top of page
GIDD-ro.jpg

Planul Junker: Europa cu doua, sau multiple viteze!(?)

PoziÅ£ia GIDD cu privire la Mecanismul de Cooperare ÅŸi Verificare impus României de către Comisia Europeană
15 noiembrie 2018

Recomandările formulate în cadrul MCV, de către Comisia Europeană (CE), includ suspendarea imediată a punerii în aplicare a legilor justiÅ£iei ÅŸi a ordonanÅ£elor de urgenţă. Europa nu vede cu ochi buni abuzurile guvernului PSD ÅŸi nu acceptă asemenea practici “neortodoxe” în sânul Uniunii Europene.

​

Programul politic al GIDD– Capitolul 14 vine în întâmpinarea recomandărilor de bun simÅ£, referitoare la trecerea la normalitate ÅŸi Domnie a Legii în România, când vine vorba de JustiÅ£ie, aÅŸa cum este ea văzută de cele mai democratice state membre ale UE: GIDD nu este de acord cu practicile actuale de numire ÅŸi de revocare ale procurorilor în funcÅ£ie din România. Pe lângă acest lucru, GIDD promovează o reformă profundă a JustiÅ£iei, în vederea eliminării conflictelor de interese. AÅŸadar, la Art.197 în Programul GIDD se menÅ£ionează “scoaterea procurorilor din corpul magistraÈ›ilor. Procurorul reprezintă interesele Statului, ale puterii executive, aflându-se sub autoritatea Ministrului JustiÈ›iei si a procurorilor generali desemnaÈ›i de acesta. Procurorul apără interesele cetățeanului reclamant È™i caută probe să acuze pentru a-È™i justifica menirea, in vreme ce Judecătorul împarte dreptatea. Când acuzarea È™i judecata ajung sa fie sub acelaÈ™i acoperiÈ™ se egrenează conflicte de interese în JustiÈ›ie. Cât timp procurorul se crede egalul judecătorului, ideea de JustiÈ›ie este compromisă. Procurorul trebuie să fie egalul avocatului apărării, È™i nicidecum egalul Judecătorului.

Scoaterea procurorilor din rândul magistraÈ›ilor este absolut necesară pentru a asigura o

JUSTIÈšIE INDEPENDENTÄ‚. În plus, aÈ™a se va evita, pe viitor, promovarea procurorilor în

funcÈ›ii de judecător È™i invers”.

justice.jpg

GIDD mai consideră că Bruxelles-ul are recomandări prea relaxate ÅŸi slab specifice cu privire la relansarea procesului de numire a procurorului-ÅŸef al DNA “care trebuie să aibă experienţă dovedită în domeniul urmăririi penale a infracÅ£iunilor de corupÅ£ie ÅŸi un mandat clar pentru ca DNA să continue efectuarea de anchete profesioniste, independente ÅŸi imparÅ£iale în cazurile de corupÅ£ie” conform jurnaliÅŸtilor de la Agerpress. Înainte de orice “numire” în fruntea DNA, GIDD consideă absolut esenÅ£iale următoarele: depolitizarea completă a DNA ÅŸi supunerea funcÅ£iei de ÅŸef DNA la concurs, construirea unor criterii de selecÅ£ie foarte exigente, eliminarea conflictelor de interese în comisia de evaluare a candidaÅ£ilor, stabilirea unor indicatori de eficienţă în relaÅ£ie directă cu indicatorii GRECO privind corupÅ£ia, indicatori de performanţă ai DNA precum ÅŸi indicatori de malpraxis.

 

GIDD este de acord cu recomandarea MCV referitoare la blocarea intrării în vigoare a modificărilor Codului Penal ÅŸi Codului de Procedură Penală, Å£inând seama de compatibilitatea acestor coduri cu dreptul UE ÅŸi cu instrumentele internaÅ£ionale în materie de combatere a corupÅ£iei, precum ÅŸi cu recomandările formulate în cadrul MCV ÅŸi cu avizul Comisiei de la VeneÅ£ia.

​

GIDD este de acord cu concluziile Comisiei Europene, conform cărora, în ultimele 12 luni de zile, România nu ÅŸi- a putut îndeplini angajamentul de luptă eficientă împotriva corupÅ£iei. Spre urmare, GIDD propune în Programul său politic atât dublarea resurselor destinate funcÅ£ionării eficiente a DNA în România (Art.228 pc.22) cât ÅŸi introducerea în România a Legii Anti-Mafia, pe model Italian (Art.196 pc.13).

​

Nu în ultimul rând, GIDD va propune la nivel UE un Mecanism de Verificare ÅŸi Transparentizare (MVT) prin care toate statele membre ale UE, inclusiv cetăţenii, vor avea oportunitatea de a verifica mai îndeaproape lucrările Comisiei Europene, o instituÅ£ie atât de importantă pentru UE, care, uneori, nu se supune în mod corect scrutinului democratic al Parlamentului European sau al Consiliului, conform unor plângeri ale cetăţenilor europeni ÅŸi conform unor articole din presa internaÅ£ională. Un exemplu în acest sens este nerespectarea insistentă de către Comisia Europeană a ConvenÅ£iei ILO 98 referitoare la protecÅ£ia sindicatelor lucrătorilor din AdministraÅ£ia UE, în contextul în care toate statele membre au ratificat această ConvenÅ£ie fundamentală încă din anii ‘50. Mai multe detalii în acest sens puteÅ£i citi în Art.267.

​

De asemenea, pentru a ne asigura că atât în România cât ÅŸi la nivel UE se vor construi criterii foarte stricte de prevenire ÅŸi combatere a corupÅ£iei la nivel înalt ÅŸi a conflictelor de interese, GIDD în rolul său de grup politic/ civic cu viziune profund reformatoare atât pentru România cât ÅŸi pentru Europa, are în vedere propunerea unor măsuri legislative deosebit de severe la nivel UE cu privire la independenÅ£a ÅŸi eficienÅ£a OLAF, depolitizarea Comisiei Europene, respectarea ConvenÅ£iei ILO 98 la nivelul AdministraÅ£iei UE, sprijinirea instituirii unui Procuror European, o mai mare independenţă ÅŸi eficienţă a Tribunalului FuncÅ£iei Publice, întărirea rolului Ombudsman-ului (avocatului poporului) European, mărirea ariilor de acÅ£iune ale Europol ÅŸi Eurojust, impunerea unui Mecanism Extern de Audit Financiar pentru Comisia Europeană în vederea prevenirii ÅŸi combaterii malpraxis-ului împotriva banului public european ÅŸi, nu în ultimul rând, iniÅ£iative legislative prin care se va asigura o foarte bună protecÅ£ie a martorilor sau a celor care raportează neregulile din cadrul sistemului administrativ european (European Whistleblower Protection Law).

​

Eradicarea corupÅ£iei ÅŸi a conflictelor de interese, la nivel înalt, în România ÅŸi în Europa, este una din preocupările majore ale diasporei, fără de care nu se poate construi o societate sănătoasă, prosperă ÅŸi cu aceleaÅŸi legi pentru toÅ£i cetăţenii.

​

Bruxelles, 15 noiembrie 2018

​

​

 

Ştire Agerpress relevantă: https://www.agerpres.ro/romania-in-lume/2018/11/13/raport-mcv-comisia-europeana-recomanda-romaniei-sa-suspende-imediat-implementarea-legilor-justitiei--210021

​

​

bottom of page