top of page
Capitolul XVI. REFORMA ARMATEI ROMÂNE

Art.220. Armată română trebuie să fie puternică, instruită È™i dotată la cel mai înalt nivel.

 

Art.221. Introducerea unei pregătiri militare intensive, profesioniste, opÈ›ionale, atât pentru fete cât È™i pentru băieÈ›i, la vârsta de 19 ani împliniÈ›i, timp de È™ase luni sau un an, cu posibilitatea de a continua o carieră în fotele armate, în baza competenÈ›elor individuale È™i exprimării voinÈ›ei personale pentru acest domeniu. Tinerii români au nevoie de È™anse reale È™i de bună calitate, în propria lor È›ară, de a-È™i asuma responsabilități importante, liber alese, È™i cu obÈ›inerea unui statut onorabil în societate, prin forte proprii.

 

 

 

Art.222. Armata trebuie să fie pregătită în orice moment să intervină pentru apărarea graniÈ›elor țării, a integrității teritoriale a țării noastre. De asemenea, armata intervine în caz de calamități naturale, pentru protejarea vieÈ›ii cetățenilor È™i a proprietăților statului È™i ale cetățenilor. 

 

Art.223. Dezvoltarea industriei naționale de apărare.

 

Art.224. ÎnfiinÈ›area Gărzii NaÈ›ionale È™i dezvoltarea trupelor de elită È™i de înaltă specializare pe domenii diverse de apărare, având în vedere contextul atacurilor externe care se diversifică, în mod constant, la nivel European È™i global.

 

Art.225. Alocarea unui procent de 2% din PIB înzestrării È™i instruirii armatei.

Capitolul XVII. ORDINE PUBLICÄ‚ ÅžI SIGURANŢĂ NAÅ¢IONALÄ‚

Art.226. Sprijinirea puternică a dezvoltării fermelor ecologice, a energiei regenerabile, a infrastructurii feroviare È™i a agriculturii, ca domenii strategice de apărare (siguranÈ›a naÈ›ională a alimentelor, a căii ferate române È™i a tuturor surselor locale de energie, actuale È™i emergente).     

 

Art.227. Multiplicarea soluÈ›iilor de prevenire È™i combatere a violenÈ›ei în familie È™i în spaÈ›iul public. EducaÈ›ie în È™coli È™i licee cu privire la prevenirea È™i combaterea violenÈ›ei, rasismului, anti - gipsismului, urii inter - etnice È™i extremismului.

 

Art. 228. Modernizarea È™i eficientizarea  Ministerului Afacerilor Interne (M.A.I.)[1]. Simplificarea birocraÈ›iei din M.A.I. Adăugarea mai multor drepturi È™i responsabilități pentru poliÈ›istul român:

 

  1. Posibilitatea de a aresta preventiv fără prezența procurorului

  2. Posibilitatea de a interveni direct È™i imediat în cazuri flagrante de dezordine publică sau casnice (ex. datoria prin lege de a sparge o ușă È™i a interveni direct È™i imediat în situaÈ›ii  clare - È™i cu martori – de violență domestică, pentru salvarea victimelor È™i arestarea abuzatorilor domestici)

  3. Posibilitatea măsurabilă de a ridica la rang înalt prestigiul uniformei, de a se bucura de onoruri suplimentare È™i protecÈ›ie maximă în cazul în care demască fapte de corupÈ›ie internă în rândurile forÈ›elor de politie sau judecătoreÈ™ti (ex. orice poliÈ›ist sau jandarm să poată demasca, fără teamă, cazuri de mită, trafic de influență sau abuz de putere din partea unor colegi sau superiori ierarhic)

  4. Posibilitatea de a se auto-apăra în mod ferm, folosind muniÈ›ie, în cazurile în care viaÈ›a poliÈ›istului este pusă în pericol.

  5. O mai bună protecție a martorilor.

  6. O mai bună protecÈ›ie a familiilor poliÈ›iÈ™tilor căzuÈ›i la datorie. 

  7. Acces mai bun la locuințe.

  8. Asigurarea echipamentului compatibil cu cel al NATO.

  9. Armament conform standardelor NATO.

  10. Diurne comparabile cu cele din NATO.

  11. Asigurare de sănătate gratuită.

  12. Gratuitate pe mijloacele de transport în comun.

  13. O mai bună protecÈ›ie È™i un respect adecvat acordat pensionaÈ›ilor din M.A.I. Activarea principiului „Salarii È™i Pensii Egale pentru Muncă Egală!”

  14. Modificarea legii pensiilor È™i recalcularea pensiilor pe baza contribuÈ›iei È™i a vechimii în Politie.

  15. O singură Academie (sau Școală) de Politie în România, pentru a asigura o bună consistență È™i coerență a pregătirii profesionale precum È™i perspective egale de dezvoltare a carierei, pe baza meritului personal, plecând de pe poziÈ›ii egale.

  16. DesfiinÈ›area Jandarmeriei Române È™i simplificarea structurii M.A.I. Transformarea jandarmilor în poliÈ›iÈ™ti generându-se: economie de resurse, o mai bună motivare a carierei profesionale a poliÈ›istului român, È™i în mod special o mai bună performanță a serviciului în interes public.

  17. DesfiinÈ›area Inspectoratului General pentru SituaÈ›ii de Urgență. Politia Română există tocmai pentru a interveni în orice fel de situaÈ›ii, în special în cele de urgență!

  18. DesfiinÈ›area DirecÈ›iei Generale pentru ProtecÈ›ie Internă. Politia Română există deja tocmai pentru această misiune!  (N.B. Eliminarea pleonasmelor din structurile M.A.I.!)

  19. ConvergenÈ›a actualelor  resurse din agenÈ›ii de specialitate, pentru o mai buna eficientizare, într-o unică AgenÈ›ie NaÈ›ională Anti -Trafic (ANAT) cu misiune specifică împotriva traficului de droguri, armament, fiinÈ›e umane, organe umane, animale exotice, metale rare È™i alte produse È™i servicii ilegale în România.

  20. Desființarea Agenției Naționale Antidrog

  21. DesfiinÈ›area AgenÈ›iei NaÈ›ionale Împotriva Traficului de Persoane

  22. Dublarea resurselor acordate Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

  23. Constituirea Departamentului de Afaceri Transfrontaliere (DAT) – cu mandat direct de suport al celorlalte secÈ›iuni din M.A.I. (inclusiv imigrări) prin activarea eficientă a resurselor Eurojust[2] È™i nu numai, la nivel UE È™i global, în cooperare cu MApN.

  24. Desființarea Inspectoratului General pentru Imigrări.

  25. Contopirea DirecÈ›iei Generale de PaÈ™apoarte cu DirecÈ›ia pentru EvidenÈ›a Persoanelor È™i Administrarea Bazelor de Date È™i cu DirecÈ›ia Regim Permise de Conducere È™i Înmatriculare a Vehiculelor. Digitalizarea serviciilor pentru cetățeni È™i reducerea la maximum a calvarului birocratic la care sunt supuÈ™i cetățenii. Acces online cât mai bun la toate serviciile, inclusiv la programări. Eliminarea totală a cozilor de aÈ™teptare, M.A.I. oferind primul exemplu de bune practici în acest sens, din România, inspirând restul administraÈ›iei publice!

  26. Constituirea PoliÈ›iei Economice cu mandat exclusiv de supraveghere, prevenire È™i combatere a evaziunii fiscale, fraudei, spălării de bani È™i conturilor offshore ale marilor afaceriÈ™ti È™i demnitarilor români activi înainte È™i după RevoluÈ›ia din 1989.

  27. Constituirea AgenÈ›iei NaÈ›ionale Antitero – cu mandat complementar È™i superior atât PoliÈ›iei Economice cât È™i PoliÈ›iei de Frontieră.

  28. Reevaluarea și modernizarea rolului instituției Prefectului

  29. Schimbarea uniformei, modernizarea dotărilor, mai multe săli de sport, vestiare, poligoane de tragere etc.

  30. Regularizarea promoÈ›iilor, salarizării È™i pensiilor lucrătorilor din M.A.I care desfășoară activități artistice în locul celor specifice M.A.I.

  31. Creșterea calității documentelor din cadrul M.A.I. și a pregătirii profesionale.

  32. Prevenirea È™i combaterea „pilelor politice” È™i a È™păgii din sistemul avansărilor/ promoÈ›iilor. Avansările în grad È™i obÈ›inerea funcÈ›iilor de conducere în M.A.I. trebuie să se facă doar pe baza performanÈ›ei profesionale individuale, cunoscute È™i recunoscute atât de către colegii de breaslă cât È™i de către ierarhie.

  33. Desecretizarea Anexei 2 din H.G. 1294/2001. Scoaterea departamentului Resurse Umane din Grupa I-a de muncă.

  34. Încadrarea în Grupa I-a de muncă a lucrătorilor din M.A.I. care desfășoară sau au desfășurat activități cu materiale deosebit de periculoase, incluse în clasa I-a de risc, inclusiv risc de explozie.

  35. Accesul la locuri de muncă în M.A.I nu înainte de parcurgerea a minimum doi ani de È™coală / cursuri de specialitate.

  36. Eliminarea traficului de influență politică în M.A.I. AceleaÈ™i reguli clare È™i stricte pentru toÈ›i, fără deosebire.

  37. Constituirea unui Ghid al Carierei în M.A.I. care să promoveze bunele practici.

  38. Asprirea semnificativă a pedepselor pentru fapte de corupÈ›ie în M.A.I. care să includă nu doar închisoarea ci È™i degradarea, eliminarea completă din M.A.I, eliminarea dreptului de a alege È™i de a fi ales.

  39. Modernizarea È™i eficientizarea condiÈ›iilor de muncă în penitenciare È™i în sistemul naÈ›ional de probaÈ›iune.

  40. Mai multe responsabilități cu privire la protecÈ›ia animalelor împotriva abuzurilor È™i torturii, pe teritoriul României. Cooperarea strânsă a poliÈ›iÈ™tilor cu ONG-urile de profil È™i cu PoliÈ›ia Animalelor în vederea recuperării animalelor torturate È™i pedepsirii infractorilor, conform legii.

 

Art.229. CreÈ™terea calității educaÈ›iei forÈ›elor poliÈ›ieneÈ™ti din România, responsabile cu ordinea publică internă, precum È™i a educaÈ›iei È™i înzestrării forÈ›elor armate române responsabile cu apărarea externă.

 

  1. Armonizarea modelului de funcționare a poliției folosind unele modele de bune practici din alte țări

  2. Modificarea actelor normative din domeniul ordinii și siguranței publice

 

Art.230. Evaluări psihologice frecvente, pe parcursul carierei, evaluare psihologică drastică la angajare, cursuri de Drepturile Omului, de principii de drept, antrenamente speciale de control al furiei (anger management), evaluarea periodica a situaÈ›iei familiale a angajatului È™i a stării generale de sănătate psihică È™i fizică.

 

  1. CondiÈ›ia psihologică È™i cea fizică se vor evalua atât la angajare cât È™i pe parcursul carierei profesionale.

  2. Înlocuirea condiÈ›iei de înălÈ›ime standard cu o condiÈ›ie mai bine justificată din punct de vedere È™tiinÈ›ific, care să permită, spre exemplu, musculaturii corpului să fie net superioară proporÈ›iei de grăsime, oferind o importanță adecvată îndeplinirii muncii specifice.

 

[1] http://www.mai.gov.ro/index03_3.html

[2] http://www.eurojust.europa.eu/about/background/Pages/mission-tasks.aspx

Capitolul XVIII. REFORMA FISCALÄ‚

Art.231. Depolitizarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

 

Art.232. Introducerea declaraÈ›iei anuale de venit pentru persoanele rezidente în România, cetățeni români È™i străini deopotrivă.

 

Art.233. Codul fiscal trebuie să fie coerent È™i stabil È™i să prevadă taxe È™i impozite reduse în mod drastic ca număr È™i ca valoare, în special pentru intreprinderile mici È™i mijlocii.

 

Art.234. Scutiri de la plata oricăror taxe È™i impozite, pentru o perioadă de minimum 3 ani, pentru toÈ›i întreprinzătorii particulari care încep să deruleze o afacere, cu bună-credință (ex. fără a băga o afacere în faliment intenÈ›ionat È™i a deschide una nouă doar pentru evitarea taxelor).

 

Art.235. Regândirea taxelor È™i a impozitelor precum È™i reducerea numărului lor.

 

Art.236. Diminuarea birocrației din sistemul fiscal și eficientizarea rolului poliției fiscale.

 

Art.237. Reformarea sistemului fiscal, în spiritul solidarității naÈ›ionale.

 

Art.238. Prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.

Capitolul XIX. REFORMA BANCARÄ‚

Art.239. Revitalizarea băncilor româneÈ™ti, cu sprijinul BNR, pentru ca acestea să devină o alternativă viabilă pentru investitori È™i pentru intreprinderile mici È™i mijlocii.

 

  1. O mai bună transparență a BNR (ex. rapoarte anuale prezentate în faÈ›a Parlamentului, cu publicarea online a acestor rapoarte, în limba română, pentru a informa naÈ›iunea română cu privire la starea băncii naÈ›ionale.)

 

Art.240. Supravegherea permanentă de către BNR a contractelor de creditare astfel încât să nu existe în ele clauze abuzive.

 

  1. O mai bună protecÈ›ie a monedei naÈ›ionale, până la intrarea României în Zona Euro (dacă va fi cazul).

  2. O mai bună protecÈ›ie a cetățeanului român care primeÈ™te un împrumut bancar pe teritoriul României, în lei.

  3. Băncile de pe teritoriul României care acordă împrumuturi vor avea dobânzi limitate, pe model francez.

  4. În cazul în care un cetățean nu-È™i poate plăti datoria specificată într-un contract ipotecar, singurul bun care poate fi executat este bunul ipotecat.

 

Art.241. Introducerea creditelor pentru finanÈ›area afacerilor, în mod real È™i stimulator, cu stabilirea unei perioade, de minimum un an, de scutire de la plata ratelor aferente creditului acordat; acordarea de credite cu dobânzi mici pentru finanÈ›area întreprinderilor mici si mijlocii.

 

Art.242. ReînfiinÈ›area Băncii Române de ComerÈ› Exterior, prin care întreprinzătorii români să-È™i poată desfășura afacerile în siguranță, indiferent de rezidenÈ›a afacerii, È™i cu beneficii pentru România.

 

Art.243. ReînfiinÈ›area Băncii Române pentru Agricultură.

 

Art.244. Dobânzile la creditele acordate de sistemul bancar sau nebancar nu pot depăși procentul dobânzii medii practicată pe piaÈ›a financiară a primelor 10 state europene ca dezvoltare.

 

Art.245. Eliminarea comisioanelor bancare pe care nu le întâlnim în restul Europei, la băncile cu acelaÈ™i nume. Eliminarea comisioanelor bancare indecente (cum ar fi comisionul de depozit, în condiÈ›iile în care depozitul respectiv deja furnizează beneficii rezonabile băncii, prin însăși existenÈ›a sa!).

Capitolul XX. O MAI BUNÄ‚ ASISTENŢĂ CONSULARÄ‚ / CREÅžTEREA CALITÄ‚Å¢II IMPLICÄ‚RII MAE ÅžI ICR ÎN COOPERAREA CU SOCIETATEA CIVILÄ‚ ROMÂNÄ‚ DIN STRÄ‚INÄ‚TATE

Art.246. ÎnfiinÈ›area È™i recunoaÈ™terea oficială a Consiliului Diasporei (CD) format din reprezentanÈ›i ai tuturor ONG-urilor înscrise de cetățenii români rezidenÈ›i în străinătate, pe teritorii străine. RelaÈ›ia CD cu guvernele României se va face prin intermediul administraÈ›iei deja salarizate din cadrul ambasadelor È™i consulatelor României pe teritorii străine, din subordinea MAE (Ministerului Afacerilor Externe).


Art.247. RedirecÈ›ionarea fondurilor MAE destinate fostului Minister al Românilor de Pretutindeni spre proiecte de repatriere în slujba persoanelor puternic defavorizate, cetățeni români aflaÈ›i în situaÈ›ii de dificultate pe teritorii străine.

 

Art.248. Construirea unui fond de solidaritate administrat de CD-MAE pentru situaÈ›ii de urgenta în care sunt implicaÈ›i cetățenii români pe teritorii străine, inclusiv pentru repatrierea corpurilor decedaÈ›ilor din familii aflate în dificultate, fără posibilități, în vederea înmormântării în România È™i în regim „fără taxe” din partea Bisericii.

 

Art.249. Reforma calității È™i misiunii Ministerului Afacerilor Externe. CreÈ™terea calității diplomaÈ›ilor de profesie (apolitici) pentru a reprezenta România în alte state, în special în Uniunea Europeană, unde cetățenii români au drepturi suplimentare pe piaÈ›a muncii.

 

  1. Excluderea din ambasade și consulate a clientelei politice fără studii de specialitate.

  2. Posturile în ambasade È™i consulate trebuie să fie ocupate prin concurs anunÈ›at public, strict în baza competenÈ›elor profesionale.

 

Art.250. Comisiile care evaluează candidaÈ›ii selectaÈ›i la concurs trebuie să fie făcute publice, să conÈ›ină È™i reprezentanÈ›i ai CD locali (inclusiv preoÈ›i) È™i să se supună scrutinului public, într-un mod cât mai transparent.

 

Art.251. Stabilirea unui termen cât mai scurt în care MAE trebuie să ofere un răspuns cetățenilor români aflaÈ›i pe teritorii străine, care adresează întrebări.

 

  1. Implementarea unor măsuri imediate de evitare a cozilor la consulate: integrarea bunelor practici de relaÈ›ii cu publicul printre care „Bonul de Ordine” care să menÈ›ioneze ora estimată pentru întrevederea directă cu cetățeanul, respectând timpul È™i agenda cetățeanului.

  2. RecunoaÈ™terea diplomelor È™i calificărilor obÈ›inute în străinătate pentru cei care vor să se repatrieze. Simplificarea birocraÈ›iei.

  3. AsistenÈ›a consulară adecvată în situaÈ›iile în care copiii români din străinătate sau din România sunt lipsiÈ›i abuziv de cel puÈ›in unul din părinÈ›i (ex. prin acte abuzive ale unuia din părinÈ›i, român sau străin, care fuge cu copilul, privându-l pe acesta din urmă de dreptul natural de a-È™i mai vedea vreodată celălalt părinte).

  4. AsistenÈ›a adecvată în penitenciarele din UE È™i din lume, acolo unde se află copii români supuÈ™i condiÈ›iilor de arest[1].

 

Art.252. O relaÈ›ie mai bună a ICR cu cetățenii români care călătoresc, lucrează È™i trăiesc temporar ori permanent în afara graniÈ›elor României. Personal administrativ mai bine calificat È™i mai politicos cu cetățenii.

 

  1. Reforma misiunii È™i calității Institutului Cultural Român (ICR) activ în străinătate. Personal mai bine calificat È™i mai disponibil în comunicarea cu ONG-urile È™i cetățenii care doresc să se implice voluntar în domeniul promovării culturii româneÈ™ti, în diverse țări.

 

[1] 1.Există cazuri, atât în România cât È™i în străinătate, în care mama de cetățenie română este arestată pentru o infracÈ›iune È™i fie naÈ™te în penitenciar, fie nu are în grija cui lăsa copilul român.

Capitolul XXI. RECONCILIEREA NAÅ¢IONALÄ‚ CU ISTORIA ÅžI CU DIASPORA

Art.253.  Legi È™i proiecte speciale care să favorizeze repatrierea opÈ›ională È™i reintegrarea în România, în condiÈ›ii optime de viață, a românilor plecaÈ›i în exil, din motive economice, politice sau morale.

 

Art.254. DeclanÈ™area unui Proces naÈ›ional în Instanță  în care să se judece toate actele care au dus la distrugerea economiei româneÈ™ti, începând cu 15 Decembrie 1989.

 

Art.255. Reabilitarea morală, decretată prin lege, a tuturor celor care au fost victime ale proceselor politice care au avut loc în România în perioada 1918 - 1990, cât È™i a celor care au apărat graniÈ›ele țării împotriva expansiunii sovietice în perioada 1939 – 1945.

 

Art.256. DeclanÈ™area unui Proces naÈ›ional în Instanță (cu observatori internaÈ›ionali) al tuturor crimelor È™i abuzurilor înfăptuite de regimurile politice din România, din 1918 până în momentul constituirii lui, stabilirea vinovăției sau nevinovăției acuzaÈ›ilor È™i condamnarea, (chiar È™i post-mortem) a acelor regimuri, dovedite a fi vinovate, precum È™i a tuturor celor găsiÈ›i vinovaÈ›i.

 

Art. 257. Simplificarea procedurii de recâÈ™tigare a cetățeniei române în cazul românilor care au fost nevoiÈ›i, din diverse motive administrative ale statelor gazdă, să renunÈ›e la cetățenia de origine.

Capitolul XXII. POLITICÄ‚ EXTERNÄ‚

Art.258. Promovarea unei politici externe benefice pentru cetățenii români È™i pentru România ca Stat independent.

 

Art.259. Apărarea intereselor naÈ›ionale pe plan internaÈ›ional. PoziÈ›ionarea constructivă a României pe scena politicii internaÈ›ionale, în interes naÈ›ional, în context UE, NATO precum È™i în relaÈ›iile diplomatice cu toate puterile de importanță geo-strategică din Est: Turcia, Rusia, China, India etc.

 

Art.260. O prezentă decentă È™i bine calificată a europarlamentarilor români în Parlamentul European (cel puÈ›in o limbă străină È™i o È›inută minimă adecvată!).

 

Art.261. CreÈ™terea ratei de absorbÈ›ie a fondurilor europene cât mai aproape de 100%.
 

Art.262. Renegocierea situaÈ›iei lucrătorilor români din sistemul administraÈ›iei UE care se confrunta cu discriminări grave. GeneraÈ›ia lucrătorilor recrutaÈ›i după 2004 suferă o serie de abuzuri din partea decidenÈ›ilor superior ierarhici care au fost recrutaÈ›i înainte de 2004, în absenÈ›a unui dialog social adecvat. Această discriminare politică trebuie să înceteze.

 

Art.263. Recuperarea daunelor morale, politice È™i materiale suferite de lucrătorii români în urma discriminărilor politice din sistemul administraÈ›iei europene, fiind recrutaÈ›i după anul 2004 (perioadă în care s- a realizat lărgirea Uniunii Europene cu încă 12 state, printre care È™i România).

 

Art.264. SusÈ›inerea alegerii democratice în UE a PreÈ™edintelui Comisiei Europene precum È™i a tuturor Comisarilor din diverse țări.

 

Art.265. SusÈ›inerea iniÈ›iativei europene de democratizare a listelor electorale trans-naÈ›ionale pentru alegerile europarlamentare (federalizarea listelor va permite o mai mare siguranță împotriva fraudei electorale È™i o creÈ™tere democratică în UE).

 

Art.266. Sprijinirea reformei ECI (European Citizen IniÈ›iative – IniÈ›iativa Cetățenilor Europeni) să devină un instrument real, mai uÈ™or de folosit, pentru toÈ›i cetățenii Uniunii care doresc să propună iniÈ›iative legislative în UE.


Art.267. Prevenirea È™i combaterea corupÈ›iei È™i a conflictelor de interese în cadrul administraÈ›iei Uniunii Europene.

Comisia Europeană va trebui să respecte Convenția 98 a Organizației Internaționale a Muncii ( ILO 98[1] ) referitoare la independența sindicatelor lucrătorilor din toate instituțiile și agențiile UE, și nu numai.

 

  1. Apărarea integrității, obiectivității, echilibrului și productivității serviciului public european, plătit din banului public european.

  2. Apărarea principiilor dialogului social, reformelor administrative în rând cu vremurile pe care le trăim È™i toleranță zero față de corupÈ›ia din rândurile administraÈ›iei centrale a UE È™i a altor foruri, entități, agenÈ›ii, oficii È™i instituÈ›ii.

  3. Protejarea prin lege europeană a persoanelor de orice cetățenie sau statut profesional care demască neregulile din instituțiile publice de la nivel UE.

  4. Reevaluarea È™i încurajarea mai severă a independenÈ›ei OLAF.

  5. Îmbunătățirea Regulamentului cu privire la condiÈ›iile de muncă ale lucrătorilor din toate instituÈ›iile È™i agenÈ›iile UE (Staff Regulations) astfel încât :

  6. lucrătorii recrutaÈ›i înainte de 2004 să aibă aceleaÈ™i drepturi cu cei recrutaÈ›i după 2004. Fără discriminare politică sau generaÈ›ională!;

  7. persoanele de cetățenie română recrutate după 2004, È™i care au fost blocate pe listele de rezervă, fără a primi posturile cuvenite după câÈ™tigarea unor concursuri interne sau externe, vor beneficia de recuperarea daunelor morale È™i materiale;

  8. toate „înÈ›elegerile” sau „acordurile interne” cu privire la lucrători, din cadrul Comisiei Europene (petrecute între Comisarul responsabil de HR È™i sindicatele care încalcă ConvenÈ›ia ILO98 Art.2[2]) trebuie să treacă prin Parlamentul European;

  9. experienÈ›a profesională a tuturor lucrătorilor recrutaÈ›i după 2004, în sistemul administraÈ›iei UE, va fi recunoscută oficial (există prea multe categorii de lucrători din această generaÈ›ie, printre care È™i foarte mulÈ›i români care nu se bucură de această recunoaÈ™tere a experienÈ›ei profesionale sau de acces la pensii!);

  10. se va promova mobilitatea inter-instituÈ›ională pe baza unor criterii clare È™i aceleaÈ™i pentru toÈ›i lucrătorii, precum È™i deblocarea listelor de rezervă È™i a perspectivelor de carieră ale tuturor profesioniÈ™tilor care momentan se simt „blocaÈ›i” pe nedrept în instituÈ›ii È™i agenÈ›ii;

  11. interzicerea „concursurilor interne” nepotiste È™i eficientizarea agenÈ›iei independente de recrutare EPSO.  Transparentizarea serviciilor profesioniste de recrutare (ex. CBT cu scor vizibil imediat fiecărui candidat). Folosirea scorurilor EPSO ale tuturor competiÈ›iilor din trecut în favoarea lucrătorilor care, pe parcursul anilor, au acumulat o experiență profesională de peste 5 ani.


Art.268. Reevaluarea situaÈ›iei ExperÈ›ilor NaÈ›ionali DetaÈ™aÈ›i (lucrători români selectaÈ›i din ministere, pe poziÈ›ii temporare în Comisia Europeană, păstrându-È™i È™i locul de muncă acasă) È™i stabilirea unui flux adiÈ›ional de circulaÈ›ie a experÈ›ilor, È™i în sens invers: angajarea în ministerele româneÈ™ti a unor foÈ™ti lucrători români recrutaÈ›i direct de Comisia Europeană sau alte instituÈ›ii È™i agenÈ›ii ale UE, care au o experiență profesională de minimum 5 ani în instituÈ›iile UE, pentru eficientizarea maximă a ministerelor româneÈ™ti È™i creÈ™terea ratei de absorbÈ›ie a fondurilor europene.

 

 

 

[1] În condiÈ›iile în care toate statele UE au ratificat această ConvenÈ›ie Fundamentală, Comisia Europeană nu are niciun motiv să o încalce, aceasta funcÈ›ionând din bani publici, proveniÅ£i din plătitorii de taxe ai statelor UE.

[2] ILO98 Article 2:

1. OrganizaÅ£iile sindicale ÅŸi patronale se vor bucura de protecÅ£ie adecvată împotriva oricăror interferenÅ£e, unele din partea celorlalte sau din partea unor agenÅ£i ai oricăreia dintre ele, sau din partea unor membri ai acestor organizaÅ£ii care ocupă funcÅ£ii  administrative sau de orice natură.

2. În particular, actele care sunt de natură să promoveze poziÅ£ionarea organizaÅ£iilor sindicale sub dominarea angajatorilor sau a organizaÅ£iilor patronale, sau care susÅ£in organizaÅ£iile sindicale din punct de vedere financiar sau prin alte metode, cu obiectivul de a plasa organizaÅ£iile sindicale sub controlul angajatorilor sau al organizaÅ£iilor patronale, vor fi înÅ£elese a constitui acte de interferenţă  în înÅ£elegerea acestui Articol. 
https://www.ilo.org/dyn/normlex/en/f?p=NORMLEXPUB:12100:0::NO:12100:P12100_INSTRUMENT_ID:312243:NO

bottom of page