unor propuneri în Parlamentul European È™i Parlamentul României cu privire la soluÈ›ii cât mai simple È™i corecte de calcul al anilor lucraÈ›i pe teritoriul Uniunii Europene, dar È™i în România È™i în alte țări care nu fac parte din UE, astfel încât cetățenii români să poată avea acces mai uÈ™or la pensiile lor de drept, indiferent unde aleg să trăiască la vârsta a treia È™i indiferent unde au lucrat în perioada vârstei active.

 

Art.187. Reducerea vârstei de pensionare voluntară, atât la femei cât È™i la bărbaÈ›i, folosind o listă de criterii diferenÈ›iate, altele decât apartenenÈ›a la un gen.

 

Art.188. CreÈ™terea numărului ONG-urilor È™i IMM-urilor în mediul rural, în special a celor axate pe îngrijirea bătrânilor È™i a copiilor. Centre multifuncÈ›ionale cu rol educativ È™i de asistență È™i educaÈ›ie sanitară, medicală, sportivă, socială, civică etc.

 

Art.189. Revizuirea Legii Pensiilor È™i includerea tuturor posibilitățile de cumul al drepturilor de pensie dobândite din perioada activă a muncii, în diverse țări.

 

Art.190. Regularizarea situaÈ›iei persoanelor pensionate din sistemul public, doritoare să rămână active pe piaÈ›a muncii din România.

 

Art.191. Proiect de promovare pentru pensionari, români È™i străini, să se mute la È›ară în România, în medii naturale favorabile sănătății. Construirea unor zone rezidenÈ›iale în natură, cu ergonomie specifică, pentru a facilita o calitate bună a vieÈ›ii persoanelor de vârstei a treia, inclusiv acces uÈ™urat la facilități medicale, balneare, tehnologice.

​

Capitolul XIV. REFORMA JUSTIÅ¢IEI

Art.192. În desfășurarea actului de justiÈ›ie, respectarea adevărului (concordanÈ›ei dintre fapte È™i declaraÈ›ii) È™i coerenÈ›a morală È™i logică sunt principii fundamentale, iar magistraÈ›ii, în aplicarea legilor, sunt obligaÈ›i de a manifesta coerență È™i concordanță între adevăr, justiÈ›ie, dreptate, echilibru etic È™i moralitate.

 

  1. Introducerea instituÈ›iei JuraÈ›ilor în actul de judecată, din rândurile cetățenilor-model în societate, pe model american.

    1. cursuri de pregătire adecvată a juraților

    2. mecanisme specifice dedicate protecției juraților, prevenirii și combaterii acțiunilor de influențare, șantajare sau intimidare a juraților

 

Art.193. Magistratul nu este Legea. El / ea doar aplică Legea în spiritul È™i litera ei.

 

Art.194. Standardizarea È™i uniformizarea practicii judiciare la nivel naÈ›ional astfel încât să nu mai existe contradicÈ›ii în practica judiciară de la o instanță la alta (cazuri similare, cu sentinÈ›e diametral opuse), respectarea strictă a jurisprudenÈ›ei.

 

  1. Crearea unui sistem de validare a verdictului inițial din care rezultă jurisprudența ulterioară.

 

Art.195. Stabilirea prin lege a responsabilității administrative și penale a magistraților și a avocaților față de erorile judiciare și față de nerespectarea deontologiei profesionale.

 

Art.196. Modernizarea sistemului penal din România È™i adaptarea legilor țării la vremurile noastre:

 

  1. Confiscarea averilor nejustificate / ilicite (ex. cele obÈ›inute în urma afacerilor ilegale cu statul) – inclusiv de la rudele până la gradul 4 - È™i transferul acestora către Programul NaÅ£ional de Antreprenoriat (PNA).

  2. Mărirea pedepselor pentru fapte grave de corupÈ›ie în următoarele zone vitale pentru supravieÈ›uirea È™i prosperitatea unui Stat democratic: justiÈ›ie, politică, politie, sănătate È™i învățământ.

  3. Mărirea semnificativă a pedepselor în zona Traficului de FiinÈ›e Umane (TFU): pedepse foarte aspre împotriva traficanÈ›ilor de fiinÈ›e umane, precum È™i împotriva consumatorilor È™i a tuturor celor implicaÈ›i în infracÈ›iuni de trafic de organe, prostituÈ›ie, muncă forÈ›ată È™i altele similare, unde corpul uman sau pârÈ›i ale acestuia sunt vândute sau cumpărate, sau depozitate, încarcerate, sechestrate, găzduite sau transportate în vederea comerÈ›ului cu oameni de orice naÈ›ionalitate, sau organe ale acestora, în România sau pe teritorii străine, unde sunt implicaÈ›i cetățeni români.

  4. Modificarea Legii dialogului social È™i mărirea pedepselor pentru prevenirea conflictelor de interese în ceea ce priveÈ™te dreptul lucrătorilor la liberă asociere È™i la participarea la viaÈ›a sindicală.

  5. Scoaterea fundaÈ›iilor politice È™i a organizaÈ›iilor masonice din România în afara domeniului „instituÈ›ii de utilitate publică”. Revitalizarea societății civile româneÈ™ti pe principiul credibilității È™i al non - conflictului de interese.

  6. Modificarea legii finanțării partidelor politice, cu impunerea de sancțiuni penale foarte stricte, folosind modelul german.

  7. Modificarea legii partidelor politice si a legii electorale, cu impunerea de sancțiuni penale foarte stricte, pentru reducerea conflictelor de interese și diminuarea la maximum a posibilităților tehnice de fraudă electorală.

  8. Introducerea pedepsei pe viață pentru abuzuri sexuale împotriva copiilor (minorilor până la vârsta de 18 ani).

  9. Lansarea unei dezbateri naÈ›ionale pentru o eventuală legalizare a armelor de foc în folosul cetățenilor, pentru implementarea reală a dreptului la legitimă apărare (ex. există oameni în România care suferă abuzuri constante È™i care îÈ™i pierd chiar viaÈ›a, fără ca legea să-i poată apăra, È™i fără posibilitatea fizică să se apere corp-la-corp, nefiind pe poziÈ›ie egală din punct de vedere al forÈ›ei fizice musculare.)

  10. Noi Legi cu privire la bogățiile depozitate offshore ale cetățenilor români È™i rudelor până la gradul 4 care au avut cel puÈ›in o funcÈ›ie publică în România, înainte sau după 1989.  InvestiÈ›ii specifice în colaborarea poliÈ›iei române cu Interpol, FBI etc.

  11. Interzicerea angajaÈ›ilor din Serviciul Român de InformaÈ›ii (SRI) È™i din Serviciul de InformaÈ›ii Externe (SIE) de a desfășura activități comerciale sau politice în România sau în străinătate. 

  12. Mărirea răspunderii juridice a traducătorilor È™i interpreÈ›ilor autorizaÈ›i atât în România cât È™i în Europa.

    1. Îmbogățirea È™i diversificarea sancÈ›iunilor È™i pedepselor pentru traducerile È™i / sau interpretările incomplete È™i/sau incorecte, intenÈ›ionate sau neintenÈ›ionate, care constituie o cauză a inducerii în eroare a procesului de judecată, procesului de licitaÈ›ii publice sau a procesului de formare democratică a Opiniei Publice.

  13. Introducerea Legii Anti-Mafia în Codul Penal din România, care va trebui să conÈ›ină, printre altele:

    1. definirea specifică a conceptului de „Mafia” în legea românească È™i a tuturor conceptelor asociate (ex. „mafiot”, „grup mafiot”, „acÈ›iune de tip mafiot”, „complicitate de tip mafiot”, „autor moral de tip mafiot” etc.)

    2. confiscarea bunurilor, închiderea firmelor, până la terÈ›i, identificarea numelor  împrumutate È™i pedepsirea complicilor;

    3. definirea legală a restricÈ›iei speciale a unui acuzat de Mafia să discute cu un alt acuzat de Mafia (clarificarea È™i completarea termenelor legale de « asociere de tip mafiot » sau « clan mafiot » etc.) pentru a se diferenÈ›ia în mod clar, conform unor indicatori măsurabili, de conceptul mai lejer de «grup infracÈ›ional organizat» È™i consecinÈ›ele mai lejere ale acestuia din urmă;

    4. introducerea pedepsei speciale de « Ergastolo » în România (pe model italian, care semnifică 30 de ani de detenÈ›ie în regim special - pentru mafioÈ›i – fără posibilitatea de reducere pentru bună purtare sau pentru scrierea unor lucrări cu valoare È™tiinÈ›ifică etc.);

    5. introducerea pedepsei speciale de «Dublu Ergastolo » (pe model italian, care semnifică 60 de ani de detenÈ›ie în regim special pentru autorii morali ai crimelor de tip mafiot săvârÈ™ite prin intermediul reÈ›elelor criminale organizate de tip mafiot;

    6. regim de detenÈ›ie special pentru mafioÈ›i: fără dreptul de a avea TV sau internet în camera de detenÈ›ie, fără dreptul de a avea vizite de la rude mai îndepărtate decât de gradul 1 dar È™i acestea în prezenÈ›a unui gardian È™i a camerelor live de filmare etc.;

    7. acuzatului de Mafia i se vor retrage drepturi È™i documente suplimentare, cum ar fi dreptul de a vota È™i de a fi ales, dreptul de a deÈ›ine un paÈ™aport, un permis de conducere, confiscarea averilor È™i bunurilor mobile (vinderea acestora la licitaÈ›ie pentru recuperarea prejudiciilor), dreptul de a ocupa anumite locuri de muncă, cum ar fi în scoli sau universități etc.

    8. mărirea semnificativă a pedepselor pentru atacurile, abuzurile sau exploatarea săvârÈ™ite împotriva persoanelor cu handicap. Descurajarea severă a folosirii acestora în vederea muncii forÈ›ate sau cerÈ™etoriei.

 

Art.197. Scoaterea procurorilor din corpul magistraÈ›ilor. Procurorul reprezintă interesele Statului, ale puterii executive, aflându-se sub autoritatea Ministrului JustiÈ›iei si a procurorilor generali desemnaÈ›i de acesta. Procurorul apără interesele cetățeanului reclamant È™i caută probe să acuze pentru a-È™i justifica menirea, in vreme ce Judecătorul împarte dreptatea. Când acuzarea È™i judecata ajung sa fie sub acelaÈ™i acoperiÈ™ se egrenează conflicte de interese în JustiÈ›ie. Cât timp procurorul se crede egalul judecătorului, ideea de JustiÈ›ie este compromisă. Procurorul trebuie să fie egalul avocatului apărării, È™i nicidecum egalul Judecătorului. Scoaterea procurorilor din rândul magistraÈ›ilor este absolut necesară pentru a asigura o JUSTIÈšIE INDEPENDENTÄ‚. În plus, aÈ™a se va evita, pe viitor, promovarea procurorilor în funcÈ›ii de judecător È™i invers.

 

Art.198. Scoaterea din Justiție a tuturor magistraților, procurorilor și avocaților care au legături, dovedite prin probe, cu lumea interlopă.

 

Art.199. Modificarea Legii Referendumului în sensul adresării cetățenilor întrebări cât mai specifice È™i pe înÈ›elesul tuturor, astfel încât actul electoral să fie unul responsabil È™i în deplină cunoÈ™tință de cauza.

 

Art.200. Propunerea È™i promovarea unui nou cod penal, cu pedepse mari È™i foarte mari, în special pentru recidiviÈ™ti precum È™i pentru infracÈ›iunile săvârÈ™ite în domeniul ProtecÈ›iei Consumatorului È™i în special în zona de reglementare a traficului È™i consumului de droguri.

 

  1. Mărirea pedepselor actuale pentru traficul de droguri sintetice.

  2. Mărirea pedepselor pentru traficul de produse nealimentare, alimentare sau medicamentoase neconforme

  3. Revizuirea legii cu privire la libertatea de a consuma substanÈ›e psiho-active produse prin manipulări de sinteză chimică È™i interzicerea drogurilor sintetice (aÈ™a numitele „etno-botanice” sau „legalele”).

  4. Regularizarea prin lege a definiÈ›iei conceptului de „etno-botanic” È™i interzicerea acestor substanÈ›e sintetizate chimic, pe teritoriul României.

  5. Lansarea unei dezbateri naÈ›ionale pentru o posibilă legalizare a drogurilor naturale, nesintetizate chimic, prin lansarea pe piață (în tutungerii È™i/sau în farmacii) a È›igaretelor din marijuana în format diluat – pentru a preveni riscul de supradoză în cazul consumatorilor needucaÈ›i din România – È™i cu vânzare în cantități limitate È™i/sau la recomandarea medicului).

    1. Prevenirea È™i combaterea importului de materie primă necesară (ex. cânepa se poate cultiva pe teritoriul României, cu beneficii economice direct impozabile pentru economia românească È™i cu o mult mai bună protecÈ›ie a consumatorului, eliminând complet traficanÈ›ii de pe piață).

 

Art.201. Faptele extrem de grave precum genocidul, înalta trădare, crimele înfăptuite cu premeditare, cu sadism, faptele de corupÈ›ie ale demnitarilor È™i magistraÈ›ilor, subminarea economiei naÈ›ionale, traficul de fiinÈ›e umane,  precum È™i alte fapte prevăzute de legiuitor, să poată fi pedepsite, în funcÈ›ie de circumstanÈ›ele agravante, cu închisoare pe viață È™i confiscarea extinsă a averilor.

 

Art.202. InfracÈ›iunile privind corupÈ›ia la nivel înalt, adică a membrilor din Parlament, Guvern, PreÈ™edinÈ›ie, CSM, CCR, să fie pedepsite cu minimum 20 de ani de închisoare,  confiscarea extinsă a averii, interzicerea anumitor drepturi civile pe o durată de minimum 10 de ani după executarea pedepsei precum: drepturile de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcÈ›ii publice, dreptul de a alege, dreptul de a ocupa o funcÈ›ie care implică exerciÈ›iul autorității de Stat È™i dreptul de a fi director împuternicit, asociat, administrator, beneficiar real al unor societăți comerciale sau împuternicit al acestora, în È›ară sau în străinătate.

 

  1. Cei găsiÈ›i vinovaÈ›i de corupÈ›ie la nivel înalt să poată beneficia de reducerea pedepsei cu cel mult 25 % numai în cazul recuperării integrale a prejudiciului cauzat.

  2. Analiza atentă a tuturor documentelor de privatizare a obiectivelor economice româneÈ™ti È™i anularea celor în care s-a încălcat legea în orice mod. Readucerea obiectivelor recuperate în avuÈ›ia naÈ›ională È™i eficientizarea lor.

  3. Analiza severă a tuturor retrocedărilor È™i anularea celor efectuate cu încălcarea legilor în vigoare la momentul respectiv.

  4. Readucerea la avuția națională a tuturor obiectivelor economice restituite fără drept, sau dincolo de limitele legii.

  5. Introducerea unor proceduri de judecare de urgență a tuturor dosarelor care fac referire la anumite cauze specificate distinct de legiuitor.

  6. Pedepsele care au efect privarea de libertate să fie executate exclusiv în cadrul penitenciarelor iar contopirea pedepselor să fie înlocuită cu însumarea lor.

  7. InvestiÈ›ii în domeniul judiciar È™i activarea corectă a resurselor Europol în România.
     

Art.203. Pedepse aspre pentru înstrăinarea patrimoniului naÈ›ional È™i infracÈ›iuni comise în zona resurselor naturale. 

 

Art.204. Modernizarea sistemului penitenciar È™i al celui de probaÈ›iune È™i reintegrare socială, cu programe intensive pe reintegrarea socială a minorilor È™i tinerilor până în 30 de ani aflaÈ›i la prima abatere. Programe intensive de reintegrare socială a femeilor aflate în penitenciare, în special cele de care depind copii.

 

Art.205. Luarea unor măsuri speciale de prevenire È™i de protecÈ›ie a deÈ›inuÈ›ilor împotriva violenÈ›elor, a violurilor, petrecute în interiorul penitenciarelor. Introducerea de pedepse foarte aspre pentru săvârÈ™irea acestor infracÈ›iunii, izolarea deÈ›inuÈ›ilor periculoÈ™i È™i trimiterea lor în penitenciare de maximă siguranță, cu mărirea suplimentară a pedepsei.

 

Art.206. Lansarea unor licitaÈ›ii publice internaÈ›ionale pentru a invita firme specializate să construiască penitenciare de maximă siguranță în România, în regim privat, precum È™i proiecte de ateliere de muncă în condiÈ›ii securizate, în cadrul acestor penitenciare, pentru a reduce la maximum costurile publice cu privire la întreÈ›inerea È™i administrarea numărului mare de cetățeni, români È™i străini, în căutare de reeducare socială, morală È™i psihologică pe teritoriul României.

 

Art.207. Lansarea în dezbatere publică a justificărilor pentru cazurile de ameliorare a pedepsei prevăzute în Codul Penal, vs. siguranÈ›a naÈ›ională.

Capitolul XV. LUPTA ÎMPOTRIVA CORUPÈšIEI ȘI A INDECENÈšEI

Art.208. Prevenirea È™i combaterea corupÈ›iei în toate structurile societății româneÈ™ti, cu predilecÈ›ie în Parlament. Guvern, InstituÈ›ia PrezidenÈ›ială, JustiÈ›ie, Servicii, Presă, Armată È™i Biserică. Ridicarea gradului de independență È™i ireproÈ™abilitate a acestora din urmă, prin introducerea în ConstituÈ›ie a unor articole clare, în această direcÈ›ie, prin elaborarea unor Legi neinterpretabile È™i aspre.

 

Art.209. Revizuirea legilor È™i regulilor de procedură în privinÈ›a licitaÈ›iilor publice din România È™i din UE, pentru găsirea unor soluÈ›ii mai bune de prevenire È™i combatere a conflictelor de interese È™i a traficului de influență.

 

Art.210. Interzicerea campaniilor electorale, prin Lege, pe proprietățile fizice ale Bisericii (indiferent de cultul religios).

 

Art.211. ÎnmulÈ›irea schemelor È™i proiectelor guvernamentale È™i de tip ONG cu misiune          anti-corupÈ›ie în România, la toate nivelurile, în sprijinul JustiÈ›iei independente (apolitice).

 

Art.212. Construirea unor locuinÈ›e sociale È™i infrastructură mică în zonele puternic afectate de sărăcia extremă.


Art.213. Lansarea unei dezbateri naÈ›ionale cu privire la multiplicarea È™i diversificarea proiectelor de intervenÈ›ie în beneficiul copiilor defavorizaÈ›i din România.

 

Art.214. Dizolvarea AgenÈ›iei NaÈ›ionale pentru Romi È™i a tuturor agenÈ›iilor Guvernamentale similare care aduc atingere Art.4 din ConstituÈ›ia României.

 

  1. CreÈ™terea rolului ONG-urilor din È›ară È™i din străinătate, lansate È™i administrate de cetățeni români, reprezentanÈ›i ai etniilor respective, cu scopul de a apăra drepturile minorităților È™i de a promova valorile culturale È™i spirituale specifice.

  2. Promovarea unei cooperări mai bune a societății civile româneÈ™ti cu parteneri internaÈ›ionali specializaÈ›i în finanÈ›area proiectelor de combatere a sărăciei È™i a abandonului È™colar în rândul etniei romilor.

 

Art.215. Eliminarea tuturor formelor de discriminare etnică, atât negativă cât È™i pozitivă. Eliminarea conceptului de „locuri dedicate minorităților” în Universități È™i în Parlamentul României.

 

Art.216. Relansarea în dezbatere publică a rolului CNA pentru o educaÈ›ie publică sănătoasă, în România, prin mijloace media de informare în masă (în mod special televiziunile). Combaterea „fake news” (ÅŸtirilor false) È™i a plagiatului, pentru o informare cât mai corectă È™i obiectivă a românilor, apărând în mod activ respectul pentru Adevăr. N.B. Prin Adevăr în presă se înÈ›elege concordanÈ›a dintre È™tirea publică È™i realitatea verificabilă.

  1. Interzicerea taxei obligatorii pentru radio È™i TV, în România.

Art.217. Dezinformarea în masă (manipularea) se consideră infracÈ›iune îndreptată împotriva siguranÈ›ei naÈ›ionale È™i se pedepseÈ™te conform Legii. Legi consistente împotriva ÅŸtirilor false (fake news).

 

Art.218. Eliminarea comisioanelor bancare indecente (cum ar fi comisionul de depozit, în condiÈ›iile în care depozitul respectiv deja furnizează beneficii rezonabile băncii, prin însăși existenta sa!).

 

Art.219. Promovarea competenÈ›ei profesionale È™i a integrității morale în toate domeniile vieÈ›ii românilor È™i cetățenilor europeni.

PLATFORMA PROGRAM A PARTIDULUI DIASPOREI

SCHIÅ¢A NR.3/24.08.2018 (ÎN LUCRU PÂNÄ‚ LA PRIMUL CONGRES)

Platforma-logo.png

Nume Partid (NP) a stabilit 11  priorităţi politice, ca rezultat al aÅŸezării valorilor DemocraÅ£iei ÅŸi TransparenÅ£ei în centrul viziunii politice definite în folosul cetăţenilor români rezidenÅ£i atât în România, cât ÅŸi în străinătate. NP este o asociaÈ›ie cu caracter politic, de centru-dreapta, constituită potrivit legii, care militează pentru respectarea echilibrului democratic în România, în Europa ÅŸi în lume, pentru Drepturile Omului, suveranitate naÈ›ională, independenÈ›a È™i unitatea statului, integritate teritorială, a ordinii de drept È™i a cooperării internaÅ£ionale benefice pentru România.

​

Platforma Program a NP cuprinde o listă de priorităţi politice identificate ÅŸi dezvoltate prin dezbatere publică, alături de cetăţenii români din Å£ară ÅŸi din străinătate care au aderat în mod liber la Grupul de IniÅ£iativă Diaspora Europeană, pentru a lucra împreună la rezolvarea următoarelor probleme de interes naÅ£ional:

​

​

I. APÄ‚RAREA ÅžI DEZVOLTAREA DEMOCRAÅ¢IEI ÎN ROMÂNIA, ÎN EUROPA ÅžI ÎN LUME
 

  1.  Posibilitatea tuturor cetăţenilor români să voteze atât în baza cărÅ£ii de identitate cât ÅŸi în baza paÅŸaportului românesc.  Unii români care au dublă cetăţenie ÅŸi cu rezidenÅ£a principală în afara României au renunÅ£at, din motive practice, la cartea de identitate românească, însă păstrându-ÅŸi paÅŸaportul românesc. Acest document este perfect valabil, fiind eliberat de autoritatea română ÅŸi ar trebui să fie considerat suficient de bun pentru accesul democratic la procesul electoral naÅ£ional, fie de pe poziÅ£ii de candidaÅ£i, fie de pe poziÅ£ii de alegători!

  2. Eliminarea condiÅ£iei de declarare a rezidenÅ£ei pentru a avea acces la vot/ procesul electoral. Există cetăţeni români care nu mai au proprietăţi materiale în România, însă acest lucru nu-i face să nu mai fie cetăţeni români, sau să nu deÅ£ină valori spirituale. În consecinţă, accesul la procesul electoral (la vot sau la candidaturi de orice fel pentru o funcÅ£ie publică) trebuie să se facă în baza cetaÅ£eniei (paÅŸaportului) ÅŸi nu în baza declarării vreunei rezidenÅ£e. Unii cetăţeni români (ex. de etnie romă) pot avea o viaţă de tip nomad, fără rezidenţă stabilă, însă acest lucru nu trebuie să reprezinte o piedică în calea DemocraÅ£iei!

  3. Urcarea pragului electoral de la 5 la 8% pentru a încuraja calitatea politică a partidelor politice ÅŸi nivelul bun de performanÅ£a al acestora. (în dezbatere – exista ÅŸi opÅ£iunea alternative a scăderii pragului de la 5 la 4% pentru a încuraja partidele noi să contribuie la împrospătarea scenei politice RomâneÅŸti. Ambele variante au riscuri ÅŸi beneficii).

  4. Mărirea semnificativă a pedepsei pentru frauda electorală.

  5. ÎnfiinÅ£area unor comisii suplimentare de supraveghere electorală pentru ca în zonele rurale au fost raportate deseori fapte penale (nepedepsite) unde reprezentanÅ£i ai partidelor politice mituiesc cetăţenii cu venituri mici pentru a vota în favoarea lor. S-au văzut cazuri în care un reprezentant al unui partid intră în cabina de vot împreună cu alegatorul, pentru a fi siguri ca au « cumpărat » produsul/votul care trebuie. Asemenea fapte este absolut necesar să fie identificate mult mai rapid ÅŸi pedepsite mult mai aspru, inclusiv cu expunere publică pentru pierderea rating-ului partidului respectiv. Toate partidele au datoria morală să-ÅŸi educe membrii, simpatizanÅ£ii ÅŸi activiÅŸtii să aibă un comportament CONFORM LEGII în cadrul tuturor campaniilor electorale ÅŸi în timpul procesului electoral propriu-zis !

  6. Construirea unui sistem electoral mai transparent ÅŸi mai modern în România ÅŸi în Uniunea Europeană, precum ÅŸi a unei scene politice româneÅŸti sănătoase, bazată pe calitate politică, democraÅ£ie ÅŸi pluripartitism. Promovarea practicilor politice care includ un dialog inter-uman civilizat.

  7. Îmbunătăţirea accesului la vot al românilor din străinătatem precum ÅŸi la diverse candidaturi în funcÅ£ii publice în România sau pe teren internaÅ£ional.

  8. Ameliorarea problemelor legate de prezenÅ£a unui număr suficient de secÅ£ii de votare în străinătate precum ÅŸi normalizarea votului prin corespondenţă, prin scrisoare recomandată, pe modelul altor ţări ÅŸi în aÅŸteptarea unor opÅ£iuni /sisteme electronice suficient de bine securizate, recunoscute la nivel internaÅ£ional din punct de vedere calitativ, pentru a beneficia, la un moment dat, în viitorul apropiat, de uÅŸurinÅ£a votului online pus la dispoziÅ£ia cetăţenilor.

  9. Organizarea, în Diaspora, a unei aplicaÅ£ii experimentale de vot online, pentru a genera un scrutin comparativ al procesului electoral oficial (ex. după ce îÅŸi exercită votul normal, pe calea oficială, cetăţenii din Å£ară ÅŸi din străinătate pot să-ÅŸi înregistreze acelaÅŸi vot pe un website creat special, menÅ£ionând în mod anonim ce partid au ales ÅŸi locaÅ£ia de reÅŸedinţă, cu scop pur informativ ÅŸi de cercetare.).

  10. Îmbunătăţirea legii electorale ÅŸi interzicerea participării la alegeri democratice a „semi-partidelor” sau „sociaÅ£iilor tehnocrate” care nu au nici un fel de poziÅ£ionare ideologică (culoare politică), nu deÅ£in platforme program justificate de vreo ideologie, set de valori sau credinÅ£e în slujba naÅ£iunii, nu au doctrină sau viziune politică prezentată oficial publicului (ba chiar, uneori, lăudându-se cu absenÅ£a acestor calităţi fundamentale, aducând daune grave asupra percepÅ£iei publice cu privire la conceptul democratic de „partid politic”). Acest tip de organizaÅ£ii generează o competiÅ£ie democratică neloială pe scena politică, oferind o imagine de neseriozitate, ducând la creÅŸterea deficitului democratic (absenÅ£a la vot a electorilor din cauza calităţii slabe a ofertei politice), punând cetăţenii în imposibilitatea unor analize comparative corecte/etice în raport cu restul partidelor politice.

  11. Interzicerea participării la alegeri democratice a „semi-partidelor” sau altor tipuri de organizaÅ£ii sau asociaÅ£ii politice constituite pe criterii etnice, aducând atingere gravă Art4. al ConstituÅ£iei României ÅŸi Art. 21 al Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene referitoare la non-discriminare. Discriminarea pe criterii etnice se va evita în toate situaÅ£iile, conform legii ÅŸi potrivit valorilor democratice. În politică, vom promova egalitatea reală, în drepturi ÅŸi responsabilităţi, a tuturor cetăţenilor români, indiferent de etnie. Problemele minorităţilor naÅ£ionale, dacă există (ex. uneori acestea sunt confundate pe nedrept cu alte tipuri de probleme, cum ar fi sărăcia sau criminalitatea), precum ÅŸi promovarea valorilor culturale specifice minorităţilor se vor trata în mod specializat pe linie ONG/ societate civilă naÅ£ională ÅŸi internaÅ£ională, precum ÅŸi pe linia reprezentanÅ£ilor etnici ajunÅŸi în spaÅ£iul politic prin propriile forÅ£e, în mod onorabil, lansându-se în competiÅ£ia democratică pe picior de egalitate cu restul candidaÅ£ilor, fără favoritisme sau blocaje de ordin etnic. 

  12. Pe scena politică, locurile dedicate minorităţilor se pot distribui în funcÅ£ie de Doctrina partidului respectiv ÅŸi de înÅ£elegerea principiilor democratice ale incluziunii tuturor minorităţilor precum ÅŸi ale echilibrului de gen. Partidele cele mai echilibrate din punct de vedere etnic ÅŸi de gen, în mod normal, ar trebui să câÅŸtige mai multe voturi într-o societate democratică !

  13. Interzicerea prin lege a „traseismului politic” (trecerii membrilor de la un partid la altul). Prin traseism politic înÅ£elegem schimbarea partidului cu mai puÅ£in de 3 ani înainte de alegeri de orice fel.

  14. Sprijinirea echilibrului politic real în România, a democraÅ£iei ÅŸi a dezvoltării ÅŸi diversificării mediilor de dezbatere naÅ£ională, prin construirea unor modele noi ÅŸi moderne, mai accesibile ÅŸi mai eficiente, de educaÅ£ie civică ÅŸi responsabilizare socială, promovând toleranÅ£a zero împotriva corupÅ£iei, la orice nivel.

  15. Identificarea unor zone decizionale care vor face obiectul DemocraÅ£iei Directe, pentru a sprijini în mod real participarea cetăţenilor români, de toate etniile, la viaÅ£a politică din România, Europeană ÅŸi de pe scena internaÅ£ională.

  16. Reevaluarea, prin dezbatere naÅ£ională ÅŸi dialog politic cu toate partidele parlamentare, a rolului, misiunii ÅŸi activităţilor Avocatului Poporului în România, ca instituÅ£ie publică.

  17. Reechilibrarea /însănătoÅŸirea rolurilor ÅŸi faliilor de separare a instituÅ£iilor în stat, pentru a asigura o continuitate cât mai bună a proiectelor de Å£ară, în interes naÅ£ional. Proiecte inovative cu o mai mare implicare a societăţii civile. 

  18. Implementarea unor programe experimentale de securitate socială (spre exemplu UBI/ Venitul de Bază sau AlocaÅ£ia de Demnitate) folosind modele din alte ţări europene (Finlanda, Suedia, Olanda) pentru construirea unor politici sociale inovative de democratizare optimă a resurselor naÅ£ionale: eliminarea completă a situaÅ£iilor de sărăcie extremă din România – transpunerea Art1. al Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene: Demnitatea umană.

  19. Transformarea sănătoasă/ modernizarea politicilor sociale, demografice ÅŸi economice din România, în cooperare cu toÅ£i partenerii implicaÅ£i în dezbaterea democratică, publici ÅŸi privaÅ£i, învăţând din bunele practici ale altor ţări europene.

  20. Promovarea egalităţii de ÅŸanse a tuturor cetăţenilor români indiferent de rezidenÅ£a acestora temporară ori permanentă, originea socială, etnică, religioasă, intelectuală sau economică; accesul mărit al copiilor la o viaţă decentă, în special accesul la hrană ÅŸi la servicii naÅ£ionale de educaÅ£ie ÅŸi sănătate.

  21. Eliberarea publicului de la sate din monopolul radio- televiziunii ÅŸi facilitarea înmulÅ£irii reÅ£elelor de internet în zonele rurale pentru a asigura un acces cât mai bun/ liber la informaÅ£ie tuturor cetăţenilor precum ÅŸi acces la educaÅ£ie de tip eLearning.

  22. Apărarea independenÅ£ei JustiÅ£iei în România ÅŸi a calităţii ireproÅŸabile a JustiÅ£iei. Ridicarea calităţii educaÅ£iei în facultăţile de drept, de stat ÅŸi private, din România. Diminuarea situaÅ£iilor în care cetăţenii români trebuie să ajungă să-ÅŸi găsească justiÅ£ia la curÅ£ile internaÅ£ionale.

  23. Responsabilizarea socială mai bună a firmelor, a societăţii civile în general ÅŸi a presei în mod special  în direcÅ£ia asumării coerente a rolurilor legitime de gardieni ai transparenÅ£ei ÅŸi domniei legii în România. Prioritizarea subiectelor de interes naÅ£ional în media poate duce la apariÅ£ia unor dezbateri publice deosebit de constructive, generatoare de soluÅ£ii (dezbateri publice televizate de o bună calitate, pe model francez).

  24. Îmbunătăţirea legii partidelor politice ÅŸi creÅŸterea transparenÅ£ei publice cu privire la sursele de finanÅ£are ale acestora (pe model german).

  25. DeclaraÅ£ie de avere a demnitarilor înainte dar ÅŸi după mandat. CreÅŸterea trasparenÅ£ei cu privire la activităţile comerciale ÅŸi de lobby ale demnitarilor, premergătoare ÅŸi ulterioare funcÅ£iilor publice deÅ£inute ca rezultat al alegerilor democratice. 

  26. Studiul unor posibilități de a se introduce class action lawsuit astfel încât aceeaÈ™i cauză să nu mai fie judecată în mod repetat, iraÅ£ional.

  27. Introducerea principiilor de drept în curricula È™colară ÅŸi a educaÅ£iei civice. De exemplu: ce este prezumÈ›ia de nevinovăție, care este diferenÅ£a dintre o simpă acuză ÅŸi o decizie judecătorească urmată de o pedeapsă, de ce persoana care acuză trebuie să dovedească ÅŸi nu persoana care este acuzată să-ÅŸi demonstreze nevinovăţia etc. MulÅ£i oameni nu le înÈ›eleg, adulÈ›i fiind, de aici o mulÅ£ime de probleme care se transefră în mod negativ în sfera politică, afectând grav bunul proces democratic.

  28. Sondarea unor posibilităţi legislative inovative cu privire la multiplicarea ÅŸi diversificarea instrumentelor democratice în România ÅŸi în UE, integrand în mod inovativ elementele cele mai utile din cadrul conceptelor politice de „democraÅ£ie directă”, „democraÅ£ie lichidă”, „stat etocratic” etc.(N.B. statul etocratic este un concept politic creat ÅŸi propus de un cetăţean român care trăieÅŸte în străinătate; înseamnă un stat centrat pe valori – trecute, prezente dar ÅŸi emergente – de unde nevoia unor sisteme de identificare în timp util a valorilor, în slujba interesului public. Acest tip de stat include democraÅ£ia,  însă aceasta din urmă este dusă la un nivel mult mai performant din punct de vedere al găsirii soluÅ£iilor pentru stat cu participarea mai intensă a cetăţenilor la luarea deciziilor, ÅŸi cu asistenţă adecvată din partea tehnologiei zilelor noastre ÅŸi celei viitoare).

 

 

 

II. LUPTA ÎMPOTRIVA CORUPÅ¢IEI ÅžI INDECENÅ¢EI
 

  1. IndependenÅ£a politică ÅŸi ireproÅŸabilitatea JustiÅ£iei, Presei, Armatei ÅŸi Bisericii din punct de vedere al promovării continue a unităţii naÅ£ionale, apărării, democraÅ£iei, libertăţii de exprimare, decenÅ£ei, echilibrului puterilor în stat ÅŸi demnităţii naÅ£ionale. 

  2. Interzicerea prin lege a participării bisercii (indiferent de cultul religios) la campanii electorale.   

  3. ÎnmulÅ£irea schemelor guvernamentale ÅŸi de tip ONG cu misiune anti-corupÅ£ie în România, la toate nivelurile, în sprijinul JustiÅ£iei independente.

  4. Rezolvarea tuturor situaÅ£iilor din Å£ară ÅŸi din străinătate în care cetăţenii români se confruntă cu absenÅ£a documentelor de identitate.

  5. Lansarea unor echipe de lucru la nivel de experţi, cu scrutin public, pentru:
    i) recalcularea decentă a pensiilor speciale ale parlamentarilor în raport cu salariul minim pe economie din România ÅŸi cu meritele lor în munca parlamentară
    ii) reducerea numărului de parlamentari, cu dezbatere publică
    iii) reducerea subsidiilor ÅŸi diurnelor la un nivel mai decent în comparaÅ£ie cu preÅ£urile de pe piaţă suportate de cetăţeni
    iv) recalcularea salariilor parlamentarilor în funcÅ£ie de salariul minim pe economie
    v) reevaluarea drepturilor la imunitate în faÅ£a legii pe baza unor situaÅ£ii/ studii de caz concrete unde aceste imunităţi pot părea mai degrabă a proteja diverse infracÅ£iuni, abuz în serviciu, conflicte de interese sau/ÅŸi trafic de influenţă.
    vi) reevaluarea imunităților în faÅ£a legii.

  6. Îmbunătăţirea condiÅ£iilor de viaţă din România prin investiÅ£ii de stat dar ÅŸi modele noi de afaceri private, în special mici ÅŸi mijlocii, sprijinind economia locală, ridicând numărul cooperativele agricole ÅŸi meÅŸteÅŸugăreÅŸti, contribuind la economia României prin creÅŸterea producÅ£iei autohtone de mărfuri ÅŸi servicii, creÅŸterea exporturilor ÅŸi miscÅŸorarea importurilor.  

  7. Depolitizarea administraÅ£iei publice din România. O administraÅ£ie mai competentă ÅŸi care se adresează cetăţenilor cu mai mult respect. Posturi în administraÅ£ie pe bază de concursuri transparente. Reducerea birocraÅ£iei pe hârtie, creÅŸterea serviciilor administrative online, pentru a uÅŸura accesul cetătenilor la administraÅ£ia publică fără a mai aÅŸtepta la cozi interminabile.

  8. Construirea unor locuinÅ£e sociale ÅŸi infrastructură mică în zonele puternic afectate de sărăcia extremă ÅŸi de indiferenÅ£a autorităţilor guvernamentale, partidelor, ONG-urilor, presei, societăţii civile, bisericii etc.

  9. Lansarea unei dezbateri naÅ£ionale cu privire la avuÅ£iile materiale ale bisericii (indiferent de cultul religios) ÅŸi propunerea unor reprioritizări de cheltuieli sau impunerea unor taxe rezonabile, în beneficiul copiilor defavorizaÅ£i din România. Potrivit ultimelor rapoarte UNICEF, sărăcia copiilor din România se află la cele mai îngrijorătoare cote din Europa!

  10. Dizolvarea AgenÅ£iei NaÅ£ionale pentru Romi ÅŸi a tuturor agenÅ£iilor guvernamentale similare care aduc atingere Art.4 din ConstituÅ£ia României. RecunoaÅŸterea rolului vital al ONG-urilor din Å£ară ÅŸi din străinătate, lansate ÅŸi administrate de cetăţeni români, reprezentanÅ£i ai etniilor respective, cu scopul de a apăra drepturile minorităţilor ÅŸi de a promova valorile specifice, de o importanţă deosebită.

  11. Eliminarea tuturor formelor de discriminare etnică, atât negativă cât ÅŸi pozitivă. Eliminarea conceptului de „locuri dedicate minorităţilor” în universităţi ÅŸi în Parlamentul României deoarece aceste practici aduc atingere gravă Art.4 din ConstituÅ£ia României precum ÅŸi Art. 21 al Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene. De asemenea, din punct de vedere practic (psihologic) discriminarea etnică impiedică ridicarea calităţii umane ÅŸi blochează aspiraÅ£ia reală spre dobândirea excelenÅ£ei, prin eforturi proprii. 

  12. Relansarea în dezbatere publică a rolului CNA pentru o educaÅ£ie publică sănătosă, în România, prin mijloace media de informare în masă (în mod special televiziunile). Combaterea mai bună a „fake news” ÅŸi a plagiatului, pentru o informare cât mai corectă ÅŸi obiectivă a românilor, apărând în mod activ respectul pentru adevăr.

  13. Amenzi mai mari ÅŸi alte acÅ£îuni preventive împotriva acÅ£iunilor de dezinformare în masă. Promovăm respectul pentru adevăr !

  14. Reevaluarea unor dosare legate de retrocedările unor bunuri naÅ£ionalizate înainte de 1989 ÅŸi readucerea acestora în proprietatea statului în cazurile unde există nereguli/ilegalităţi/ abuzuri.

  15. Reforma bancară: eliminarea comisioanelor bancare indecente (cum ar fi comisionul de depozit, în condiÅ£iile în care depozitul respectiv deja furnizează beneficii rezonabile băncii, prin însăşi existenÅ£a sa!). Eliminarea comisioanelor bancare din România pe care nu le întâlnim în restul Europei, la bancile cu acelaÅŸi nume.

  16. Reducerea indemnizaţiilor A.G.A. din companiile cu capital de stat.

  17. În era tehnologiei informaÅ£iei se impune reducerea treptată dar fermă a numărului de angajaÅ£i din cadrul Primăriei Capitalei precum ÅŸi din restul administraÅ£iilor publice la nivel de judeÅ£e. O transparenţă mai mare a competiÅ£iilor pe posturi. Promovarea competenÅ£ei profesionale ÅŸi combaterea nepotismului, ÅŸpăgii, corupÅ£iei.

  18. Reducerea produselor străine de pe piaţă ÅŸi încurajarea producÅ£iei ÅŸi desfacerii produselor autohtone (ex. facilităţi fiscale progresive în favoarea supermarketurilor care vând produse alimentare ÅŸi non alimentare româneÅŸti: 10%, 30% etc.).

  19. Revizuirea regulilor de procedură în privinÅ£a licitaÅ£iilor publice din România ÅŸi din UE, pentru găsirea unor soluÅ£ii de prevenire ÅŸi combatere a conflictelor de interese ÅŸi a traficului de influenţă.

  20. Introducerea Criteriilor de Performanţă pentru asigurarea calităţii muncii în toate domeniile ÅŸi motivarea respectării acestora prin diverse scheme financiare, distincÅ£ii ÅŸi onnoruri recunoscute public. Încurajarea aspiraÅ£iei spre excelenţă ÅŸi a progresului măsurabil în toate domeniile de dezvoltare ale României.

  21. Construirea ÅŸi înfrumuseÅ£area bisericilor doar pe bază de donaÅ£ii (acte caritabile) din partea credincioÅŸilor, pe criterii de ireproÅŸabilitate a hainei preoÅ£eÅŸti. Încetarea finanţării bisericii din bugetul naÅ£ional până la eliminarea, la standarde europene, a sărăciei copiilor din România.

  22. Promovarea competenÅ£ei în toate domeniile, pe bază de merit.

​

​

III. O MAI BUNÄ‚ ASISTENŢĂ CONSULARÄ‚/ CREÅžTEREA CALITÄ‚Å¢II IMPLICÄ‚RII MAE ÅžI ICR ÎN COOPERAREA CU SOCIETATEA CIVILÄ‚

 

  1. DesfiinÅ£area Ministerului Românilor de Pretutindeni (MRP) ÅŸi recunoaÅŸterea oficială a Consiliului Diasporei (CD) format din reprezentanÅ£i ai tuturor ONG-urile lansate de cetăţenii români rezidenÅ£i în străinătate, pe teritorii străine. RelaÅ£ia CD cu guvernul se poate face prin intermediul administraÅ£iei deja salarizate din cadrul ambasadelor ÅŸi consulatelor României pe teritorii străine, din subordinea MAE. Alegerea democratică în cadrul CD, o dată la patru ani, a unui purtător de cuvânt.

  2. RedirecÅ£ionarea fondurilor MAE destinate bisericilor româneÅŸti din străinătate spre proiecte în slujba persoanelor defavorizate, cetăţeni români aflaÅ£i în situaÅ£ii de dificultate pe teritorii străine (inclusiv pentru finanÅ£area repatrierii corpurilor neînsufleÅ£ite). Bisericile pot continua activitatea prin donaÅ£ii din partea credincioÅŸilor ÅŸi în baza ireproÅŸabilităţii în indeplinirea misiunii creÅŸtine.

  3. Construirea unui fond de solidaritate administrat de CD-MAE pentru situaÅ£ii de urgenţă în care sunt implicaÅ£i cetăţeni români pe teritorii străine, inclusiv pentru repatrierea corpurilor decedaÅ£ilor din familii aflate în dificultate, în vederea înmormântării în România.

  4. Reforma calităţii ÅŸi misiunii Ministerului Afacerilor Externe. CreÅŸterea calităţii diplomaÅ£ilor de profesie (apolitici) pentru a reprezenta România în alte state, în special în Uniunea Europeană, unde cetăţenii români au drepturi suplimentare pe piaÅ£a muncii. Excluderea din ambasade ÅŸi consulate a clientelei politice fără studii de specialitate. Posturile în ambasade ÅŸi consulate trebuie să fie ocupate prin concurs anunÅ£at public, strict în baza competenÅ£elor profesionale ÅŸi a recomandărilor obiective privitoare la calitatea profesională, transparente.

  5. Comisiile care evaluează candidaÅ£ii selectaÅ£i la concurs trebuie să fie făcute publice, să conÅ£ină ÅŸi reprezentanÅ£i ai CD locali ÅŸi să se supună scrutinului public, într-un mod cât mai transparent.

  6. Stabilirea unui termen mai scurt în care MAE trebuie să ofere un răspuns cetăţenilor români aflaÅ£i pe teritorii străine

  7. ProtecÅ£ia consulară mai bună a cetăţenilor români care călătoresc, lucrează ÅŸi trăiesc temporar ori permanent în afara graniÅ£elor României. Personal administrativ mai bine calificat ÅŸi mai politicos cu cetăţenii în cadrul consulatelor României.

  8. Reforma misiunii ÅŸi calităţii Institutului Cultural Român (ICR) activ în străinătate. Personal mai bine calificat ÅŸi mai disponibil cu cetăţenii care doresc să se implice voluntar în domeniul promovării culturii româneÅŸti, în diverse ţări.

  9. RecunoaÅŸterea diplomelor ÅŸi calificarilor obÅ£inute în străinătate pentru cei care vor să se repatrieze. Simplificarea birocraÅ£iei ridicole existente la ora actuală!

  10. Asistenţă consulară adecvată în situaÅ£iile în care copiii români din străinătate sau din România sunt lipsiÅ£i abuziv de cel puÅ£in unul din părinÅ£i (spre exemplu prin acte abuzive ale unuia din părinÅ£i, român sau străin, care fuge cu copilul, privându-l pe acesta de dreptul natural de a-ÅŸi mai vedea vreodată celălalt părinte).

  11. AsistenÅ£a adecvată în penitenciarele din UE ÅŸi din lume, acolo unde se află copii români supuÅŸi condiÅ£iilor de arest (există cazuri în care mama este arestată pentru o infracÅ£iune ÅŸi fie naÅŸte în penitenciar fie nu are în grija cui lăsa copilul în libertate la momentul arestului).

​

 

IV. POLITICÄ‚ EXTERNÄ‚

 

  1.  Promovarea unei politici externe benefice pentru cetăţenii români ÅŸi pentru România ca stat independent.

  2. Apărarea intereselor naÅ£ionale. PoziÅ£ionarea constructivă a României pe scena politicii internaÅ£ionale, în interes naÅ£ional, în context UE, NATO precum ÅŸi în relaÅ£iile diplomatice cu toate puterile de importanţă geo-strategică din Est: Turcia, Rusia, China, India etc.

  3. O prezenţă decentă ÅŸi bine calificată a europarlamentarilor români în Parlamentul European (cel puÅ£in o limbă străină!)

  4. CreÅŸterea ratei de absorbÅ£ie a fondurilor europene cât mai aproape de 100%. Renegocierea situaÅ£iei lucrătorilor români din sistemul administraÅ£iei UE care se confrunta cu discriminări grave (generaÅ£ia lucrătorilor recrutaÅ£i dupa 2004 suferă o serie de abuzuri care pot fi eliminate doar pe cale politică ! ) ÅŸi atragerea sprijinului legitim al acestora pentru consultanţă adecvată ÅŸi în condiÅ£iile legii ÅŸi condiÅ£iilor REnegociate la nivel UE.

  5.  SusÅ£inerea alegerii democratice în UE a PreÅŸedintelui Comisiei Europene precum ÅŸi a Comisarilor din diverse ţări.

  6. SusÅ£inerea iniÅ£iativei europene de democratizare a listelor electorale trans-naÅ£ionale pentru alegerile europarlamentare (federalizarea listelor va permite o mai mare siguranţă împotriva fraudei electorale ÅŸi o creÅŸtere democratică în UE).

  7. Prevenirea ÅŸi combaterea corupÅ£iei în cadrul administraÅ£iei Uniunii Europene: promovarea ConvenÅ£iei ILO 98 pentru independenÅ£a sindicatelor din rândurile lucrătorilor din instituÅ£iile ÅŸi agenÅ£iile UE. Toate ţările UE, inclusiv România, au ratificat această convenÅ£ie fundamentală care protejează sindicatele de influenÅ£a angajatorului, dar cu toate acestea conducerea UE (Comisia Europeană, în mod special) pare să refuze recunoaÅŸterea acestui acord internaÅ£ional în rândurile propriilor lucrători / sindicate din instituÅ£iile ÅŸi agenÅ£iile UE. Drept rezultat, angajaÅ£ii din Estul Europei (inclusiv românii) suferă unele discriminări pe piaÅ£a muncii, fiind puÅŸi în faÅ£a unor reguli mult diferite (mobilitate, salarii, pensii, acces la promoÅ£ii etc.) în comparaÅ£ie cu lucrătorii din Vest (în special cei angajaÅ£i înainte de 2004) care conduc sindicatele în mod dictatorial, mână în mână cu angajatorul, încălcând flagrant ConvenÅ£ia ILO 98, aducând daune semnificative calităţii Serviciului Public ÅŸi banului public european.

  8. Promovarea în Parlamentul European a unei armonizări salariale ÅŸi a celorlalte drepturi pe piaÅ£a muncii, privitoare la cele două generaÅ£ii de lucrători din sistemul de administraÅ£ie al UE, cei recrutaÅ£i înainte ÅŸi după 2004. De asemenea, promovarea unor măsuri de armonizare a drepturilor de pensie ÅŸi găsirea unor criterii mai transparente privitoare la accesul la promoÅ£ii ÅŸi mobilitate inter-instituÅ£ională.

  9. Promovarea în Parlamentul European a recunoaÅŸterii experienÅ£ei profesionale a cetăţenilor români recrutaÅ£i în serviciul public european după anul 2004, precum ÅŸi accesul acestora la poziÅ£ii vacante în baza experienÅ£ei profesionale ÅŸi a listelor de rezervă generate în urma concursurilor. Aceste liste de rezervă, deÅŸi sunt plătite din ban public nu sunt corect exploatate, ci sunt de multe ori ignorate lăsând loc favoritismelor (recrutării unor candidaÅ£i din exterior, fără experienţă ÅŸi fără concursuri) în schimbul excluderii lucrătorilor care au acumulat o experienţă profesională importantă, aÅŸteptând în acelaÅŸi timp pe listele de rezervă).
     

 

V. EDUCAÅ¢IE
 

  1. Mai multe facilităţi acordate sistemului educaÅ£ional de stat din România. Ridicarea calităţii educaÅ£iei la toate nivelurile, eliminarea corupÅ£iei în mod special din mediul academic ÅŸi preuniversitar. Includerea în curicula ÅŸcolară a unor programe sănătoase de educaÅ£ie civică a tineretului ÅŸi adulÅ£ilor. Schimburi de experienţă cu alte ţări în ceea ce priveÅŸte educaÅ£ia pentru toÅ£i.

  2. MenÅ£inerea manualelor oficiale, la toate materiile de bază, identice pe tot teritoriul ţării ÅŸi plasarea manualelor alternative în regim extra-curicular, opÅ£ional. La examenele / olimpiadele regionale ÅŸi naÅ£ionale elevii trebuie să plece de pe aceleaÅŸi poziÅ£ii de acces la cunoaÅŸtere, beneficiind de ÅŸanse egale la educaÅ£ie ÅŸi la competiÅ£ie ÅŸcolară, cu efecte directe asupra dezvoltării psihologice a copilului.

  3. Relansarea ÅŸi încurajarea (reduceri de taxe) ÅŸcolilor profesionale ÅŸi de meserii, în România, inclusiv în mediul rural.

  4. Reintroducerea „repartiÅ£iilor” asigurând plasarea în câmpul muncii a tuturor categoriilor de vârstă doritoare să înveÅ£e ÅŸi să practice o anumită meserie.

  5. Promovarea cu prioritate a ÅŸtiinÅ£elor educaÅ£iei care conduc la o sănătate mai bună a populaÅ£iei, a animalelor ÅŸi a mediului înconjurător din România, din Europa ÅŸi din lume.

  6. Revizuirea drastică a conÅ£inuturilor manualelor de limba ÅŸi literatura română, precum ÅŸi a altor manuale, unde încă se mai pot observa scăpări grave pe conÅ£inuturile subliminale în ceea ce priveÅŸte promovarea violenÅ£ei împotriva femeilor, tolerarea violenÅ£ei împotriva animalelor ÅŸi discriminarea împotriva romilor.

  7. Modernizarea educaÅ£iei ÅŸi cercetării în România. Programe de dezvoltare a universităţilor româneÅŸti de stat precum ÅŸi a centrelor de cercetare ÅŸi inovare de stat ÅŸi private. Promovarea învăţământului la distanţă prin sisteme eLearning ÅŸi aplicaÅ£ii digitale.

 

 

VI. ECONOMIE, TRANSPORT

 

  1. CreÅŸterea salariului minim pe economie direct proporÅ£ional cu rata creÅŸterii economice a României.

  2. Prevenirea ÅŸi combaterea muncii „la negru” ÅŸi a riscurilor impuse de absenÅ£a accesului la asigurări sociale.

  3. Sprijinirea întreprinderilor mici ÅŸi mijlocii în mediile urban ÅŸi rural pentru a asigura locuri de muncă absolvenÅ£ilor ÅŸcolilor de meserii.

  4. Dezvoltarea durabilă a economiei naÅ£ionale prin încurajarea inovaÅ£iei în afaceri ÅŸi în domeniile social ÅŸi economic.

  5. Realizarea unui Program NaÅ£ional de Antreprenoriat (PNA) pentru rezolvarea eficientă a situaÅ£iilor de criză economică profundă din zone prioritare (puternic defavorizate) cu atragerea resurselor de la nivel local, regional, naÅ£ional, al partenerilor publici ÅŸi privaÅ£i, precum ÅŸi al fondurilor internaÅ£ionale de solidaritate. PNA va avea rolul de a transforma zonele puternic defavorizate socio-economic din România în comunităţi economice sănătoase ÅŸi productive (STOP Ghetto!)

  6. Construirea unor modele noi de competiÅ£ie în afaceri, mai umane ÅŸi umaniste, receptive cu privire la protecÅ£ia mediului, bazate pe valori.

  7. ConstrucÅ£ia de autostrăzi ÅŸi infrastructură mare în România. Îmbunătăţirea transportului public ÅŸi păstrarea unor costuri scăzute de folosinţă pentru cetăteni (evitarea unor modele abuzive de privatizare haotica a infrastructurii publice de transport, asa cum s- a întâmplat în UK, unde cetăţenii suferă din cauza costurilor excesive ÅŸi rarităţii serviciilor de transport public). 

  8. Reevaluarea modului de cheltuire a Fondurilor Structurale (infrastructură mare) în Romania. Reforma modului de funcÅ£ionare a Ministerului Fondurilor Europene – cu recrutarea, până la nivel de ministru, secretari de stat ÅŸi funcÅ£ionari exclusiv din rândurile personalului calificat la locul de muncă în instituÅ£iile europene ÅŸi agenÅ£iile executive relevante de la Bruxelles, cu experienţă în înstituÅ£iile europene, pe bază de experienţă în domeniul proiectelor ÅŸi politicilor europene.

  9. Modernizarea Ministerului Transporturilor în sensul încheierii decisive a contractele pentru autostrăzi.

  10. CFR-ul obligatoriu în proprietatea statului, fiind, printre altele, obiectiv militar în care este nevoie de o investiÈ›ie masivă pentru modernizare ÅŸi extindere (posibil cu contribuÅ£ia partenerilor strategici cu interese în zonă de tip UE, NATO).

  11. Lansarea unor strategii de Å£ară înalt specializate care să încurajeze investiÅ£iile străine de lungă durată în România cu beneficii mai bune locale ÅŸi regionale, direct măsurabile în creÅŸterea bunăstării oamenilor ÅŸi a naturii/ mediului înconjurător din România. În acest context, investiÅ£iile Diasporei române în România sunt o investiÅ£ie strategică de capital străin care trebuie să se bucure de facilităţi cum ar fi: scutiri ÅŸi diminuări de taxe ÅŸi impozite pe anumite perioade vitale dezvoltării afacerilor, taxe zero până la recuperarea investiÅ£iei, accesarea unor posibilităţi de concesionare gratuită, pe durată îndelungată, a unor spaÅ£ii publice intravilane sau agricole, cum ar fi cele lăsate în paragină, în vederea dezvoltării.

  12. CreÅŸterea locurilor de muncă în România ÅŸi în Europa, precum ÅŸi apărarea drepturilor muncitorilor ÅŸi patronilor români pe piaÅ£a internaÅ£ională a muncii. Sprijinirea independenÅ£ei sindicatelor ÅŸi prevenirea conflictelor de interese prin lege,  încurajând un dialog social productiv, transparent ÅŸi independent în raport cu angajatorii, guvernele statelor membre ÅŸi administraÅ£ia centrală a Uniunii Europene.

  13. Lansarea unor noi proiecte de impozitare pe venit ÅŸi pe profit, cu plafoane diferenÅ£iate în mod rezonabil, asigurând supravieÅ£uirea ÅŸi bunăstarea tuturor cetăţenilor: cine câÅŸtigă mai mult, să fie taxat mai mult, iar cine câÅŸtigă mai puÅ£in, să fie taxat mai puÅ£in.

  14. Promovarea Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene în practica firmelor private româneÅŸti ÅŸi străine plasate în România, ONG-urilor, administraÅ£iei publice, cu accent deosebit pe Drepturile Copilului, facilitând un spaÅ£iu sănătos de dialog public constructiv, generator de proiecte de intervenÅ£ie în situaÅ£ii de criză; promovarea respectului pentru fiinÅ£a umană;

  15. Încurajarea producÅ£iei ÅŸi consumului de produse alimentare biologice în România, cu desfacere atât în România cât ÅŸi în străinătate (reducerea importurilor de alimente ÅŸi creÅŸterea exporturilor).

  16. Transport public gratuit ÅŸi asistenţă medicală gratuită până la vârsta de 18 ani, pe model finlandez (Finlanda are cel mai productiv sistem de învăţământ din lume deoarece copiii sunt trataÅ£i cu foarte multă atenÅ£ie, din partea statului).

  17. CreÅŸterea numărului de IMM-uri în România, în toate domeniile economiei; încurajarea micilor afaceri de familie ÅŸi a microfinanţărilor la sate ÅŸi în zonele urbane defavorizate din punct de vedere social ÅŸi economic; încurajarea investiÅ£iilor publice ÅŸi private în mediul rural, inclusiv prin lansarea unor programe financiare de sprijinire a cooperativelor locale de producÅ£ie, a ONG-urilor pentru antreprenoriat social local ÅŸi regional, sănătatea ÅŸi educaÅ£ia copiilor, îngrijirea bătrânilor ÅŸi a animalelor.

  18. Proiecte de repopulare ÅŸi dezvoltare a localităţilor părăsite din România.

  19. Simplificarea modalităților de a obÅ£ine un „certificat de producător” sau de a înfiinÈ›a un „PFA” sau o altă activitate de tip familial, reducând semnificativ birocraÈ›ia ucigătoare. Reevaluarea tipurilor ÅŸi scopurilor „controalelor aberante” care descurajează iniÅ£iativele de afaceri private mici ÅŸi mijlocii ale românilor, în propria lor Å£ară.

  20. Cumpărarea de către stat a pământurilor necultivate È™i înfiinÈ›area „unităților agricole de stat". Evitarea înstrăinării proiectelor agricole pe mâinile exclusiv ale străinilor care concesioneaza momentan terenurile agricole din România ducând profiturile la ei în Å£ară. Găsirea unor scheme inteligente de păstrare a profiturilor agricole în România (ex. în partea de Vest a Canadei există o asociaÅ£ie guvernamentală care cumpără grânele de la fermieri la un preÅ£ listat la o bursă agricolă – preÅ£ul este stabil timp de 1 an. Grija fermierului este doar să producă ÅŸi să transporte la centrul de colectare ceea ce a produs. Această asociaÅ£ie guvernamentală negociază cu alte state, pentru toÅ£i fermierii din zonă, are centre de stocare a produselor precum ÅŸi centre de export, propriul lor terminal în Vancouver).

  21. Construirea Bursei Agricole: aceasta dă posibilitatea fermierilor să- ÅŸi listeze companiile/ fermele/ societăţile etc. evitându-se abuzurile împotriva producătorilor (specula, competiÅ£ia neloială) ÅŸi să atragă fonduri de pe piaÅ£a privată, în vederea dezvoltării. Construirea unor scheme inteligente de schimb între bursele de toate tipurile (mărfuri, valori mobiliare, de devize, cele complementare comerÅ£ului internaÅ£ional cum ar fi cele de asigurări etc.) ÅŸi Bursa Agricolă (obiectiv strategic de apărare naÅ£ională) cu sedii  în toată Å£ara.

  22. Dezvoltarea unor centre de procesare a legumelor ÅŸi fructelor (în sistem de reÅ£ea naÅ£ională) atât publice cât ÅŸi private, în toate zonele cu potenÅ£ial de producÅ£ie, care să respecte aceleaÅŸi norme de calitate, care să negocieze la export cantităţi mari de produse finite (ex. prin Bursa Agricolă).

  23. Gândirea unui sistem cât mai eficient de echilibrare a activităţilor ÅŸi profiturilor generate de bursele private ÅŸi a celor supravegheate de stat, pe teritoriul României.

  24. Revizuirea legilor care permit vânzarea terenurilor intra ÅŸi extravilane către cetăţeni străini precum ÅŸi a concesionării pe perioade mai mari de 30 de ani.

  25. Cumpărarea de utilaje agricole ÅŸi îmbunătăţirea sistemelor de irigaÅ£ii. Încurajarea, prin facilităţi fiscale, a firmelor private lansate de Diaspora în mediul rural, în special acolo unde se crează locuri de muncă ÅŸi se înzestrează zona cu utilaje agricole ÅŸi echipamente de întreÅ£inere ÅŸi reparaÅ£ii ale acestora.

  26. Prevenirea ÅŸi combaterea evaziunii fiscale. Taxe diferenÅ£iate pe venituri în cazurile preoÅ£ilor ÅŸi artiÅŸtilor (muzicanÅ£ilor) de mare calibru.

  27. Rezolvarea problemelor numeroase, din Å£ara noastră, legate de titlurile de proprietate asupra terenurilor agricole. Întocmirea documentelor a fost amânată în foarte multe cazuri, din cauza unor taxe excesive pe care ţăranii nu ÅŸi le permiteau. RecunoaÅŸterea legală a proprietăţilor oamenilor la preÅ£uri rezonabile ÅŸi cu excepÅ£ii de gratuitate pentru peroanele cu venituri lunare sub salariul minim pe economie. Activarea în acest sens a tuturor serviciilor de administraÅ£ie locală ÅŸi de cadastru din toate judeÅ£ele afectate. Încheierea cadastrului pe « fostul Regat » a început în 1918 ÅŸi este inadmisibil că până în zilele noastre aceste probleme încă nu au fost rezolvate!

  28. Modernizarea sistemului de cadastru şi centralizarea datelor cadastrale, cu posibilitatea accesării lor online. Aceasta va asigura garantarea dreptului de proprietate, stabilirea corectă a taxelor, efectuarea durabilă a planificării urbane, intravilane şi a infrastructurii.

  29. Trecerea ÅŸi menÅ£inerea unor resurse naturale în proprietatea statului (ex. aur, petrol, gaze etc.) ÅŸi ale patrimoniului naÅ£ional (ex. activităţi de turism cultural, speologic etc.) ÅŸi social (ex. acÅ£iuni de voluntariat specific create pentru ÅŸi împreună cu cetăţenii care doresc să contribuie la crearea de bunuri ÅŸi servicii în slujba „dividendului anual garantat”). Exploatarea acestor profituri prin intermediul unei „burse interne” administrate prin Banca NaÅ£ională ÅŸi ONG-uri, cu scrutin public, contribuind o parte la bugetul naÅ£ional ÅŸi o parte la bunăstarea directă a tuturor românilor, prin distribuirea unor dividende anuale egale, pentru toÅ£i. (de tip UBI, vezi pc.13). 

  30. Lansarea unor proiecte de InvestiÅ£ii Decente ale Diasporei în România pe model „non-majoritar” în interes public (ex. societăţi pe acÅ£iuni multiple ÅŸi în diverse domenii de activitate. Grupuri de câteva sute de mii - un milion de cetăţeni români/ diasporeni sau nu pot investi câte o mie de euro fiecare în diverse „SA-uri pentru România”, în condiÅ£ii de limitare a numărului de acÅ£iuni posibil de cumpărat per persoană, per SA, prin aceasta evitându-se din start formarea unor „clanuri” de acÅ£ionari majoritari expuÅŸi riscului greu al corupÅ£iei. La fiecare sfârÅŸit de an fiecare investitor primeÅŸte dividende egale, cu efectul suplimentar al satisfacÅ£iei personale patriotice de a contribui în mod direct la dezvoltarea ţării, la crearea de locuri de muncă în România ÅŸi la ocuparea acestora, acolo unde calificarea profesională o permite, contribuind în mod decisiv la creÅŸterea economiei naÅ£ionale ÅŸi a nivelului de trai din România, facilitând întoarcerea Diasporei acasă.

  31. Relansarea Turismului în România, la toate nivelurile, inclusiv agro-turismul. ReconstrucÅ£ia ÅŸi modernizarea tuturor staÅ£iunilor balneare lăsate în paragină ÅŸi construirea unora noi, cu capital mixt ÅŸi cu includerea în schemă a „SA-urilor pentru România”.

  32. Relansarea industriei naţionale.
     

 

VII. VÂRSTA A TREIA
 

  1.  Programe naÅ£ionale de sprijinire a bunăstării ÅŸi îngrijirii decente a bătrânilor români aflaÅ£i în situaÅ£ii de dificultate, atât în România cât ÅŸi dincolo de graniÅ£ele acesteia (pe model irlandez, prin intermediul ONG-urilor ÅŸi altor servicii de asistenţă din teritoriile respective).

  2. Reducerea corupÅ£iei ÅŸi birocraÅ£iei excesive din sistemul de pensii naÅ£ional ÅŸi introducerea unor propuneri în Parlamentul European ÅŸi Parlamentul României cu privire la soluÅ£ii cât mai simple ÅŸi corecte de calcul al anilor lucraÅ£i pe teritoriul Uniunii Europene, dar ÅŸi în România ÅŸi în alte ţări care nu fac parte din UE, astfel încât cetăţenii români să poată avea acces mai uÅŸor la pensiile lor de drept, indiferent unde aleg să trăiască la vârsta a treia ÅŸi indiferent unde au lucrat în perioada vârstei active.

  3. Reducerea vârstei de pensionare voluntară, atât la femei cât ÅŸi la bărbaÅ£i, folosind o listă de criterii diferenÅ£iate, altele decât aparteneÅ£a la un gen.

  4. CreÅŸterea numărului ONG-urilor ÅŸi IMM-urilor în mediul rural, în special a celor axate pe îngrijirea bătrânilor ÅŸi a copiilor. Centre multifuncÅ£ionale cu rol educativ ÅŸi de asistenţă ÅŸi educaÅ£ie sanitară, medicală, sportivă, socială, civică etc.

  5. Revizuirea Legii Pensiilor.

  6. Regularizarea situaÅ£iilor de conflicte de interese în care unii foÅŸti lucrători din instituÅ£iile de sta (ex. cei care au avut putere decizională ÅŸi influenţă pe parcursul carierei) continuă să ocupe locuri de muncă salarizate în sistem, concomitent cu primirea pensilor de drept, blocând accesul lucrătorilor tineri.

  7. Proiect de promovare pentru pensionari, români ÅŸi străini, să se mute la Å£ară în România, în medii naturale favorabile sănătăţii. Construirea unor zone rezidenÅ£iale în natură, cu ergonomie specifică, pentru a facilita o calitate bună a vieÅ£ii persoanelor de vârstei a treia, inclusiv acces uÅŸurat la facilităţi medicale, balneare, tehnologice – AI apps pentru asistenţă personalizată, personal health cloud etc.) 

​

​

 

VIII. SÄ‚NÄ‚TATE / SPORT
 

  1.  Întensificarea măsurilor de prevenÅ£ie împotriva îmbolnăvirii populaÅ£iei. Introducerea unor ore suplimentare de sport în ÅŸcoli ÅŸi licee precum ÅŸi construirea de facilităţi adecvate pentru încurajarea exerciÅ£iului fizic zilnic (ex. exerciÅ£ii fizice care ajută atât la creÅŸterea puterii de concentrare a elevilor cât ÅŸi a sănătăţii ÅŸi vitalităţii lor fizice: "mens sana in corpore sano!").

  2. O protecÅ£ie mai bună a pacienÅ£ilor, creÅŸterea calităţii serviciilor medicale. Åžpăgile trebuie să dispară definitiv.

  3. Modernizarea sistemului de sănătate din România ÅŸi încurajarea medicilor ÅŸi cadrelor medicale să-ÅŸi dezvolte cariera profesională în România, prevenind emigraÅ£ia acestora în defavoarea pacienÅ£ilor.

  4. Renovarea ÅŸi modernizarea spitalelor de stat existente care au nevoie de reparaÅ£ii, renovări, reigienizări generale, dotări cu aparatură medicală (inclusiv aparatură în stare bună de funcÅ£ionare second hand, din vest, într-o primă fază).

  5. Prevenirea corupÅ£iei ÅŸi eliminarea ÅŸpăgilor din sistemul medical românesc. Echilibrarea sistemului de sănătate de stat cu cel privat. Găsirea unor metode prin care se pot evita conflictele de interese în cazul medicilor care au responsabilităţi atât în mediul de stat cât ÅŸi în cel privat.

  6. Reglarea situaÅ£iilor de competiÅ£ie neloială dintre serviciile medicale de stat ÅŸi cele private, spre exemplu situaÅ£iile în care personalul medical activ la stat este acÅ£ionar la laboratoare private (de analize), generându-se conflicte de interese (direcÅ£ionarea pacienÅ£ilor în defavoarea laboratoarelor de stat).

  7. Reevaluarea/ scrutinul tuturor beneficiarilor de „pensii de handicap” de pe teritoriul României ÅŸi propunerea de pedepse pentru cei aflaÅ£i în iregularitate, atât beneficiari cât ÅŸi autorităţi publice emitente de decizii în acest sens.

  8. Lansarea unor programe de revitalizare a serviciilor de stat, ONG ÅŸi private de îngrijire a persoanelor cu dizabilităţi, fizice ÅŸi mentale, de toate vârstele. Controale frecvente ale instituÈ›iilor respective È™i alocarea unor fonduri mai consistente prin fonduride stat si europene (ex. Fondul Social European); controale È™i reduceri de taxe bazate pe feedback din partea populaÈ›iei; mărirea pedepselor pentru abuz față de persoanele vulnerabile.

  9. Încurajarea iniÅ£iativelor de stat ÅŸi de tip ONG în domeniul asistenÅ£ei sanitare, sociale ÅŸi medicale în regim ambulatoriu/ la domiciliu.

  10. ÎnmulÅ£irea ÅŸi diversificarea Caselor de Sănătate din România ÅŸi a sistemelor competitive de asigurări de sănătate (importarea unor elemente din din sistemul german de sănătate ÅŸi adaptarea acestora la realităţile din România) ducând la creÅŸterea calităţii serviciilor ÅŸi la reducerea costurilor pentru pacienÅ£i.

  11. Reevaluarea echilibrului dintre calitatea serviciilor medicale post-operatorii ÅŸi contractele individuale de delegare de risc medical „pe proprie răspundere”.

  12. Sprijinirea programelor naÅ£ionale pentru lupta împotriva bolilor cronice.

  13. Reducerea birocraÅ£iei existente între industria farmaceutică ÅŸi medici, pentru un acces mai bun al pacienÅ£ilor la servicii (ex. reÅ£ete electronice, medicamente capsulate, posibilitatea de primire a medicamentelor la domiciliu prin curier specializat/ certificat etc.)

  14. Sprijinirea programelor ÅŸi proiectelor care sprijină individualizarea tratamentului pacienÅ£ilor, de la faza de diagnostic ÅŸi până la însănătoÅŸire, promovând în acelaÅŸi timp un acces liber al specialiÅŸtilor din toate domeniile ÅŸtiinÅ£ifice la datele medicale (non-personale) în scopul cercetării ÅŸi inovării în domeniul medical ÅŸi de protecÅ£ie a mediului înconjurător.

​

 

IX. COPII / TINERET
 

  1. Măsuri specifice pentru copiii români lăsaÅ£i în grija bătrânilor, rudelor sau vecinilor, în urma emigrării economice a unuia sau ambilor părinÅ£i. Potrivit estimărilor, există peste o sută de mii de copii în situaÅ£ia aceasta, în anul 2018, însă nici măcar nu se ÅŸtie exact câti sunt, iar măsurile guvernamentale lipsesc cu desăvârÅŸire.

  2. Alocaţii decente pentru creşterea copiilor şi acces mai bun la hrană şi securitate a tuturor copiilor.

  3. Programe de prevenirea ÅŸi combatere a abuzurilor împotriva copiilor.

  4. AsistenÅ£a specială a gravidelor de orice naÅ£ionalitate aflate în situaÅ£ie de dificultate pe teritoriul României, pentru a le ajuta să poarte sarcina în mod sănătos, a naÅŸte în condiÅ£ii de siguranţă medicală ÅŸi psihologică ÅŸi a asigura integritatea noului născut. Dacă mama este singură ÅŸi de altă naÅ£ionalitate, copilul va fi considerat cetăţean român până la proba contrarie (ex. apariÅ£ia tatălui de altă naÅ£ionalitate, care îÅŸi cere drepturile părinteÅŸti în faÅ£a legii).

  5. Locuință gratuită în camine pentru elevi de liceu ÅŸi studenÈ›i (distanÈ›a de la sat la È™coala din oraÅŸ e factor important în abandonul È™colar)

  6. Acces gratuit pe transportul public, până la vârsta de 18 ani.

  7. Manuale gratuite ÅŸi alocaÅ£ie suplimentară pentru rechizite pentru elevii care provin din familii aflate în dificultate.

  8. Acordarea asistenÅ£ei specializate copiilor care provin din familii vulnerabile în vederea uÅŸurării accesului acestora la educaÅ£ie (ex. rechizite gratuite, haine, mâncare la ÅŸcoală, program de odihnă ÅŸi de recreere, acces prioritar la tabere ÅŸi excursii etc) ÅŸi continuarea carierei ÅŸcolare/academice strict pe baza meritelor personale/ individuale la învăţătură.

  9. Prevenirea prin mijloace inteligente a abandonului ÅŸcolar în România, cu implicarea masivă a ONG-urilor, asociaÅ£iilor de părinÅ£i, proiecte ale Diasporei etc.

  10. Proiecte de Å£ară în sprijinul unei dezvoltări sănătoase a copiilor ÅŸi tineretului. Programe de asistenţă adecvată pentru familiile monoparentale care se află în situaÅ£ii de dificultate cu privire la posibilităţile de creÅŸtere a copiilor. Evitarea instituÅ£ionalizării copiilor, îmbunătăţirea programelor de tip „foster” ÅŸi reducerea la maximum a orfelinatelor.

  11. Protejarea prin lege a animalelor de companie ale copiilor orfani. Aceste animale îi vor însoÅ£i pe copii în situaÅ£iile de adopÅ£ie, plasament foster sau alte tipuri de programe de integrare socială.

  12. Scoaterea în afara legii a adopÅ£iilor internaÅ£ionale de copii români, cu excepÅ£ia situaÅ£iilor în care cel puÅ£in unul din părinÅ£ii adoptivi este cetăţean român (Diaspora) ÅŸi în condiÅ£ii similare de supraveghere specializată post-plasament în vederea adopÅ£iei, până la integrarea completă în familia de adopÅ£ie. 
    (Dezbatere: o alta varianta ar fi: Aprobarea adopÅ£iilor internaÅ£ionale către părinÅ£i non-români, însă cu o supraveghere adecvată, în cooperare cu autorităţile statelor respective, astfel încât aceÈ™ti copii să nu devină victime ale abuzurilor. România poate avea acorduri pentru adopÅ£ii cu o listă de ţări selectate, spre exemplu din UE, cu implicarea în supraveghere din partea CD ÅŸi a ONG-urilor locale formare din cetăţeni români (vezi capitolul Politică Externă).  

  13. Reducerea timpului de aÅŸteptare pentru adopÅ£ie ÅŸi mărirea cantităţii ÅŸi calităţii controalelor specializate ulterioare plasamentului în vederea adopÅ£iei, până la integrarea completă a copilului (ÅŸi a animalului său, acolo unde este cazul) în familia de adopÅ£ie.

  14. CreÅŸterea soluÅ£iilor pentru adopÅ£iile naÅ£ionale ÅŸi programe „foster” finanÅ£ate în regim de stat ÅŸi ONG.

  15. Încurajarea natalităţii în România ÅŸi o educaÅ£ie mai bună a publicului larg cu privire la riscurile impuse de avort, cu scopul diminuării progresive a numărului avorturilor, fără însă a ataca dreptul suprem al femeii asupra propriului ei corp.

  16. Îmbunătățirea ÅŸi înmulÅ£irea spaÅ£iilor verzi de joacă pentru copii. Introducerea unor produse alimentare sănătoase (exclusiv bio, produse locale) pentru copii, în grădiniÅ£e ÅŸi ÅŸcoli (fără vânzători ambulanÅ£i de pizza în zona ÅŸcolilor!)

  17. Sprijinirea programelor naÅ£ionale pentru lupta împotriva infertilităţii familiilor.

 

 

X. ENERGIE, PROTECÅ¢IA MEDIULUI ÅžI A ANIMALELOR
 

  1. Protejarea mediului înconjurător: i) promovarea programelor de reîmpădurire ÅŸi depoluare ale zonelor afectate din România ÅŸi ii) programe active ecologice.

  2. Ecologizarea adecvată a minelor (ex.de uraniu) părăsite, de pe teritoriul României.

  3. ConstrucÅ£ia ÅŸi amenajarea pistelor pentru biciclete ÅŸi spaÅ£iilor verzi în mediul urban ÅŸi rural.

  4. Facilităţi moderne de reciclare a gunoiului, în condiÅ£ii bune pentru mediu. Eliminarea tuturor gropilor de gunoi de la marginea localităţilor.

  5. Ecologizarea râurilor ÅŸi apelor stătătoare prin acÅ£iuni intensive de voluntariat ÅŸi de muncă în folosul comunităţii impusă prin lege.

  6. Atragerea de finanţări nerambursabile pentru eficienÅ£a energetică în construcÅ£ii, în vederea reducerii CO2 ÅŸi a poluării.

  7. Încurajarea unui parc auto naÅ£ional din ce în ce mai „hibridizat”reducându-se, treptat, consumul de combustibili pe bază de petrol.

  8. Încurajarea sistemelor de panouri solare în sate ÅŸi oraÅŸe, precum ÅŸi a altor soluÅ£ii „verzi” (ex. eoliene) cu scopul producerii energiei regenerabile, dobândirii ÅŸi menÅ£inerii independenÅ£ei energetice a României (producătorii individuali de energie verde pot vinde excesul de energie, în mod permanent, către Gridul NaÅ£ional de Energie/ grid-connected systems).

  9. Introducerea unor condiÅ£ii de mediu pentru funcÅ£ionarea supermarketurilor ÅŸi mall-urilor din România: să ofere publicului pubele speciale pentru depozitarea în siguranţă a bateriilor casnice uzate, a uleiului menajer, sticlelor precum ÅŸi aparate de reciclare a peturilor din plastic ÅŸi dozelor din aluminiu, hârtiei ÅŸi a altor materiale reciclabile.

  10. Exploatarea atentă a lemnului autohton pe teritoriul României, în folosinÅ£a firmelor româneÅŸti care exportă produse finite, deÅ£inute de cetăţeni români.

  11. AcÈ›iuni masive de reîmpădurire, în colaborare cu ONG-uri ÅŸi voluntari, primind la dispoziÈ›ie studii È™i hărÈ›i silvice. Cultivarea unor tradiÅ£ii (tabere) unde tinerii pot avea un contact mai direct cu munca ÅŸi natura.

  12. Lansarea unor iniÅ£iative legislative pentru creÅŸterea protecÅ£iei animalelor (PoliÅ£ia Animalelor în România) pe modelul altor ţări, unde animalele sunt protejate prin lege de tortură ÅŸi tratamente abuzive.

 

 

XI. ORDINE PUBLICÄ‚ ÅžI APÄ‚RARE
 

  1. Sprijinirea puternică a fermelor ecologice, a energiei regenerabile ÅŸi a agriculturii, ca domenii strategice de apărare.     

  2. Multiplicarea soluÅ£iilor de prevenire ÅŸi combatere a violenÅ£ei în familie ÅŸi în spaÅ£iul public. EducaÅ£ie în ÅŸcoli ÅŸi licee cu privire la prevenirea ÅŸi combaterea violenÅ£ei ÅŸi a extremismului.

  3. CreÅŸterea calităţii educaÅ£iei forÅ£elor poliÅ£ieneÅŸti ÅŸi ale jandarmeriei din România, responsabile cu ordinea publică internă, precum ÅŸi a educaÅ£iei ÅŸi înzestrării forÅ£elor armate române responsabile cu apărarea externă. Evaluări psihologice mai frecvente, evaluare psihologică drastică la angajare, cursuri de Drepturile Omului, de principii de drept, antrenamente speciale de anger management, evaluarea periodica a situaÅ£iei familiale a angajatului ÅŸi a stării generale de sănătate psihică.

  4. Introducerea serviciului militar voluntar, atât pentru fete cât ÅŸi pentru băieÅ£i, la vârsta de 19 ani, timp de ÅŸase luni- un an. Tinerii români au nevoie de ÅŸanse reale, în propria lor Å£ară, de a-ÅŸi asuma responsabilităţi importante în mod voluntar ÅŸi cu obÅ£inerea unui statut onorabil în societate, prin forÅ£e proprii, de la vârste fragede. Cu posibilitatea de a continua o carieră militară voluntară ÅŸi pe bază de merit.

  5. Protejarea ÅŸi exploatarea corectă, în condiÅ£ii de siguranţă a mediului ÅŸi a interesului naÅ£ional, a resurselor naturale ale României ÅŸi patrimoniului. Pedepse mai aspre pentru înstrăinarea patrimoniului naÅ£ional ÅŸi a resurselor naturale. Prioritizarea unor intervenÅ£ii de restaurare urgentă a unor clădiri de patrimoniu aflate în pericol de degradare definitivă.

  6. Încetarea defrişărilor abuzive în România pentru export. Pedepsirea contractelor cu persoane sau firme străine venite pe teritoriul României pentru exploatarea lemnului brut la export. 

  7. Modernizarea sistemului penitenciar ÅŸi al celui de probaÅ£iune ÅŸi reintegrare socială, cu programe intensive pe reintegrarea socială a minorilor ÅŸi tinerilor până în 30 de ani aflaÅ£i la prima abatere. Programe intensive de reintegrare socială a femeilor aflate în penitenciare, în special cele de care depind copii.

  8. Modernizarea sistemului penal din România ÅŸi adaptarea legilor ţării la vremurile noastre: i) confiscarea averilor nejustificate – inclusiv de la rudele până la gradul 4 - ÅŸi transferul acestora către Programul NaÅ£ional de Antreprenoriat (PNA) vezi p.65; ii) mărirea pedepselor pentru fapte grave de corupÅ£ie în următoarele zone vitale pentru supravieÅ£uirea ÅŸi prosperitatea unui stat democratic: justiÅ£ie, politică, poliÅ£ie, jandarmerie, sănătate ÅŸi învăţământ; iii) mărirea semnificativă a pedepselor pentru traficanÅ£ii de fiinÅ£e umane; iv) introducerea pedepsei pe viaţă pentru abuzuri sexuale împotriva copiilor (minorilor până la vârsta de 18 ani).

  9. Lansarea unor licitaÅ£ii publice internaÅ£ionale pentru a invita firme specializate să construiască (ÅŸi să administerze?) penitenciare de maximă siguranţă în România, în regim privat, precum ÅŸi proiecte de ateliere de muncă în condiÅ£ii securizate, în cadrul acestor penitenciare, pentru a reduce la maximum costurile publice cu privire la întreÅ£inerea ÅŸi administrarea numărului mare de cetăţeni, români ÅŸi străini, în căutare de reeducare socială, morală ÅŸi psihologică pe teritoriul României.

  10. Noi legi cu privire la bogăţiile depozitate offshore ale cetăţenilor români ÅŸi rudelor până la gradul 4 care au avut cel puÅ£in o funcÅ£ie publică în România, înainte sau după 1989.  InvestiÅ£ii specifice în colaborarea poliÈ›iei române cu Interpol, fbi etc. 

  11. Lansarea în dezbatere publică a justificărilor pentru cazurile de ameliorare a pedepsei prevăzute în Codul Penal. Spre exemplu, condiÅ£iile de reducere a pedepselor în baza unor presupuse scrieri cu valoare ÅŸtiinÅ£ifică în timpul pedepsei cu închisoarea. Găsirea unor criterii clare prin care să se poată verifica, în mod transparent, valoarea ÅŸtiinÅ£ifică precum ÅŸi originalitatea acelor lucrări.

​

Diaspora, 29.08.2018

 

 



IMPORTANT!

Această Platformă Program este un bun public al tuturor românilor ÅŸi reprezintă rezultatul efortului comun al cetăţenilor români de a identifica o listă concretă de nevoi ÅŸi soluÅ£ii politice, după incidentele de stradă din 10 august 2018. Platforma Program a Diasporei a fost realizată sub coordonarea atentă a unor voluntari patrioÅ£i din Diaspora, cu participarea a peste 2000 de cetăţeni români independenÅ£i, activi la dezbatere, în luna august 2018, pe reÅ£elele sociale ale mai multor platforme civice care promovează independenÅ£a politică a Diasporei. La dezbatere au participat sute de grupuri de discuÅ£ie, în limba română, atât live cât ÅŸi online.

De menÅ£ionat că Platforma Program a Diasporei nu a avut nevoie, ÅŸi nici nu va avea nevoie de fonduri băneÅŸti alocate special pentru acest exerciÅ£iu democratic ÅŸi deschis participării tuturor cetăţenilor. Abia DUPÄ‚ înscrierea legală a partidului va fi nevoie de fonduri băneÅŸti special alocate pentru implementarea acestei platforme, prin diverse proiecte de intervenÅ£ie, înalt specializate (pe fiecare domeniu în parte).

 

Fiecare proiect de implementare a platformei/ proiect de de intervenÅ£ie va solicita o echipă dedicată (de specialiÅŸti ÅŸi de voluntari). Fiecare echipă de proiect se va ocupa inclusiv de adunarea fondurilor pentru proiectul respectiv, în domeniul preferat/ competent de intervenÅ£ie. Platforma Program reprezintă un indiciu ideologic legat de zonele practice ale societăţii unde partidul nostru va lucra intens pentru schimbare. Fondurile fiecărui proiect în parte vor intra în contul bancar al partidului, inclusiv in conturile bancare ale filialelor locale.

Membrii partidului vor putea să cotizeze în mod legal, fie pe contul central, fie pe cele ale filialelor, ÅŸi să consulte online un bilanÅ£ anual de venituri ÅŸi cheltuieli. Partidul va promova o contabilitate „la vedere” (pe model german) publicând o listă de venituri ÅŸi cheltuieli online, la dispoziÅ£ia tuturor cetăţenilor. 

​

​

​

​

​

1.jpg
2.jpg
bottom of page